Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2015 05:08 - Кухи организации усвояват субсидии в животновъдството
Автор: jivko1128 Категория: Други   
Прочетен: 1058 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Кухи организации усвояват субсидии в животновъдството   image 600 хил. тона мляко се губят в сивата икономика, твърди н.с. ст. по овцевъдство Йордан Малджански. Той предлага да се създаде Национална стопанска структура, която да обедини всички браншови, развъдни и продуктови неправителствени организации.
 

Интервю на Лили Мирчева

 • Г-н Малджански, до 15 октомври екипи от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и земеделското министерство ще проведат 26 работни срещи из страната с представители на животновъдния бранш. Целта е да се обсъдят измененията и допълненията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, както и епизоотичната обстановка в страната. Ще успеят ли мерките да „излекуват“ болното ни животновъдство?
 • За допускането на болестите син език, антракс и бруцелоза, който нанесоха значителни загуби на стопаните, аз обвинявам управляващите. Негативите се трупат още от управлението на Мирослав Найденов и естествено - ескакалираха. Сега е моментът да заявим, че не искаме повече експерименти с нашият поминък, да се съберем и да създадем Национална стопанска структура по животновъдство, която да представлява и защитава фермерите. Защото малките и дребни производители няма как да оцелеят без да се сдружават.
 • Какво налага създаването на такава структура?
 • В момента животновъдният сектор е в насипно състояние. От 2010 г. досега, от тази дейност са се отказали над 500 хиляди души. Отрасълът разполага с малък експертен потенциал, основно професори, които не разбират от производство и могат само да обслужват партийните централи. Предлагам да се създаде една група от експерти-производственици, които да напишат стратегия за развитие на отрасъла. Смея да твърдя, че повечето от сегашните браншови организации не вършат работа на фермерите, а по-скоро обслужват само председателите на развъдните асоциации.
 • А как работеше системата на развъдните асоциации преди?
 • Системата на неправителствените организации по говедовъдство и овцевъдство, НПО по птицевъдство и НПО по свиневъдство, беше измислена и реализирана от академик Ц. Хинковски, след завръщането му от САЩ през1974 г. Ролята на тези НПО-та беше да се вкарат научните постижения в производството. Институтите по животновъдство оглавиха производството на животинска продукция.
 • Как точно стана това?
 • В институтите се сформираха научни колективи на продуктов принцип. В овцевъдството имаше направления - тънкорунно овцевъдство, млечно овцевъдство, планинско овцевъдство, нови технологии, развъждане и селекция. От различните направления се сформира екип с научен ръководител. Това, което е експериментирано като развъдна схема, и са отчетени добри резултати, бе внедрено в производството. В научните институти и опитните станции се намираха елитните чистопородни стада от които се произвеждаха елитни кочове за възпроизводство. Прилагаше се едромащабна селекция, а Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството изпълняваше функции по маркиране и идентифициране на животните, водене на племенните книги, контрола на продуктивността, вземането на семенен материал от биците и неговото съхранение, осеменяването на кравите и овцете. Събраните данни от млечните контроли се записваха на магнитен носител и се предаваха на изчислителния център на Селскостопанската академия. Получените резултати се съобщаваха и дебатираха на научни форуми и браншови срещи. Само за 10 години тази система успя да постигне страхотни резултати. За 10 г. ние решихме проблема с тънката вълна и България стана единствената страна, която не внася вълна. В 5 области имахме постижения от 8 кг вълна от овца. Създадените станции за изпитване на кочовете по потомство показаха какъв потенциал има в науката. Така се работеше и в говедовъдството, свиневъдството и птицевъдството. Всички крави се осеменяваха изкуствено, като в 7области имахме млечност от крава над 5000 литра.
 • Всички си спомнят с умиление предишните постижения, но сега картината е отчайваща. Водят се дебати за закриване или преструктуриране на Селскостопанската академия.
 • Виждате на какво ниво се намира ССА - нейните животновъдни институти са ликвидирани, елитните стада – изклани, научните работници – уволнени. За цялата тази дейност аз обвинявам лично В. Николов. Този измислен професор за 7-8 години създаде толкова бели, колкото не създадоха дори ликвидационните съвети в земеделието. Ако академик Хинковски не допускаше професорите до производството, защото не разбират нищо от тази дейност, сега всички зачитат мнението само на професорите, а това е голямата грешка. Друга причина е прекалено тясната специализация на нашите професори. Днес трябва да създаваме генерални менажери, които могат да управляват технологични процеси, с една дума - да правят ефективно производство.
 • Как на практика се извършва селекцията в животновъдството сега?
 • Знаете, че правителството отпусна 4 милиона лева за воденето на племенни книги - ей така, от раз и без никаква проверка за автентичността на данните. Като бивш служител и експерт с 40 годишен опит, най-отговорно ви заявявам, че 98% от написаното в тези книги е плод на т. н. таванна селекция. Няма нищо реално, което да потвърждава по безспорен начин написаното – няма дневници за осеменяване, няма дневници за агнилната кампания, няма изкуствено осеменяване, маркирането на агнетата е станало след 5-6 месеца, няма нито един коч с изследвана кръвна проба и доказано бащинство. Едва 28% от кравите се осеменяват изкуствено. На цялата тази бъркотия държавата дава някакви пари за „свършена работа“. Тези пари отиват при председателите на развъдните асоциации, а за реалните животновъди само надеждата, че все някога това ще се промени. Затова смятам, че сега е моментът да заявим, че ни има и няма да се откажем да произвеждаме мляко и месо за нашият народ. Искаме признателност и достойно заплащане на нашият труд, и нищо не може да ни спре да го постигнем, защото нашата кауза няма алтернатива.
 • Не сте ли краен в отношението си към развъдните организации и техните председатели?
 • След като Жорж Ганчев беше председател на развъдна асоциация, представяте си за каква експертност става въпрос. Правителството ще помогне с 500 хиляди лева коневъдството под селекционен контрол, като най-голям дял ще бъде насочен към развъдната асоциация на...каракачанския кон. Знаем, че още с одомашняването на животните, стопаните са започнали да прилагат т. н. народна селекция, целяща повишаване на продуктивността чрез отбор и подбор. Така народната селекция е успяла да създаде животни с висока продуктивност. На по-късен етап са възникнали и развъдните дружества които обединяват стопани, отглеждащи едни и същи по тип, и продуктивност животни. Първите родословни книги са въведени при развъждането на Чистокръвната Английска порода коне. Коневъдството и неговото развитие винаги е правено от държавата. Конезаводът „Кабиюк“ край Шумен е построен от Мидхат паша и е развъждал Чистокръвни Арабски коне за турската армия. Същото се правеше до 1989 г. Конете в една държава са елемент от националната сигурност на страната. Затова се водеха на военен отчет и подлежаха на военна мобилизация. В страната преди се отглеждаха 5-6 породи коне в четири държавни конезавода. Развъждането, селекцията и изпитването на конете се извършваше от животновъдните институти, които стриктно спазваха приетата стратегия за развитие и поддържаха определения брой животни. Държавните институти ежегодно внасяха различни породи коне, необходими за различни цели. Днес виждаме една неадекватна държавна политика. След като бяха ликвидирани конезаводите и институтите, държавата не контролира процесите на развъждане и селекция. Създадените развъдни асоциации на породен принцип, са сдружения за усвояване на държавни средства с ниска ефективност и нулева полза за държавата и обществото.
 • Смятате, че субсидиите в животновъдство са неправилно разпределени?
 • На проф. В. Николов дължим това „развитие” на животновъдството. Само за 8 години успя да регистрира 28 автохтонни и аборигени породи. Сега те прибират 80% от субсидиите и демотивират животновъдите. Този професор издигна в култ каракачанското животновъдство, лицензирайки развъдни асоциации : на каракачанската овца, на каракачанската коза, на каракачанския кон, на каракачанското куче. Сега може би трябва да очакваме регистрацията на каракачанска свиня и каракачанска кокошка... Вместо да чакаме новите каракачански асоциации, предлагам да създадем Национален каракачански животновъден институт с директор проф. В. Николов.
 • Разбирам иронията Ви, но какво може да се направи сега за спасение на млечното животновъдство?
 • Ще дам едни пример. В края на месец май в Старозагорските минерални бани се събраха 150 отчаяни едри говедовъди да обсъждат своето спасение. Срещата беше организирана от Националната асоциация на говедовъдите в България, представлявана от нейните основни учредители. От дребните производители нямаше нито един представител, защото те не членуват в асоциацията и нямат легитимна регистрация. Така целият бранш се представлява от председателя Димитър Зоров, изпълнителен директор - М. Михайлов и от председателя на регионалната структура в Добрич Ангел Йонов.
 • Но нали тогава за първи път се събраха различните продуктови и браншови организации?
 • Това е похвално, но лошото е - кой ги е събрал и кого представляват те? Основният инициатор за това събиране, е председателят на организацията на говедовъдите Димитър Зоров. Същият е председател на Млечния борд, в който влизаха четири организации млекопроизводители, млекопреработватели, изкупвачи на мляко и търговци на мляко. Така че Млечният борд решаваше каква да е изкупната цена на млякото и винаги в този мач печелеха с 3: 1 търговците и млекопреработвателите, които имаха интерес да изкупуват на ниска цена суровината. Това е онзи същият човек, който през 2005 г. заедно с месопреработвателите, учреди дори политическа партия. Тогава твърдеше, че е работодател на млекопроизводителите и че няма къде другаде да си продават произведеното с много труд мляко. Същевременно определяше изкупна цена и плащаше във време, когато на него му е угодно, като понякога това се случваше чак след 5 - 6 месеца. Спомняме си, че цената не мърдаше от 30 ст. нагоре. Смятам, че този човек ликвидира хиляди малки и дребни животновъди.
 • Не можем да отречем обаче, че сривът в млечния сектор има и чисто външни причини, сред които основни са отпадането на млечните квоти в ЕС и руското ембарго. Имате ли предложение - какво според Вас, може да се направи в момента?
 • Трябва да се направи така, че при изкупуването на сурово мляко да се извадят на светло онези 600 хил. тона мляко, които се губят в сивата икономика. За да се осветли млекопреработвателният бизнес, трябва някой да лицензира дейността по създаването на национална млечна кооперация. Всеки, които иска да се занимава с тази дейност, трябва да е член на кооперацията и да спазва приетите изисквания, както и постигане на критериите за качествено мляко. Кооперацията има ангажимент да продаде на преработвателите мляко с определените качествени показатели. Така когато кооперацията е фактурирала на лицето „Х“ определено количество мляко и му е сложила 20 % ДДС, проверяващите органи ще търсят готовата продукция от него. Тогава ще стане ясно, че големи обеми готова продукция, сега се реализират без документи. Аз дори предложих мярка, донякъде на принципа на схемата за връщане на ДДС при зърнопроизводителите - да се върнат 10 % от ДДС в млекопроизводителите и 10 % да останат за държавата. Така лесно ще се съберат 28 милиона лв. в държавната хазна.
 • Но сега колектив от учени представи национална стратегия за развитие на земеделието, в която има секторен анализ на животновъдството.
 • Но в нея липсва анализ за въздействието на първия програмен период на ПРСР 2007 - 2013 г. върху сектора, а това е най- важното - да се знае откъде тръгва проблемът и какъв е генезисът му. Това са важни и съществени /дори исторически неща/. Изводите, които се правят са, че спасението на говедовъдството е в повишаване на млечността и броя на отглежданите крави, че само то може да повиши доходността на фермерите, е подвеждащо и невярно. За да се направят такива смели твърдения, без да се ползват математически методи на програмиране и оптимизиране на производствените процеси в говедовъдството, е присъщо само на врачките и шаманите. Този период /2007 - 2013/ е преломен в животновъдството и той постави началото на втората ликвидация след ликвидационните съвети и може да се нарече периода М. Найденов.
 • Какви грешки допусна Мирослав Найденов като министър на земеделието?
 • Първата колосална грешка е обявяването на критерия за допустимост и обвързването на качеството на млякото с бройките животни. Това бе тотална глупост и престъпление срещу млечния сектор. Само с този акт бяха ликвидирани 292 190 души земеделски производители, основно малки ферми, а това е около 43% от земеделските производители, които отглеждаха до 10 крави и до 50 овце. Тези хора произвеждаха 68 % от млякото и никой не им даде шанс да произвеждат храни от животински произход. Дори ги обявиха за ненужни и излишни. За това днес в селата има най-висока безработица от 22 %, при средна за страната 11 %, а в селските общини в северозапада като Борован и Хайредин, тя е 87 %. С ликвидацията на толкова много животновъди и животни, производството на мляко падна с 50 % или от 986 хил. тона годишно до 600 хил. тона. И ако погледнем графиката за внос на млека, ще видим, че пикът съвпада по време с ликвидацията на малките производители. Мирослав Найденов направи платена туберкулинизацията на кравите и само след една година в много градове, като Монтана, Разград и др., се появи туберкулоза. За да бъде простотията пълна, бяха премахнати като държавна дейност, екарисажите и извозването на отпадъци от кланниците. Сега хиляди трупове се разлагат по европейските ни мери и пасища. Като ветеринарен лекар успя тотално да разбие една работеща система, следствие на което бе появата на син език. Найденов за четири години успя да ликвидира животновъдството, обрече на глад и мизерия селата. Неговата „загриженост“ за качеството на храните се изразяваше с въвеждането на измислени стандарти, в пренареждането на витрините, етикетирането на продуктите и назначаването на 3000 души инспектори към БАБХ. Сега основната дейност на развъдните организации е вземането на млечни проби и тяхното лабораторно изследване. Това разнасяне на куфари с млечни проби някои го наричат „селекция“, но по-скоро се усвояват държавни пари и се имитира някаква работа, но ефектът за стопаните и за държавата е нулев. Аз отново твърдя, че спасението сега е в създаването на Национална стопанска структура, която да обедини всички браншови, развъдни и продуктови неправителствени организации. Времето е кратко, за да не изпуснем последният шанс – участие в новия програмен период на ПРСР-2014-2020 г.
 • http://fermera.bg/

 
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3170585
Постинги: 1691
Коментари: 834
Гласове: 1585
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031