Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2017 09:16 - ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ
Автор: jivko1128 Категория: Новини   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.12.2017 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ДО МИНИСТЪРА                                                                                                                          
НА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
         СОФИЯ                                                                                                                                                    

ДО ДИРЕКТОРА                       
                                                   
НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР -СЛИВЕН                                                                                                                            

 

                                       ОТВОРЕНО ПИСМО  

               ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

 

            От Живко Желев Бъчваров, гр. Сливен, кв. Речица, ул. „Малина” 9- GSM: 0887 027 608,  е-mail: jivko2811@gmail.com

 ОТНОСНО: Решение № 114 от 18.07.2017г. на Административен съд – Сливен, който РЕШИ:

 ОТМЕНЯ Решение за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация № 343004-8/30.03.2017г. на Директора на ОДМВР Сливен по заявление на Живко Бъчваров вх.№ 343004-7 от 06.03.2017 година.

ИЗПРАЩА преписката на Директора на ОДМВР Сливен за произнасяне по заявление на Живко Бъчваров  вх.№ 343004-7 от 06.03.2017 година.

 

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН ДИРЕКТОР, 

Административен съд - Сливен с Решение № 114 от 18.07.2017 г.е отменил отказа на директора на ОД МВР - Сливен да ми предостави информация, провеждан ли е конкурс за заемането на длъжност в ОД МВР Сливен от  полицай Димитринка Кабакова. Съдът е приел, че исканата информация представлява служебна обществена информация по чл. 11 от ЗДОИ, а липсата на съгласие от засегнатото лице не е основание за пълен отказ, тъй като следва да се предостави частичен достъп.

 

         Искам На основание Закона за достъп до обществена информация  моля да ми бъде предоставена следната информация:

  

1.Копие за назначаване на  Димитринка Кабакова  в поделенията на ОДнаМВР Сливен,  от което да е видно преминала ли е психо-физическата годност за съответната длъжност.

Със заявлението си поисках да ми бъде предоставен достъп до информация описана в една точка и свързана по какъв ред е назначен на държавна служба в МВР –Сливен от Министерството на правосъдието  полицай Димитринка Кабакова и премина ли е  конкурс към МВР?

Съдържанието на заявлението и събраните доказателства сочат като предмет на информацията сведения, свързани с дейността на държавен орган по назначаването на негов служител, която е подчинена на изискванията на Закона за държавния служител и Закона за Министерството на вътрешните работи, която представлява обществена информация. Съгласно действащата разпоредба на чл. 31, ал.4 от Закона за достъп до обществена информация, при заявеното от третото лице изрично несъгласие, органът по чл. 3 от закона е длъжен да предостави исканата обществена информация в обем и по начин, които да съхранят интересите на третото лице.

Предвид разпоредбата на чл. 3, ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), Областна дирекция на МВР-Сливен (ОДМВР - Сливен), като основна структура на Министерството на вътрешните работи е задължен субект по смисъла на закона за достъп до обществената информация, която се създава или се съхранява от дирекцията. Дейността по ЗДОИ в ОДМВР – Сливен се осъществява при спазване на: регламента, установен в закона вътрешни правила за организацията на работа в МВР по ЗДОИ, утвърдени със заповед № Із-771/21.03.2011 г. на Министъра на вътрешните работи.

Непроизнасянето на директора на ОДМВР – Сливен представлява установени нарушения на длъжностни лица от ОДМВР –Сливен по ЗДОИ. Правото ми на достъп до обществена информация.

Ние трябва да знаем какви полицаи защитават нашите права /интереси/   и тяхното психическо състояние. 

Условията и редът за проверка на професионалната и психо-физическата годност за съответните длъжности се определят от:

Министъра на Вътрешните работи. Не се приемат за държавни служители лица, при които съществуват следните изисквания:

Физическата годност на кандидатите се установява по нормативи, утвърдени от Министъра на Вътрешните работи.  Психологическата годност на кандидатите за съответната длъжност, направление за работа се установява от института по психология на МВР.  Редът за проучване и утвърждаване на кандидатите се определя от Министъра на Вътрешните работи. Организирането на провеждането на кадровия процес в съответствие с принципите на устройство и управление на органите на МВР се осъществява от Дирекция човешки ресурси.

 

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН ДИРЕКТОР, 

 

Моля да се разпоредите  с Ваша заповед за нова  независима, безпристрастна   и  всестранна  проверка.  Смятам, че  има данни за  полицейски произвол и дисциплинарни нарушения  от  полицейски служители към ОДМВР –Сливен, уронващи  престижа и доброто име на институцията МВР! 

Решението за отказ на директора на ОДМВР –Сливен е в съществено противоречие с процесуалния и материалния закон.

Решението на Административен съд – Сливен, ОТМЕНЯ решение за отказ за предоставяне на достъп до обществена информация № 343004-8/30.03.2017г. на Директора на ОДМВР Сливен по заявление вх.№ 343004-7 от 06.03.2017 година. Тъй като не съм получил отговор по така депозираното заявление за достъп до обществена информация, непроизнасянето на директора на „ОДнаМВР” – гр. Сливен, представлява отказ, който накърнява правото му на достъп до обществена информация и подлежи на съдебен контрол. В закона са разграничени два вида обществена информация - официална и служебна. Официална е онази информация, която се съдържа в актовете на държавни и общински органи, издавани в изпълнение на техните законово установени правомощия - чл. 10 от ЗДОИ. Служебна е информацията, която се събира, създава и съхранява във връзка с официалната информация и по повод дейността на органите и на техните администрации - чл. 11 от ЗДОИ. Достъпът до тази информация е свободен съгласно чл. 13 от ЗДОИ и се осъществява по реда на този закон, като основанията за отказ от предоставянето й са визирани в чл. 37, ал. 1 от ЗДОИ - когато информацията съставлява държавна или служебна тайна, засяга интересите на трето лице и няма негово изрично съгласие или исканата информация е била предоставена на заявителя през предходните шест месеца. Съдът намира, че исканата от мен информация е "обществена" по смисъла на чл. 2 от ЗДОИ, във връзка с чл. 11 от същия. Съгласно чл. 3, ал. 1 от ЗДОИ, задължени субекти за осигуряване на достъпа до обществена информация са държавните органи или органите на местното самоуправление в Република България, които създават или съхраняват обществената информация, за която е подадено заявление да бъде осигурен достъп.

 

 

 

   10.12.2017г.                        С уважение:

    гр.Сливен                                             / Живко Желев/

 

 
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4415344
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930