Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2020 08:33 - УМИШЛЕНО ПРИКРИТА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В СУ „ХАДЖИ МИНА ПАШЕВ“ – гр.СЛИВЕН
Автор: jivko1128 Категория: Новини   
Прочетен: 1053 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2020 08:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    ДО г-н ИВАН ГЕШЕВ

                          ГЛАВЕН ПРОКУРОР

                          НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

koпие : ДО г-н БОЙКО БОРИСОВ

                          МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

                          НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

                  До г-н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

                          МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

 

                   до  г-н КИРИЛ АНАНИЕВ

                           МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

                   до  г-жа ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ

                          НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

                   ДО НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ

                          НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

                  СИГНАЛ

 

                  ОТНОСНО: Разследване на умишлено прикрита информация и

                                        представяне на фалшифицирани данни от РУО на МОН

                                        Сливен и РЗИ - Сливен

                   от

                   Живко Желев Бъчваров  и Радка Димитрова Сиренкова 

                   

                   УВАЖАЕМИ г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

                   УВАЖАЕМИ г-н БОРИСОВ,

                   УВАЖАЕМИ г-н ВЪЛЧЕВ,

                   УВАЖАЕМИ г-н АНАНИЕВ,

                   УВАЖАЕМА г-жо ДАРИТКОВА,

 

      След изпратен сигнал от нас на 18 юни до Министерството на здравеопазването, до Министерството на образованието и науката и до РЗИ – Сливен с искане да се установи има ли коронавирсусна инфекция в СУ „Хаджи Мина Пашов“ Сливен, на 10 юли 2020 год. получихме отговори от РУО – Сливен и от РЗИ – Сливен. Прилагаме копия на сигнала ни и отговорите на двете институции.

       След запознаване с предоставената информация от двете държавни институции, настояваме Главната прокуратура да започне разследване на СУ „Хаджи Мина Пашов“ Сливен, РУО на МОН Сливен и РЗИ Сливен и да установи следното:

         След като директорът на СУ „Хаджи Мина Пашов“ Сливен е уведомил по телефона на 11.06.2020 год. РЗИ Сливен за болен учител от коронавирусна инфекция в училището, а РЗИ Сливен е уведомено на 10.06.2020 г. от МБАЛ „Д - р Иван Селимински – Сливен “  АД за хоспитализирано лице от персонала на училище в Сливен с диагноза COVID – 19.

         Да се разследва в РЗИ – Сливен  и в РУО на МОН – Сливен регистрирано ли е писмено уведомлението на директора на училището за болен човек от персонала в учебното заведение?

         Уведомен ли е Областния щаб в гр. Сливен за болен човек от COVID – 19 от персонала на учебно заведение от гр. Сливен? Кога е уведомен? Какви мерки е предприел областния щаб?

         Уведомен ли е Националния оперативен щаб в гр. София за болен човек от персонала от COVID – 19 в учебно заведение от гр. Сливен? Какви мерки е предприел националният  щаб?

         Уведомено ли е Министерството на образованието и науката от РУО на МОН- Сливен за болен човек от персонала от COVID – 19 в учебно заведение от гр. Сливен?

         На коя дата е уведомено Министерството на образованието и науката?

         След като запитването ни е получено в РУО на МОН Сливен на 23.06.2020 год., а в РЗИ- Сливен на 18.06.2020 г., коя е причината двете държавни институции да отговорят писмено с повече от две седмици закъснение?

         Какво са изчаквали, за да си нагласят отговорите ли?

         От писмото на РЗИ Сливен става ясно, че в учебното заведение е извършена дезинфекция на помещенията на училището. Кой и кога е извършил тази дезинфекция? Да се представи протокола на коя дата е известил директора РЗИ?  На коя дата е заразената учителка и кога е уведомена Националната информационната система на Министерството на здравеопазването и Министъра на Образованието  във връзка не разпространението на COVID -19 с цел предприемане на мерки  от директора, РЗИ и РУО  в училището и тестовете, които РЗИ Сливен е направило на персонала на учебното заведение.

         Да се установи наличието на  извършен писмен здравен инструктаж на персонала на учебното заведението?

         След като учебните занятие в цялата страна се провеждат дистанционно, настояване да се установят причините, поради които в училището е имало ученици – видно от писмото на РУО на МОН Сливен? Няма как обучението да се провежда в сградата на учебното заведение, след като указанията на МОН и на НОЩ са то да бъде провеждано в електронна среда. Явно училището е нарушавало тези указания, което е видно от отговора на РУО - Сливен.

         Всички мерки, които са предприети на 15 и 17 юни 2020 год. са задължителни в цялата страна, така че те не са по указания на РЗИ Сливен.

         Фактите, които са посочени в писмото, говорят за разминаване в посочените дати. Болната учителка за последно е в училището на 05.06.2020 год., а друга учителка си е правила тест на 03.06.2020 год.. При задължителното електронно и дистанционно обучение какво са правили учители и ученици в сградата на учебното заведение – видно от писмото на РУО на МОН?                

Уважаеми господин Главен прокурор,

В настоящия сигнал излагам само факти и обстоятелства. Дали същите осъществяват състав на престъпление,  е  от компетентността единствено на разследващите органи и прокуратурата на Република България.

Моля да разпоредите образуване на разследване, което да провери изнесените информации, на директора на училището, началник РЗИ Сливен и началника на РУО  на МОН Сливен, както и да проверите разминаването на изнесените информации, както и да разпоредите други подходящи мерки, ако се установи действително, че са извършени престъпления по прикриване за разпространението на COVID-19.

Уважаеми господин Вълчев,

В тази връзка настояваме, като Министърът на образованието  да наложите наказание – дисциплинарно уволнение – на Началника на РУО на МОН Сливен и на директора на СУ „Хаджи Мина Пашов“ Сливен за нарушаване на правилата при провеждане на обучението през учебната 2019-2020 год. в условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка в условията на пандемия – задължително електронно и дистанционно обучение - и за прикриване на факти, свързани с коронавирусна инфекция в СУ „Хаджи Мина Пашов“ Сливен, с което са поставили в риск всички учители, персонал и ученици в учебното заведение от COVID-19.

      Уважаеми господин Ананиев,

Настояваме, като Министърът на здравеопазването да поискате оставката на директора на РЗИ – Сливен за многобройните нарушения за разпространението на COVID-19.

 

  Приложено : 1. Копие от Сигнала ни от 10.06.2020 г.

                         2. Копие от писмото на РУО на МОН – Сливен от

                             08.07.2020 год.

                         3. Копие от писмо на РЗИ – Сливен от 10.07.2020 г.

       Дата: 13.07.2020 гoд.  Сливен

                   ДО    г-н КИРИЛ АНАНИЕВ

                           МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

КОПИЕ:  ДО    РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ

                           СЛИВЕН

                 ДО    г-н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

                          МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

                                СИГНАЛ

 ОТНОСНО: КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В СУ „ХАДЖИ МИНА  ПАШЕВ“ – гр.СЛИВЕН

                   от

           Живко Желев Бъчваров  и  Радка Димитрова Сиренкова   

     Настояваме Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Регионалната здравна инспекция – Сливен да установят кои са причините,  поради които в СУ „ХАДЖИ МИНА ПАШЕВ“ – Сливен  не са взети  мерки, след като е установено, че има преподавател, работещ в това училище, болен от Коронавирусна инфекция в настоящия момент.

    На 15.06.2020 г. в училището се провежда външно оценяване от 7 клас и евентуалното наличие на зараза в училището може да доведе до заразяването и заболяването както на учениците, така и на членове на техните семействата.

    Независимо, че директорът на училището знае за болният от коронавирус учител, учителите в учебното заведение са предупредени от него да не съобщават на никого за заболяването на колегата си. Премълчаването на тази информация поставя в риск както учениците, така и преподавателския екип в училището. Хората, които са имали контакт с болния си колега,  не са тествани  и са предупредени от ръководството на училището  да не информират никого за болния си колега.

    Информацията за изнесеното по-горе ни е предоставена от преподавател в училището, който ни помоли да не цитираме името му.

    Настояваме институциите да предприемат съответните мерки и да предотвратят евентуалното възникване на зараза в СУ „Хаджи Мина Пашев“ – Сливен.
 Живко Желев Бъчваров и Радка Димитрова Сиренкова                               Дата: 18.06.2020 гoд.
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4424762
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930