Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2020 21:44 - Ако не е Гешев, ще бъде някой друг като Гешев. Как трябва да бъде променена конституцията?
Автор: jivko1128 Категория: Новини   
Прочетен: 432 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Сега много българи протестират против избора на новия главен прокурор Иван Гешев и искат неговата оставка. Причината те виждат в единствената кандидатура на Иван Гешев. Отделно пресата изнася новината тук,че наш президент Радев е започнал консултации за промяна на конституцията, за да помогне на новия прокурор Иван Гешев, но в статията не разбрах какви промени има намерение да прави.

Протестиращите българи така и не могат да разберат, че ако не бе избран Иван Гешев, щеше да бъде избран някой друг като Иван Гешев и всичко ще продължи по старому, защото въпросът опира не до личността на Иван Гешев, а до цялата структура и същност на нашата съдебна система.
За да няма повече "Гешевци" е нужно извършване на пълна промяна на същността и структурата на съдебната система и това трябва да започне от основния закон- конституцията!

Структурата на сегашната ни съдебна система е наследена от старата комунистическа държава с 27 членен състав на нейното ръководство Висшия съдебен съвет(ВСС), от който се избират главния прокурор и специализираните съдилища- Висш административен съд (ВАС), Апелативните съдилища...

imageОтделно има Конституционен съд (КС), също избиран на политическа основа.
Изборът на ВСС също е наследен от старата комунистическа държава, той е политически и избиран на квоти от парламентарно представените партии в НС.
Във ВСС най голяма брой магистрати от 2009 г насам има партия ГЕРБ, като партия с най голяма квота в НС и за това откак 2009 г Борисов е захванал властта, ГЕРБ владее ВСС и прокурорската институция.
Сега новият прокурор Иван Гешев беше избран от квотата на ГЕРБ във ВСС. Преди него беше Сотир Цацаров -също избран от квотата на ГЕРБ. Преди да се появи ГЕРБ - БСП беше най голямата партия във НС и владееше както ВСС, така и прокурорската институция.
Ето защо преди Сотир Цацаров прокурор беше избраника на БСП - Борис Велчев , а преди Велчев беше избраника на СДС Никола Филчев и т.н.

Партиите владеят ВСС и там магистратите са избрани на партийно щуробаджанашката линия, както беше едно време в старата тоталитарна комунистическа държава. За това специализираните съдилища- КС , ВАС , АС гъмжат от некадърни и корумпирани магистрати и фабрикуват некадърни и политически дела в полза на властта.

imageПолитическият избор на съдебната система беше оставен в сега действащата българска конституция правена 1990 година от червените и сини комунисти на БСП и СДС.
Протестиращите против избора на Иван Гешев за главен прокурор не разбират, че по сега действащата конституция изборът на Иван Гешев е напълно законен и ако не е той, друг ще бъде избран на мястото на главения прокурор, също от политическа партия.
А разлика между нашите корпоративни олигархически партии родени след 1989 г. няма, всички те са произлезли от последния елит на БКП, пълни с бивши комунисти сега нарекли се „либерали“ , доказали се през прехода като еднакво Аморални и бандитски!

Политическият избор на съдебната система е отречен от законодателството на ЕС и развитите европейски демокрации ръководещи Съюза, счита се за извор на мащабна корупция и бандитизъм.
Европейското законодателство изисква съдебната система да бъде независима от политическата власт и поставена като настройка на обществото(не на държавата), да следи „отгоре“ действията на политическата власт и със желязната си секира навреме да ги коригира.

Политическият избор направи съдебната ни система вместо да работи за обществото, да работи само за интересите на партиите. Това я направи напълно неработеща.

Съдебната система е главен стълб на правовата държава и на държавата въобще. Без или с неработеща съдебна система, държава няма!
Политизираният характер на съдебната система ни отказа да имаме правова държава.
Именно липсата на правова държава ни докара бандитския преход с разграбването на голямата държавна социалистическа собственост и унищожаването на икономиката, доведе престъпниците и некадърниците в управлението на държавата и икономиката, роди извънредно корумпиран и продажен политически елит заграбил властта с незаконни начини, затрил бъдещето на българския народ направил държавата ни най бедната и пропаднала в Европа.
Никоя от управлявалите през прехода партии не е направила опит да ДЕполитизира съдебната ни система и промени структурата и избора и залегнали в параграф “съдебна система“ в нашата конституция и синхронизира законодателството ни с европейското.

imageНяма да чуете това искане от устата на втората по големина партия и пишеща се за „опозиция“ на ГЕРБ- БСП- партия на г-н Радев, защото настоящето законодателство е правено от нея, топли я и тя не ще да се раздели с него.
За това партията със 100 годишен стаж в демагогията БКП & БСП, ако си отваря устата да протестира срещу избора на Иван Гешев, не говори за нуждата от деполитизация на съдебната ни система, защото добре знае, че нейният прокурор два мандата Борис Велчев не наказа нито един политик за кражба на държавна собственост, не вкара нито един престъпник от организираната престъпност в затвора.
Същият след двата си прокурорски мандата за особени „заслуги“ бе избран от партията си за пръв конституционен съдия и председател на Конституционния съд и седи там вече две декади, без да „вижда“ нуждата от премахване на политическия избор на съдебната система заложен в конституцията ни и без да е направил никакви стъпки в тази насока - пожизнено политически назначен.

БСП добре знае, че ако главният прокурор тръгне да издирва и наказва политиците, той трябва да започне първо от нейните, понеже БСП е мозъчния тръст на бандитския ни прехода, поставила началото на бандитската приватизация, създала олигархията сега с 36 олигарси в ръководството си добили богатствата си с използване властта на партията си да извършат пладнешки грабеж на държавна собственост и я присвоят за 1 лев, с ръководство и народни представители всички мултимилионери с „неизвестен“ произход на милионите си.
А Иван Гешев също няма да пристъпи към наказания на политици, защото добре знае, че ще отвори кутията на Пандора и за своята партия и нейната глава Бойко Борисов, известен с кражбите на държавните пари на данъкоплатците в особено големи размери.

Не вярвам Радев да намери сред сегашните партии желаещи да променят конституцията и съответно - мутростатуквото, защото те са градители на това мутростатукво. Самия Радев и представител БКП& БСП , партията известна със сто годишен стаж в демагогията . Ако нещо измислят за да уталожат народния гняв и излъжат за пореден път народа си, това ще бъде НЕ раздяла с мутростатуквото, а бетонирането му!

Не само в България съдебната система е политизирана, а „явлението“ се наблюдава и в страните от бившата комунистическа система от източна Европа, понеже след 1989 единствените партии в държавата им -комунистическите, които управляваха държавата, с водещата роля на най голямата комунистическа партия КПСС смениха старата си система „социализъм“ с нова – на „неолибералния олигархичен капитализъм“ и в новата система старите комунистически елити се преобразуваха в нови капиталистически и останаха на власт, но запазиха старото си комунистическо мислене и прийоми на управление без разбиране за демокрация и правова държава.
В повечето източноевропейски страни от биващия комунистически лагер съдебната система продължава да се избира от политическите партии и да бъде политизирана.
През 2019 година ЕС отвори съдебни процедури срещу правителствата на две бивши комунистически страни – Унгария( Орбан) и Полша( Качински), които също по маниера на старата комунистическа тоталитарна държава държат съдебните си системи под политическа шапка.

При политизирана съдебна система, неспособна да осъществява какъв да е контрол, неминуемо се върви към авторитарен режим, в какъвто се изражда управлението на Борисов, управлението на Орбан в Унгария, управлението на Качински в Полша и безспорно режима на Путин в Русия - все в бивши комунистически страни, управлявани от последните комунистически елити и без независима от политическата власт съдебна система.

Безспорно е нужна пълна деполитизация на нашата съдебна система, но как да стане това, се пита българина?!
Деполитизацията на съдебната система трябва да започне с промяна на основния закон - конституцията в параграф- „избор на ВСС и магистрати“.
Трябва да бъде премахнат от там политическия избор и да се замени с всенароден избор.
Освен това смятам, че трябва да приложим опростения структурен модел на развитите европейски държави.
За целта трябва да се опрости сложната структура на съдебната ни система със специализирани съдилища– останка от старата тоталитарна държава, като се премахнат специализираните съдилища и останат само Апелативните и Върховния съд.
Конституционния съд и Висшия административен съд са пълен анахронизъм и превърнати в паразитиращи средища, където вместо да се работи, се изтягат под дебела сянка.
Също да се премахне 27 членния състав на ВСС и се замени с „Главен съдия“ избиран на всенароден избор.
Институцията на Главния прокурор трябва да се отдели от тази на Главния съдия, без да се изкара от съдебната система и също да се избира с всенароден избор.

Но промяна на конституцията у нас става с квалифицирано мнозинство от 75% в НС. С настоящия партиен пълнеж на НС това не може да стане, понеже никоя от парламентарно представените партии не е пожелала да промени конституцията в тази насока.
ЕС отдавна говори на България, че е необходимо да извърши пълна деполитизация на съдебната си система, за да заработи.
Тогава какво остава?
Остава една партия да влезе с мнозинство в НС и там със свое законодателно мнозинство да промени конституцията или да приеме нова конституция с национален референдум.
Такава партия готви ДРД „Идея за България“ в своите интернетни страници под формата на всенародно антиолигархично Движение и тя трябва да бъде готова за следващите редовни парламентарни избори след 1 година.

p.s. Тази статия е писана на 1 февруари 2019 година. От тогава до сега минаха повече от 1,5 години. Редно е да се запитаме какво Румен Радев предложи за промени на конституцията и успя ли да я промени? Отговорът е прост и ясен- Нищо не направи Румен Радев за 1,5 години, нито предложи как да се промени конституцията, нито е предложил на НС да я промени. Защото той е раболепен слуга на БСП и БСП, също като ГЕРБ не жалее да промени конституцията, в този и вид добре я топли.

Автор Дора Апостолова
Написана на 1 февруари 2019 г.

Актуализирана на 12 октомври 2020 г.
Гласувай:
21. apostapostoloff - В цивилизованите държави
13.10.2020 06:04
прокурорът е адвокат на държавата и затова е част от изпълнителната власт. Ако това не се промуни у нас, непрекъснато ще бъдем атакувани от ЕС.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3957750
Постинги: 1840
Коментари: 914
Гласове: 1874
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930