Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 17:30 - АРХИВИТЕ СА ЖИВИ, ПРОЧЕТИ ЗА МИНАЛОТО
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1227 Коментари: 0 Гласове:
1image

Анализ на съвременната цивилизация.
Феноменът криза.


    Ще започна с един анализ на съвременната цивилизация в началото на 21-ви век, направен с помощта на интегралния подход.  Глобалните проблеми на съвременната епоха са:
    1.  Агресивна, стимулирана и налагаща се бездуховност; морално разложение; отчуждение; тотална и всеобща деморализация и дехуманизация; духовно израждане на човека.
    2.  Потребителско общество, ненаситна консумация, власт на вещите.
    3.  Власт на парите и капитала.
    4.  Вулгарен егоцентризъм, лично преуспяване и благоденствие.
    5.  Наркомания и проституция.
    6.  Мегакорупция; организирана мегапрестъпност и насилие.
    7.  Конфронтации: военни,  религиозни,  етнически и др. ; милитаризъм; непрестанни локални военни конфликти.
    8.  Глад и недояждане.
    9.  Унищожаване на природата,  екологична катастрофа.
    10.  Социална безнадеждност,  безпомощност на личността.
    11.  Масова култура; развлечения,  забавления,  безумен хедонизъм.
    12.  Класово деление със задълбочаващ се и изострящ антагонизъм;диктатура на свръхбогатите, безнаказаност, всепозволеност; цезаризъм.
    13.  Унифициран,  сив,  монотонен и стандартизиран начин на живот.
    14.  "Техницизиране" на човешките чувства вследствие на кибернетичната революция и "технотронната епоха".
    15.  Стремителен НТП, безконтролно развитие на техниката;интензивен икономически растеж.
    16.  Застрашително разпространяване на опасни заболявания и пандемията СПИН.
    17.  Елитарно деспотично малцинство налагащо глобален икономически и политически Нов Световен Ред (= пазарна глобализация).
    18.  Застрашено оцеляване на човешкия род.
    19.  Невиждани досега мащаби в разпространението на негативни чувства - завист,  омраза, злоба, егоизъм;обезценяване на човешкия живот.
    20.  Живеене на дребно, без високи идеали и цели, живот за мига, за деня, а не за Вечността.
    21.  Механистичният начин на мислене и подход в науката - във физиката,  в биологията,  в медицината и в др. дисциплини.
    22.  Информационното затъмнение, скрита информация и дезинформация, цензура.
    23.  Актуалният проблем за Ерусалим.
    
      Прогноза:изчерпване на природните ресурси;"колапс" и бавна "смърт" на биосферата;тотален апокалипсис на човешкото битие.

      България преживява най-острата си и дълбока национална катастрофа в цялата си хилядолетна история.  Тя е локална проява и проекция на световната криза.
     Какво разбираме под криза?Кризата е духовен, природен и технологичен феномен,  при който се наблюдава срив в адаптационните възможности на дадена система - индивид, общност, с два възможни за нея изхода:фатален(окончателен) и позитивен, който е свързан с релевантен нов тип организационна структура.  Кризите могат да бъдат: финансови, технологични, социални, политически, икономически, екологични, военни, духовни, кризи в културата, науката(криза на научната парадигма), на болестите и др.  
     Кризите не могат да се управляват със"закони за управление на кризи" поради спецификата на явлението криза.  Тази общност, организация, партия или правителство,  на която ще й се наложи да управлява криза, ще трябва да разполага със значителен финансов, технологичен и интелектуален потенциал и средства.
     Периодът на криза, в която е светът като цяло и България в частен случай изисква сериозно, задълбочено и всестранно критично преосмисляне и преоценка на ценностите, интересите, подходите, целите и т. н.  с цел да се възстановят(стари или отхвърлени) или създадат(нови) стойности, идеали и т. н. ,  и от друга страна,  да се излезе от досегашните схеми на поведение,  на светоусещане,  на ценностни критерии и представи за живота.
     В настоящата книга ще разгледам основните кризи в България, ще акцентирам и върху техните параметри - дълбочина, мащаб и как те се отразяват върху отделния човек и обществото като цяло.  Необходимо е да се направи подробен анализ на икономическото и политическото състояние на страната, социално-психологическия климат в обществото и обществената ценностна система;да се анализира обстойно състоянието,  в което се намира българският народ във всички плоскости и аспекти на съществуване и битие.
    Живеем в многопластово, поливалентно общество,  в период на труден преход, който преживяваме като криза.  Тежкото положение, в което е днес българският народ, достигайки нивото на физическото оцеляване на пръв поглед е отрицателно явление.  Положителната му страна е процеса на осмисляне на настоящето време и българската история до днес - без самозаблуди и смекчаване на констатациите.  Осмисляне не само на цикличността на историческото развитие, но и осмисляне на себе си  и своите възможности и способности, осъзнаване на своята индивидуалност и реализация в социално значими ценности.
      Без да предявявам претенции за изчерпаемост и всеобхватност на предложения анализ следва да се гледа като на едно намерение за определяне на собствената позиция на проблема за живота в България и сегашната социална ситуация. Скромен опит, разбира се, който носи белега на дискусионност.Тагове:   миналото,


Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3433874
Постинги: 1784
Коментари: 879
Гласове: 1741
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31