Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 18:54 - АРХИВИТЕ СА ЖИВИ, ПРОЧЕТИ ЗА МИНАЛОТО
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 5142 Коментари: 0 Гласове:
1image
Банките
Планираното лицензиране на десетките банки и обявяването им няколко години по - късно в несъстоятелност. Съдбата на някои бивши топ-банкери. Рекорди по източване на роден капитал
.


            В средата на 80-те г.  Политбюро прави рязък икономически завой. Парите от "спецсделките",  сумите за задграничните дружества,  плащанията по ембаргови договори постепенно се прехвърлят към Виена,  към офшорните фирми през новосъздадените търговски банки "Биохим",  "Стопанска",  "Електроника",  "Транспортна",  "Минералбанк",  "Балканбанк". Те са създадени през 1987 г.  с документ на Министерския съвет. Чрез тях бяха разпределени милиардите долари външен дълг,  теглен по решение на Т. Живков и на обкръжението му. Тези банки бяха използвани като междинно звено за прехвърляне на валутата зад граница. В края на 1988 г.  е готова схемата,  разработена от Луканов за превръщане на клоновете на БНБ в самостоятелни дружества. През 1990 г.  се създава Първа Частна Банка и Банка за земеделски кредит с парите на Робърт Максуел. Идва втората вълна - Агробизнесбанк,  Туристспортбанк,  Частна земеделска и инвестиционна банка,  "Славяни" и др. На сцената излизат един астроном,  сервитьори,  спортисти (борци и боксьори),  офицери от бившата ДС,  полицаи,  лекари,  които влизат в управителните съвети. Никой не се интересуваше какви са и от къде се появиха тези субекти в банковото пространство. Една малка България с ликвидирана икономика и индустрия "роди" близо 50 банки.
             Георги Агафонов бивш шеф на банка "Славяни" малко открехва завесата,  как е могло да се осъществи това.  "Всички международни институции толерираха създаването на повече банки. Схемата е била те да станат няколко дузини,  хората да си дадат парите и цялата система да се разруши до основи. Това е сценарии на международните  финансови институции,  изпълнен блестящо от Ж. Виденов. Луканов има пръст в създаването на банките. "  По същото време и със същия замисъл и сценарии се създадоха и финансовите пирамидални структури - "Лайф Чойс Интернешенъл холдинг груп",  "Югоагент" и мн. др. С лека ръка се лицензираха банки и никой не проверяваше произхода на капитала им. Всъщност такъв не съществуваше,  както не съществуваше и при финансовите пирамиди,  но хората много късно разбраха това. Трезорите бяха "кухи пощенски кутии",  в банките пари реално нямаше. Т. нар. "джобни банки"- "Славяни",  ЧЗИБ,  Бизнесбанк,  Ямболската и Добруджанската банка и други бяха създадени,  за да могат собствениците и приближените им фирми да изсмучат чрез невъзвръщаеми кредити спестяванията на българите. В пространството между тези банки се въртеше един и същ капитал,  обикновено "кух",  който се "наливаше" в банките съгласно договори за рефинансиране от БНБ или от ДСК.  "Голяма част от банките бяха с кух капитал,  те обслужваха структури. В някои банки целият мениджмънт бе престъпен и бандитски",  допълва ексфинансовият министър и ексшеф на Централна кооперативна банка (ЦКБ) Стоян Александров.
          Схемата е изненадващо семпла: една банка взима кредит "назаем" от друга банка. По този начин едни и същи пари се въртят в няколко банки и фигурират като фиктивен капитал в тях. Например директорът на пирамидата "Лекс" Георги Аврамов бе разменил пакет акции с ЦКБ,  ПИМБ,  ТСбанк и Кредитна банка. След това ПИМБ с Елитбанк и Тексимбанк.  ТСбанк - с ПИМБ и т. н.  по веригата от банки. Общо взето,  не повече от 200 млн. лв.  (стари) се въртяха между банките до безкрайност. Проф. Тодор Вълчев - банкер №1 от 1991 г.  до 1996 г. ,  не пожела да спре източването на спестяванията на населението чрез отпускане на пари от Централната банка към търговските. По време на правителството на Беров и на Виденов бяха създадени т. нар.  кредитни милионери. Кабинетите и на Ж. Виденов,  и на И. Костов мълчаливо ги подкрепяха. Национално предателство. "Кредитен милионер" - дума,  която в Германия не съществува. За Клаус-Петер Бауман,  който е доктор на науките и доцент по банково дело най-изумителното и невероятното в българската икономика е думата "кредитен милионер",  която в Германия никой не може да разбере. Щеше да е смешно,  ако не беше страшно.
             Знае се,  че зад всеки кредит стоеше по един партиен активист,  който си имаше по едно подставено длъжностно лице от някоя банка,  а то от своя страта по няколко подставени външни лица,  които получаваха необезпечени кредити. Поради политически натиск банките отпускаха кредити  и финансираха и сини,  и червени. Срещу обещания за рефинансиране. Голямото предателство на всички български партии от всички цветове,  е вината им  в сриването на банките,  защото всяка партия се беше сдобила с банка. Кръгът около Виденов създаде Българска земеделска и промишлена банка,  станала легендарна с небеизвестната Веска Меджидиева (днес живее в Африка, ЮАР).  Доган и ДПС наричаха Агробизнесбанк от Пловдив "нашата банка",  а Атанас Тилев предложи БЗК на СДС.  Тук е мястото да спомена,  че бившия директор на НРС о. з.  ген. -лейтенант Бригадир Аспарухов ще застане през военен съд,  като обвинението е за престъпление по служба заради издаването на заповед през 1993 г.  за унищожаване на секретното досие на банкера Атанас Тилев действащ агент на разузнавателната служба през 1993 г.  известен с кодовото име агент Румянцев.
           По ирония на съдбата решенията на УС на БНБ за каскадно затваряне на трезори се оказаха прекрасен шанс за новите управляващи. Наскоро секретарят на бившия ДФРР Тодор Палазов изказа един неафиширан пред обществеността скандален факт,  че през 1996 г. със средства на фонда е било осъществено временното закърпване на банковата система. Правителството на Костов получи държавна собственост без кредитори. Раздалите заемите бяха погребани от Любомир Филипов,  който осигури на Костов фантастичната възможност светкавично да приватизира повече от 70%  от държавната  собственост. Този развой на събитията бил ли е предварително начертан и предопределен или е плод на "случайности и случайни събития"? Тъй като банките са "мъртви",  те не могат да потърсят правата си. В противен случай със сигурност щяха да се проточат безкрайни съдебни дела,  за да се определи делът от собствеността,  който трябва да получат кредитните централи.
           Циркът в банковата система приключва с "лов на вещици" започнат през септември 1996г.
Червеният управител на БНБ Любомир Филипов,  известен като "убиеца на банковата ни система",  въпреки че управлява БНБ само година и три месеца,  откри ловния сезон във финансово - кредитната система на България,  продължил до есента на 1997 г.  "Благодарение" на действията на Филипов,  страната ни беше доведена до валутен борд. На всички бе добре известно,  че от 2, 28 млрд.  долара в трезорите през ноември 1995 г. ,  валутните запаси на страната през февруари 1997 г.  катастрофално спаднаха до 1, 27 млрд.  долара.  С неговото име се свързва и скокът на лихвата до 300% през 1996 г. Отнети бяха лицензите,  обявени в несъстоятелност и затворени десетки банки. Да не ги изброявам,  всички болезнено знаем кои са. Междувременно беше приет и т. нар.  Закон за кредитните милионери. В него попаднаха хиляди длъжници. Разследвани са 395 от тях. Осъдени няма.
            В началото нямаше компетентни банкери,  готови  - също.  Петдесет години в България не е имало професионалисти в тази област,  те само са слушали за дядо си Буров. Бившите банкери,  или поне повечето от тях,  са вярвали,  че са новият икономически елит и основоположниците на капитализма,  а всъщност са били жертвени хора,  изкупителни жертви,  хвърлени на арената,  за която изобщо не са подготвени да оцелеят. Всички те са били "бушони",  пионки,  част от заговор,  от сценарий,  режисиран умело отвън. Изиграха си дребните ролички с убийствената заблуда,  че са главни действащи лица. Късно разбраха,  че са случайно попаднали в системата,  която до вчера са олицетворявали,  и то за малко,  временно. Още не могат да повярват,  че вече са аут,  отдавна забравени,  вече са нищо,  никой,  нула. Така е,  като са си въобразявали,  че са капиталисти,  сега ще гледат като плъх сред трици. Един по един слязоха от сцената. Днес има само номера - на следствените дела.
           Иван Китов,  шефът на Бизнесбанк тайно избяга в чужбина,  може би в Доминиканската република. Неговият най-голям късмет в живота е това,  че е син на баща си,  който е бил материално - отговорно лице в ЦК на БКП.  Китов е арестуван през юни 1997 г. Следствен по няколко крупни банкови афери - за източване на ТБ "Електроника" чрез необезпечени кредити,  на "Кристалбанк" - Мадан,  и "Бизнесбанка" - Петрич. Само по делото за Бизнесбанка Китов е обвиняем за отпускане на кредити от 723 млн. лв.  (стари).  С негово разпореждане за Франция са изтеглени 7 млн.  долара от Кристалбанк. По примера на Китов се изпари и Христо Александров,  единият от основните акционери на Агробизнесбанк и стана гражданин на Доминиканската република. Тайно напусна страната,  след като излезе от ареста. Иван Миронов също избра "свободата" в САЩ,  въпреки че задграничният му паспорт бе прибран. Бившият шеф на Балканбанк с нюх прилагаше схемата на смесените участия. Общите фирми между Балканбанк и Мултигруп могат да попаднат в учебниците по финансови машинации. Атанас Тилев също напусна България.  Ексшефът на БЗК живее в Австрия.  Редовно напомня за себе си чрез пресата,  въпреки че е. . . .  обявен за национално издирване.
             На 20 януари 2001 г.  показно бе арестуван и в момента е подследствен Венцислав Йосифов - шефа на ПЧБ,  банката,  която беше рефинансирана от БНБ с 140 млрд. лв. Обвинението е за умишлена безстопанственост. Вредните последици от престъплението са изчислени приблизително на 1 900 000 нови лева и 150 000 долара. След задържането му прокуратурата на Филчев разпространи посланието - ще има и други арести на банкери. Арестът трябва да покаже на електората,  че управляващите изпълняват съвестно ангажимента да търсят отговорност за източването на 16-те банки. И още: идват избори,  а избори се печелят с пари. Арестът е предупреждение към банкерите на коя политическа сила не трябва да се помага,  като се има предвид ангажираността на Йосифов с БСП.  А на коя политическа партия ще помагат вече е повече от ясно.
            А каква е съдбата на Красимир Стойчев? Човекът,  завлякъл

9 млн.  долара е недосегаем,  като Бог.  Босът на "Трон" е източил от "Капиталбанк" 9 млн.  долара. Срещу Стойчев имаше заведено дело проформа,  което бързо-бързо беше потулено в края на 1999 г.  Защо? Защото Стойчев е личен приятел на Иван Костов,  факт,  който и двамата не крият. Между другото той е човекът,  продал "Мобилтел" на руския евреин Григорий Лучански,  от който GSM операторът премина в ръцете на Чорни.
            Срещу Емилия Миланова,  шефката на "Банков надзор" в БНБ също бе образувано следствие за престъпления по служба,  което бързо беше прекратено като това срещу Стойчев. А именно Миланова е човекът,  който вкара хората на "Юкос петролеум" (т. е.  Майкъл Чорни) в Международната ортодоксална банка,  за да я превземат с процедурни нарушения. Днес тя се нарича "Нефтинвестбанк" и субсидира миналогодишния  "Български Великден".   
            Между 50 и 60 милиона лева са ограбени и изнесени зад граница от шефа на Надзорния съвет Васко Нинов от обявената в несъстоятелност Балканска универсална банка. Това е рекорд по източване на роден капитал. През 90-те г.  няма подобна по мащабите банкова измама. Днес Нинов си почива в луксозния курорт Марбела в Испания. Защо досега не е поискана помощ от Интерпол,  въпреки доказателствата за извършени крупни икономически престъпления от длъжностни лица на всички нива в ръководството на банката?
             Един от най-пладнешките грабежи,  вършен някога у нас е  умишления фалит на Ямболската банка. Доказано е,  че без абсолютно никакво обезпечение са раздадени около 2, 5 млрд.  лв.  Само за периода 1990 - 1991 г. ! При курс за долар 15 - 16 лева! С една част от средствата,  осъденият вече кредитен милионер Гриша Топалов - Шогун създава фалиралата по-късно маданска Кристалбанк,  а с източените от нея милиони неговият колега Иван Китов "загражда" петричката Бизнесбанк и прибира поне 13-14 млн.  долара.
            Петко Г. Стефанов - директор на "Ямболска търговска банка" АД и Стоян Проданов Иванов  - член на Управителния съвет на банката само за две години раздават 430! необезпечени кредита. Щетите от тази вакханалия към 1995 г.  се изчисляват на  над 12 млрд.  лв. ,  от които главницата е 2, 128 млрд. ,  а останалото са лихви. Разследването е приключило. Назначена е банково - счетоводна експертиза,  която е установила нанесени щети на Ямболска търговска банка в размер на 2 189 909 000 лева! Престъпната дейност на двамата обвиняеми е отразена в заключителното постановление от 12 януари 1996 г.  Толкова. Следва тишина и мрак.  Ще завърша с един въпрос: Защо след 8-годишно протакане се възобновява във В. Търново процесът по делото "Акрам"? Тя е една от най-големите банкови афери у нас,  дело на покойния вече Ангел Златанов - Акрам.  Преди 9 г.  той успя да източи от 7 банкови клона в Сев. България над 2, 7 млн.  долара.
           Злоупотребите в нашите банки са уникални. Няма данни и статистика колко пари са изнесени от страната,  но сумите са огромни. В доклад на Върховната касационна прокуратура от лятото на 1999 г.  се казва,  че от фалиралите банки са изтекли над 50 млрд.  лв. ! По други данни на следствието и прокуратурата са потънали около 64 млрд.  лв.  кредити! Но има сериозна хипотеза,  че сумата е била. . . . 2730 млрд.  лв. ! раздадени без банкови гаранции.
            Обобщение: След натиск от МВФ и други външни фактори и правителството на Виденов,  и това на Костов обезбългариха едрия капитал у нас. Основните банки се поставиха под надзор и фалирани. Държавата помагаше за тяхната смърт вместо да ги спасява. Вместо неудобните фигури във финансовата система  се настаниха близки до премиера хора,  които поддържат финансирането на антибългарската му политика.  Тагове:   миналото,


Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4301937
Постинги: 1874
Коментари: 934
Гласове: 1903
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930