Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2012 21:36 - Архивите са живи. Съветници на Първанов срещу държавата
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 5055 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.09.2012 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Успяваща България означава справедливо и солидарно общество. Означава повече мисъл и грижи за бедните и безработните.

За всички онези, които не могат да правят планове за годината, защото живеят за днешния и в неизвестност за утрешния ден."
Това казва в новогодишното си слово президентът Георги Първанов. За разлика от красивите думи, които са написани зад дебелите стени на "Дондуков" 2, реалността е друга. Шефът на правния му съвет Сашо Пенов се оказа адвокат на бизнесмена Мишо Бирата, който съвсем не е беден и безработен. Кара "Мазерати" и живее в палат. Лицензът на пивоварната му е отнет от митниците, но президентският човек се явява в съда, за да му го върнат. Оказва се, че Мишо Бирата не е единственият бизнесмен, който 


                            се е ползвал от услугите

на бившия съветник на Първанов Сашо Пенов по времето, когато е съветвал държавния глава. 
Докато оглавява правния съвет на президента, юристът защитава в съда десетки други мощни фирми, които имат актове за стотици хиляди от митниците и Националната агенция по приходите.

                   image

ГРИЖИ: Скандалът с подслушването не отмина Георги Първанов.

Сред тях са "Биндер" АД, "Огоста" АД, "Херос" АД, банки и застрахователни дружества, чиито собственици са дори по-богати от Мишо Бирата. Повечето фирми печелят делата и актовете на НАП падат в съда. Така парите в хазната за бедни и безработни намаляват с над 500 хиляди лева. Освен това данъчните власти са изплатили над 20 хиляди лева разноски на мощните фирми за адвокатски услуги, пак от държавния бюджет. Дали Първанов е знаел кого защитава в съда шефът на правния му отдел през годините си на "Дондуков" 2, остава загадка. При освобождаването на Пенов от президентството уточниха, че поради изострената 

                                                  обществена чувствителност

президентът смята за необходимо като морален жест да го освободи. Всъщност Пенов е освободен от поста точно заради Мишо Бирата, след като дълги години е защитавал интересите на десетки други мощни фирми и бизнесмени с актове от държавни приходни агенции. 
На 17 юни 2010 г.

                      image

 

                                    Анюта Асенова

във Върховния административен съд тече съдебно дело. Сливенската фирма "Биндер" оспорва решението на данъчните в Бургас, с което на фирмата е отказано да се възстанови 80 хиляди ДДС. Адвокат на дружеството е Сашо Пенов, пише в документите по делото, с които "168 часа" разполага. Тогава той все още е шеф на правния съвет на президента. Делото е 4 месеца след като Мишо Бирата възвръща лиценза си в същия съд, отново с помощта на адвокат Пенов, който е сред най-големите специалисти по данъчно право в България. "Биндер" АД доби скандална слава по аферата "Батко и Братко". През 2008 година стана ясно, че шефът на Пътния фонд Веселин Георгиев е дал 

         държавни поръчки за 120 милиона

на фирма "Биндер", сред управителите на която е брат му Емил. След скандала част от договорите на държавата с фирмата за пътно строителство са прекратени, а Батко и Братко са дадени на съд.
                         image

Михаил Михов Братко вече не е сред управляващите на "Биндер", но шефовете на фирмата отново се отъ-ркват във властта, като ангажират президентския човек за техен адвокат. Казусът е следният. Дружеството претендира, че има 2 фактури за 400 хиляди лева, с които доказва, че е платило за реклама, но НАП не ги признава и отказва да им възстанови 80 хил. ДДС по сделките. 
"От извършената ревизия е било констатирано, че нито доставчикът на услугата, нито неговите подизпълнители са имали материалната и техническа обезпеченост за изработването на рекламен клип. При направена насрещна проверка до медиите, които е следвало да излъчат рекламата, не е била открита информация за времето, когато е била излъчена рекламата" - категоричен е прокурорът по делото Владимир Йорданов, който оспорва жалбата на "Биндер". 
"Извършването на реклама е доказано и поради това на дружеството трябва да се признае правото на данъчен кредит. Представям фактура за адвокатския хонорар.

                             image

СВЕТИЛО: Доц. Сашо Пенов успешно съчетава работата си в президентството с данъчни дела в съда. Други доказателства няма да соча" - лаконичен е Сашо Пенов на заседанието. След 2 заседания жалбата на "Биндер" е прекратена по щастлива случайност. Просрочват срока, в който трябва да я внесат. Това е единственият съдебен неуспех на адвокат Пенов в последните години, когато съчетава успешно работата си в правния съвет на президента с адвокатстването на големи фирми, които 

                                                 обжалват актове на НАП

и митниците в съда. "168 часа" се свърза с доц. Сашо Пенов на мобилния телефон, за да го попита дали е уведомявал Георги Първанов за всички дела, които е водил в съда срещу държавните приходни агенции.
"В чужбина съм и не мога да говоря" - отсича бившият шеф на правния съвет в президентството. За разлика от него документите по делата му във Върховния административен съд говорят достатъчно. Освен интересите на "Биндер", той е упълномощен от голяма българска банка да води делото є срещу НАП за дължими данъци.

ПрОБЛЕМИ: Красьо Черничкия говорил със съдийката Чинева за здравословните проблеми на Магда. Делото е в началото на 2009 г., а от президентството мълчат дали Първанов е уведомен за него. Този път президентският човек печели убедително. Банката се обръща към Сашо Пенов за адвокатски услуги, защото държавните бирници настояват финансовата институция да довнесе 200 хиляди корпоративен данък. Тричленният състав на съда решава убедително в полза на банката срещу държавната хазна. Отменя ревизионния акт на НАП и ги осъжда да платят 13 500 лева разноски по делото, повечето от които отиват за хонорар на президентския съветник. За делото на 

                   Мишо Бирата срещу митниците

Сашо Пенов е обявил 12 хиляди лева хонорар, но съдът му присъжда едва хиляда. В случая с банката НАП вади от бюджета си цялата искана от банката и адвоката им сума и ги плаща, освен че не успява да внесе в хазната над 200 хиляди лева от дължимия корпоративен данък. Бившият президентски съветник защитава и други големи фирми, докато броди из коридорите на "Дондуков" 2.
                                        image
Румен Асенов Две големи застрахователни дружества също са сред клиентите му. Те също имат проблеми с ревизионни актове на НАП за над 250 хил. лева. Едното от делата, по които се явява Пенов, се гледа през 2005 г. Мишо Бирата е само един от клиентите му. Частна авиокомпания, строителна фирма и големи търговски и финансови дружества са други клиенти на Пенов по дела в съда през годините.      Сянката на Красьо Черничкия    тегне над президентството Проф. Красимира Средкова, която е член на оглавявания от Сашо Пенов правен съвет към президента, също има интересни дела във Върховния административен съд.
image

                                    image
Красимира Средкова
Тя е адвокат на бургаската съдийка Дора Чинева, която е наказана от Висшия съдебен съвет за контакти с Красьо Черничкия. 
Скандалът с лобиста на съдебната власт от Плевен Красимир Георгиев избухва през есента на 2009 г. Членът на ВСС Иван Колев казва на заседание на съвета, че черничък мъж с ланци звъни на магистрати и срещу определена сума им обещава постове в съдебната система. След проведено разследване са установени контакти на Красьо Черничкия с десетки съдии, прокурори, полицаи и дори депутати. Сред контактувалите с него е и председателката на Апелативния съд в Бургас Дора Чинева. Срещу нея започва дисциплинарно производство. ВСС я наказва с понижаване в ранг за 2 години и 6 месеца. Съдия Чинева, както и 18 нейни колеги магистрати са наказани и обжалват в съда.

                            image

 

 ОРИЕНТ СТИЛ: Сараят, в който живее Доган, е строен от бащата на съветничка на президента.

Докато другите є колеги избират адвокати, които не са свързани с държавни институции, съдия Чинева се спира на президентския съветник проф. Средкова. Тя е декан на катедра в Софийския университет, където колега є е доц. Сашо Пенов. Красимира Средкова е сред най-добрите специалисти в страната по трудово право. 
Така на 3 май миналата година започва делото, с което съдийката Дора Чинева обжалва наказанието си. Тя не се явява на заседанието. Вместо нея с пълномощно присъства проф.

                             image
Красимир Стоянов Средкова. Самата тя пише и жалбата до съда, с която иска наказанието на клиентката є за връзки с Красьо Черничкия да бъде отменено. Там тя пише: "Към момента на телефонните разговори с лицето Красимир Георгиев нито Дора Чинева, нито членовете на ВСС, нито който и да е български гражданин не е могъл да има информация за неговото поведение в обществото." 
Чинева обяснява контакта с Черничкия с факта, че дъщеря є Сузана, която е прокурор в Бургас, се познава с гаджето на "Кадровика" - фолкпевицата Магда. Разговорите между Чинева и Красьо били лични и засягали здравословен проблем. Съдът преценява, че обясненията са нелогични, въпреки защитата на авторитетната съветничка на президента. В решението си магистратите пишат: 
"Контактът, който жалбоподателката е имала с Красимир Георгиев, периодът, в който този контакт е осъществен - седем дена преди избора є за административен ръководител, фактът, че същият е преустановен в деня на избора, след като е осъществена среща, начинът на осъществяване на контакта - чрез кратки телефонни обаждания - максимум до 47 секунди, говорят, че предметът на връзката излиза от рамките на обичайните чо
вешки отношения. Житейски нелогично е да осъществяваш контакт с човек, който има здравословен проблем, който търси твоята помощ и с когото искаш да споделиш опит чрез телефонни обаждания от по 5 секунди. Още повече че здравословният проблем първо - няма данни да е възникнал внезапно, и второ - ако наистина е на приятелката на Красимир Георгиев, логично би било именно тя да търси контакт с Чинева. Наред с това, ако наистина предмет на комуникацията с Георгиев са били здравословни проблеми, то недоумение буди дезинтересоваността на жалбоподателката за състоянието на приятелката на Георгиев след датата 27.05.2009 г." 
Така проф. Средкова като адвокат на Дора Чинева губи делото, както и всички останали магистрати, които са наказани от ВСС за връзки с Красьо Черничкия. 

   
 Красимира Средкова:  Не съм длъжна да информирам Първанов

- Проф. Средкова, как ще коментирате освобождаването на доц. Пенов като председател на правния съвет към президента.
- Не мога да коментирам действията на президента. Мога да му дам съвет, ако той ми го поиска. Доц. Пенов има същите права и задължения като останалите членове на правния съвет и малко повече права и задължения като наш доскорошен председател.
Но администрация и оттам ще преценят кога да ви отговорят. А за сведение - по делото на Дора Чинева то е загубено. Видели сте делото за Дора Чинева, но не сте запознат с делото, по което бранех Висшия съдебен съвет. Когато имаше оспорване на избора на Дора Чинете са свързани с работата ни в президентската администрация. Ние работим там въз основа на указ на президента. - Длъжни ли са членовете на правния съвет да уведомяват г-н Първанов за делата, по които се явяват в съда? 
- Няма такива задължения нито в закона за адвокатурата, нито в закона за администрацията. 
- Значи в случая няма конфликт на интереси членове на правния съвет към президента да се явяват по дела в съда. 
- Не. Нито по закона за конфликт на интереси, нито по чл. 107 А от Кодекса на труда за трудовите правоотношения в държавната администрация. 
- Вие сте били адвокат на съдийката Дора Чинева, която е наказана от ВСС за контакти с Красьо Черничкия. Уведомихте ли президента за това дело?
- И това няма да коментирам. Нямам такова задължение по нито един закон. Отправили сте запитване до президентскатава за председател на Апелативния съд в Бургас преди историите с Красьо Черния. Оспорваше се от друг участник в конкурса и тя беше привлечена като трета заинтересована страна.
"168 часа" се запозна и с въпросното дело, по което проф. Средкова брани решението на Висшия съдебен съвет. То е образувано по жалба на съдия Бахчеванов, който е конкурент на Дора Чинева за поста председател на Апелативния съд в Бургас. С нея той оспорва решението на ВСС за избора є. По делото се явява адв. Средкова, която оспорва жалбата на Бахчеванов в полза на Дора Чинева. 
"Моля, от името на моята доверителка да отхвърлите жалбата като неоснователна и да потвърдите решението на ВСС, с което Дора Чинева е избрана и назначена за административен ръководител на бургаския Апелативен съд" - казва съветничката на президента по време на заседанието. Делото е месеци преди Чинева да бъде уличена в контакти с Красьо Черничкия, които са дни преди избора є за председател на съда.
Източник:168chasa.bgГласувай:
11. bojo12345 - За такива Радой е казал:
22.09.2012 07:41
Денем крадец
Нощем светец
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4411026
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930