Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2014 06:47 - АХМЕД ДОГАН – ТОВА КОЕТО КРИЕ И ОТ КОЕТО СЕ СТРАХУВА
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1845 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
АХМЕД ДОГАН – ТОВА КОЕТО КРИЕ И ОТ КОЕТО СЕ СТРАХУВА

Posted by admin on окт 22, 2013 | Leave a Comment

image От секретното дело на Доган в ДС -“Планът на генералите“  

Първа част

На 3 юни 1986 г. първият заместник началник на Шесто управление ДС ген.- майор Сава Джендов и началникът на Главно следствено управление–МВР  ген.- майор Костадин Коцалиев предлагат план, който предвижда провеждане на агентурно – оперативни мероприятия по реализацията (арестуване) на обектите на разработка  “Ренегати” и “Редактори”.

imageДвамата генерали предлагат Плана за одобрение, от двама още по-висши генерали в системата на МВР - зам. министърът на вътрешните работи и началник на Второ главно управление ДС ген.лейтенант Георги Аначков и началникът на страховитото Шесто управление ДС ген.- майор Антон Мусаков.

Генералският ранг на предлагащи и утвърждаващи – нещо,  което е изключение в практиката на МВР и ДС, говори достатъчно за сериозността на оперативните  разработки, която се водят.

Мероприятията в Плана предвиждат участието на генерали и висши офицери от Първо Главно Управление ДС, Второ Главно Управление ДС, Шесто управление ДС, оперативните служби Проследяване и Подслушване, както и началниците и висши офицери от Окръжни управления МВР Бургас, Варна, Пловдив, Толбухин, Силистра и др. Оперативни мероприятия се провеждат почти из цялата страна.

Лично Тодор Живков следи развитието на Възродителния процес, а има сериозна съпротива от българските турци и силна реакция от страна на Турция и Европа. 

Основната цел на генералският план е ликвидиране на разкритото нелегално – „Национално турско освободително движение в България” – ВТМКА.

Програмата на нелегалната организация призовава преименуваното население да се обединява за борба против Възродителния процес. Отправят обръщение към ходжите и учителите да съдействат за повдигане на мюсюлманството, за гласуване с празни бюлетини, като израз на несъгласие с промяната на имената и за изселване в Турция. Дейността й включва отпечатване и разпространяване на нелегални материали против Възродителния процес и подготовка за провеждане на терористични действия.

imageДългогодишният агент на ДС с четвърти поред псевдоним „Сава”, под името Меди Доганов е готвеният от елитния отдел V-ти „Нелегали” на ПГУ – ДС, за да бъде изведeн нелегално в чужбина, като основната цел първоначално е  била Турция, но Възродителния процес обърква плана.

Отдел V-ти и ръководството на ПГУ-ДС се спират на варианта извеждането на агента да стане в Англия. На Доган се извършва продължителна оперативна подготовка, която включва и отработване на неговото легендирано пребиваване в някои от университетите Кеймбридж или Оксфорд.

Въпреки дългогодишните многобройни проверки на агента с които той умело се справя, случайно от техническо мероприятие се разбира, че агента не само, че е преминал на турска страна, но е един от лидерите на нелегалната турска организация.

Ето едно от доказателствата:

На 22.05.1986 г. чрез проследяване се разбира, че обектът на разработката “Ренегати”- агент ”Сава” на ПГУ-ДС  (Ахмед Доган) е посетил лицата в гр. Банкя, които също са обект на разработване от ДС. От мероприятието „Родопи” (подслушване) се разбира, че Доган е предал материал свързан с дейността на нелегалната организация, на генералния консул в турското консулство в Пловдив.

Нищо не подозиращият млад философ – кандидат за нелегален разузнавач в чужбеня само след няколко месеца ще се озове в Националното следствие, а след това и в затвора.

Интерес представлява справката относно участието на агент „Сава“ – Меди Доганов в „противодържавни структури“, подписана от ръководителя на групата следователи, старши следовател майор Ангел Александров.

Това е следователят от тогавашния отдел ДС в Главно следствено управление на МВР, който разследва Доган и в резултат на това разследване той е осъден на 10 години лишаване от свобода, но ще излежи само три.

След 1989 г.Александров ще стане много близък с Ахмед Доган.

По изричното настояване на Доган,  през 2003 г. от ръководител на сектор в следствието Ангел Александров е избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През следващата година отново със съдействието на Доган,  Александров става  директор на Националната следствена служба.

Александров е човекът, който изпълнявайки поръченията на Доган дава старт на бързото кариерно израстване на Делян Пеевски, 

Александров, като член на ВСС убеждава и другите членове да гласуват Пеевски да започне работа в Следствието, въпреки, че той не отговарял на изискванията за работа там.

Ангел Александров беше много приближен на ген. Коцалиев – последният комунистически началник на Главно следствено управление МВР, който му възлагаше да разследва най важните оперативни дела, като това срещу Доган, а също така и срещу следствени оперативни работници.

imageПриятелството между Ангел Александров и Ахмед Доган е толкова необикновено, колкото и съмнително. Затова не трябва да се изключва вероятността, срещата им в Следствието да е създала някаква особена близост. Поведението и на двамата говори за съществуването на някаква тайна и от там взаимна зависимост.

Известно е, че Александров, като член на ВСС  е оказвал активно съдействие на Доган, за проникване на ДПС в правосъдната система.

През 2007 година, Станишев като премиер на „тройната коалиция” уволнява Пеевски и Александров за участие в корупциионни схеми. В основата на уволненията е скандалът между двамата високопоставени, но корумпирани държавни служители – Румен Овчаров и Ангел Александров.

По изричното настояване на коалиционния партньор Доган, Станишев бързо възстановява Пеевски като зам. министър, а Александров е върнат в системата на Следствието, макар и понижен.

Доган казва: ”На нас той ни трябва в следствието”!

В цялата си кариера Доган няма нищо да спомене за агентурното си минало. 

След демократичните промени, той ще е първия политик който през 1993 г. ще  посети публично главния виновник за възродителния процес Тодор Живков.

image

Ахмед Доган през 1990 година след затвора, вече лидер на българските турци. 

Втора част:

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА НА ПОЛК. ТОДОР ГЕНОВ ОТ СРЕЩАТА МУ С ДОГАН. (Представяме копие от оригиналната Докладна записка )

 
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3174891
Постинги: 1691
Коментари: 835
Гласове: 1587
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031