Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2014 05:09 - ЕДИН БЪЛГАРИН САМ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА? Автор: nikikm
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1871 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 06.12.2014 05:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Един смел българин съди правителството, заради чудовищните поражения, които 4 мегакомпании нанасят на красива България и всички нас. Буквално смазват икономиката и природата ни.
 На 12-ти май 2014 в 13.00 часа ще се гледа второто дело на Роман Кендеров срещу Министерство на икономиката.

image

ЗАЩО гражданин заведе това дело?

Както се вижда от тази връзка: 
http://www.mi.government.bg/bg/pages/about-ubgur-105.htmlбългарската администрация създава единен орган за управление на подземните богатства - злато, сребро, мед, олово, цинк и десетки ценни метали -
12 години след като и последното голямо находище бе дадено на чуждестранни фирми за разработване!

12 години по-късно вече имаме единен орган за управление на богатствата. 
Ако въпреки здравия разум прескочим въпроса кой и как е управлявал народните съкровища през тези 12 години, логично е да попитаме поне КАК ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ТО ОТТУК НАСЕТНЕ.

Кои са членовете на този орган, в какво са специалисти и по какви правила ще работят.

Министерството отговори: не можем да разкрием самоличността им, защото ще бъдат застрашени личните им данни.

image

По закона за достъп до обществена информация, съществува надделяващ обществен интерес в областта на поздемните богатства и министерства, министерски съвети и тем подобни са длъжни да разкрият кой и как управлява народното имане.

Ела и подкрепи Роман Кендеров в самотното му, родолюбиво и граждански активно начинание!ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА (в обратен ред)

1-20-ти април 2014 г.
Десетки българи обжалват в Административния съд отказа на Министерския съвет да покаже договорите за златните концесии.
Продължават да се присъединяват и още граждани след 20-ти април.


14-ти март 2014 г. 
ПОБЕДА! Административният съд реши в полза на българското общество! Министерство на икономиката трябва да разкрие информацията за концесиите.
Министерството може да обжалва решението.
Следете събитието!

6-15 март 2014 г. 
Близо 700 българи поискаха от Министерския съвет да покаже договорите за златните концесии.
Правителството отказа на 700 българи!
Следващата стъпка: обжалване в Административния съд на отказите.
Всеки, който иска да продължи докрай и да съди Министерския съвет, да пише на info@zazemiata.com.

27-ми февруари 2014 г.
От 15 години четири частни фирми раздират недрата на Родината, добиват неограничени количества скъпоценна руда и я изнасят, почти без остатък за нас българите.

Безчинствата на тези компании навлязоха и в последното убежище на българската природа - защитените земи на "Натура 2000".

С БЛАГОСЛОВИЯТА И СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ (всички правителства за последните 15 години).

Роман Кендеров реши да съди държавата, в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката, задето вече 8 месеца отказва да даде информация за съдържанието на договорите с тези 4 фирми, разорителки на България:
"Дънди прешъс металс" 
"Асарел Медет" 
"Елаците Мед" 
"Аурубис България"

Министерството казва: "Няма достатъчен обществен интерес, за да разкрием договорите с нашите партньори".

Казва го, въпреки че множество смели българи вече 4 години застават редовно пред Министерството в знак на гневно несъгласие с безкрайната несправедливост спрямо българския народ и българската природа. Искат отговори, получават мълчание.

image

Злато, сребро, мед и 46 други метала, сред които и безценният германий (700 г на тон по данни на доц. Васил Атанасов от Минно-геоложкия университет), изнасят тези 4 компании с тонове всяка година. 
За нас българите остават огризки. 1,5% концесионна такса. 1,5% от какво? От добива, който компаниите решат да обявят. Никой не ги проверява колко и какво добиват. От 15 години!


image

Дванадесет хиляди килограма сребро годишно добива само една от тези компании - "Дънди прешъс металс". Изнася ги без в България да остава нито стотинка. Среброто някак се изплъзва от договорките...


МОЖЕШ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ КАКВО БИ БИЛО, АКО ТЕЗИ БОГАТСТВА ОСТАВАХА ЗА ТЕБ, МЕН, НАС - ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ?
КАКВО БИ БИЛО, АКО ТИ ИМАШЕ СПРАВЕДЛИВИЯ СИ ДЯЛ ОТ ТЕЗИ ПО ПРАВО ТВОИ БОГАТСТВА? БОГАТСТВАТА НА ТВОЯТА РОДИНА!


Ако си възмутен, направи нещо - измисли какво. 
Ако не си съгласен, не се оправдавай, че имаш работа.
Ако ти трепва, направи си изводите бързо и спри да се криеш страхливо зад ангажименти и безразличие.

Твоите ангажименти са маловажни пред бъдещето на децата ти. 
България е бъдещето на децата ти.
Нямат друга Родина. 
Родината сега се нуждае от защита.
Родината иска да бъде твой красив и сигурен дом, а не чужда клоака и разбойническа пещера.

Съдебното заседание на 17-ти февруари мина. Очакваме съдебното решение. Което после можем да обжалваме пред ВАС. Следете събитието.
Колкото повече сме, толкова по-силни сме!


КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Чл. 15.
Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната.

Чл. 18.
(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.

 

 

На 14 март 2014 година Административният съд в София решава, че договорите за златните концесии са от обществен интерес и Министерството е длъжно да ги разкрие.

 

Съдът казва:

 

„…Информация за това при какви условия се осъществява търсенето, проучването, добива и първичната преработка на подземни богатства, представляващи изключителна държавна собственост /чл.18, ал.1 КРБ/ и дали се спазват предвидените в закон предпоставки за това, несъмнено представлява информация, безспорно свързана с обществения живот в Република България.
Съдът намира, че исканата от жалбоподателя (Роман Кендеров) информация е „обществена“ по смисъла на чл.2, ал.1 ЗДОИ, и тъй като дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължени по закона субекти – в случая министъра на икономиката и енергетиката, който съгласува проектите съгласно чл.82 Закона за подземните богатства…“

 

„…Съгласно легалната дефиниция за „надделяващ обществен интерес”, съдържаща се в §1, т.6 от ДР на ЗДОИ, такъв е
налице, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на субектите по чл.3…“

 

„…Такъв интерес се предполага до доказване на противното в случаите на §1, т.5 от ДР на ЗДОИ, и в частност в случая по б.”е” – когато исканата информация е свързана със страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и задълженията, условията, сроковете, санкциите, определени в договори, по които едната страна е задължен субект по чл. 3 от с. з. Позоваващият се на този текст не е длъжен да доказва съществуването на надделяващ обществен интерес; онзи, който твърди обратното, е длъжен да го докаже. Мотиви за липса на надделяващ обществен интерес в решението на главния секретар на МИЕ, върху когото лежи доказателствената тежест да обори законовата презумпция, липсват…“

 

Поздравяваме Административния съд – София и съдия Веселина Женаварова – 31 състав, Второ отделение, за доблестта да постановят това справедливо решение в полза на българския народ!

 

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.

Вижте цялото решение на съда

България е държавата с най-ниски доходи от собствените си подземни богатства. В света! Тук концесионната такса е 1,5%, а данък печалба – 10% = 11,5%. Африканските страни, богати на злато и други стратегически метали взимат от концесионерите над 50% такса + данък. В повечето от тях държавата има пряко участие в концесиите.

 

В Европа: Във Франция всички ключови концесии са държавни. В Норвегия държавата държи задължително 90% от всяка концесия за подземни богатства.


В България таксата е 1,5%

Министерството има възможност също да изрази вярност към обществения интерес, не към този на чуждестранните компании, и да даде договора. А може и да обжалва съдебното решение.

 Гласувай:
31. apostapostoloff - Това е един наистина много
06.12.2014 06:25
сериозен въпрос! Крайно време е той да бъде решен в полза на България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4557432
Постинги: 1918
Коментари: 951
Гласове: 1941
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031