Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2014 05:55 - Време е Европа да се освободи от опеката на САЩ и двойника му Путин
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 908 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Време е Европа да се освободи от опеката на САЩ и двойника му Путин

Разказ за възхода и залеза на САЩ и неговия проформа "враг"- Русия. Как Европа ще се освободи от американската опека. Необходим е за Европа единен модел  на правова и социална държава.Европа трябва да помогне на руския народ да се освободи от режима на Путин.

Масово се срещат в нета анализи от български анализатори, които ме разочароват за пореден път от неспособността им да видят истината за възхода и залеза на САЩ и истинското му състояние в контекста на Европа. Повечето анализи са с твърде остарели визии, плуващи някъде в 70-те години на миналия век, с посредствено обяснение на последната световна финансова криза, като хвърлят вината върху кредитната политика на банките, вещаят всякакви апокалиптични картини за бъдещето, без да споменават факта, че от 30 години света живее в последната фаза на капитализма, известен с името неолиберализъм в американския му вариант, нито се споменава по какво неолиберализма се различава от предходните видове капитализъм. Такива обяснения дават само старите комунисти, които въобще не споменават за наличие на "неолиберализъм", а говорят само за наличие на "капитализъм" и продължават да се "борят" срещу него със старите си инструменти, за това и "борбата" им е напълно безрезултатна.

Неолиберализмът е познат с още имена: "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм". Нарича се "неолибрализъм", защото е нова и последна версия на традиционния за Европа консерватизъм- либерализъм.
Негов главен бог са парите, при него "хората обслужват парите" и е не само икономическа доктрина, а мощна ретроградна и реакционна идеология, обхващаща всички сфери на живота и формираща по друг начин ценностната система на индивида и обществото.

Остарялото мислене на нашите анализатори се вижда и по това, че пак се възхвалява Русия , представя за фаворит и бъдещ победител, сравнява се и се противопоставя на САЩ. 
Глупост е да се противопоставят и мерят Русия и САЩ. Те са страни с напълно еднакъв неолиберален(олигархичен) обществен строй. Русия го прихвана от САЩ с любовта между Рейгън и Горби по време на т.н."перестройка", а последвалият режим на бившите комунисти и първи неолиберали Горбачов-Елцин -Путин от 20 години бетонира неолиберализма в Русия.

САЩ поддържат долара си на позицията на първа световна разменна единица не с кредитите, а с безконтролното печатане на пари „на поразия“. Това е една от съществените страни на американския вариант на неолиберализма, който САЩ успяха да разпространят и наложат на света със специална външна политика по времето на Рейгън и неолибералния си миражен "имидж" на най-силната икономика в света. 
В Чикагската неолибералната икономическа школа на автора на американския неолиберализъм- Милтън Фридмън в 1971 година долара бе откъснат от себестойността и производителността на труда и те се замениха с печатането на пари. В същата школа, по поръчка на последните комунистически елити на КПСС и БКП, американците създадоха плановете "Дълес" и "Ран Ът" , първият за Русия, вторият за България, с които бе докаран с комунистически връзки първо в Русия, а след това от Русия в България, не само американския неолиберален икономически модел, но и неговия обществен и социален модел.
А след като Рейгън с политически акт постави неолиберализма и неговия глобален(свободен) пазар в позицията на държавна идеология на САЩ, накара света да започне да работи за САЩ и неговите банки, а в същото време отнесе производствата на САЩ в Китай и умъртвява производителната му средна класа.
Сега САЩ почти нищо не произвежда, почти всички продукти на пазара имат марка Made in China. С евтините китайски стоки и печатането пари САЩ поддържат имиджа си на „евтина страна с висок стандарт“.
Икономиката и държавното управление на САЩ остава в ръцете на едрите корпорации, застрахователните и измамни хейдж фондове. Американската икономика продължава се клати от всички страни и потъва все по-дълбоко, въпреки някои опити на Обама, но доста популистки и неуспешни, да социализира американската социална система по подобие на Европа, но модела на Европа все още остава мираж за американците. 
Не случайно именно от САЩ започна и се разпространи в 2007 г. най-голямата неолиберална финансова и икономическа криза в историята на човечеството, която банкрутира над 200 американски банки.

САЩ е поддържал до сега обезценения си долар с войни за добиране до природните богатства на другите народи. Но поради липса на пари за плащане на огромния си външен дълг от 18 билиона, растящ всеки три месеца с 1 билион и с бюджетния дефицит от 800 милиарда долара, се принудиха да бръкнат в бюджета на Пентагона и вземат парите определени за външни войни. Така се свалиха сами от пиедестала не само на първи икономически, но и на първи световен военен хегемон. Това се видя в кризата в Украйна, където САЩ въобще не помогнаха на Украйна финансово, но монополизираха отново външната политика на ЕС и заставиха ЕС да плаща. Двете най-големи ядрени енергийни сили и производители на конвенционално оръжие-САЩ и Русия, само надуват перки този път не на идеологическа основа, а политико-икономическа, плашейки се взаимно с нова студена война, гонейки таласъмите на абсолютно умрялото, наработещо и неучастващо в конфликта НАТО, а в същото време битката помежду тях става за делба на енергийните пазари на Европа. 
Поради липса на пари да води води войни, САЩ промени стратегията си за добиране до парите и националните богатство на народите от военна на мирна
За тази си цел той търси страни с продажен и корумпиран елит, подкупва го и чрез него налага в страната неолибералния си икономически и обществен модел, като по този начин ги прави свои обществени копия и послушни сателити
В пълни и послушни американски сателити са превърнати биващите комунистически страни от източна Европа и Русия, чийто последни политически елити на единствените им комунистически партии, Рейгън купи и с тяхна помощ, подкрепян от трите основни инструмента на американската външна политика за налагане на неолиберализма си по света - "Отворено общество" на Джорд Сорос, МВФ и Световната банка, успя да да вкара неолиберализма в тези страни.
 

След приемането на неолибералния икономически модел и извършената приватизация на държавната икономика, Русия загуби своята предишна производителна икономика и сега нищо не произвежда. Икономиката на Русия е разграбена и унищожена от последния комунистически елит на КПСС и продадена на олигарсите им за 1 рубла. 75% от нейният БВП се прави с износ на източници, а те са добивани благодарение на кно-хауто на запада, понеже Русия няма свое кно-хау. 
В Русия продължават да работят най-големите частни американски и западноевропейски корпорации за добив на нефт и газ и за това сега човечеството е свидетел на фарсовата игра“визумно ембарго“, вместо реално икономическо ембарго. Ако САЩ и Западна Европа си изнесат "кно-хау фирмите" от Русия, тя автоматично спира да добива нефт и газ. Но САЩ не го прави, защото не е изгодно на неговите големи корпорации управляващи държавата. Нито на руските олигарси, владеещи природните източници на Русия.
ЕС, чийто външна политика е в ръцете на САЩ, безучастно гледа от страни и изпълнява неговите команди, а управляващите страните и представители на едрия бизнес неолиберали, абсолютно сервилни на САЩ, не желаят да изкарат от Русия големите си частни корпорации, добиващи нефт и газ там.
Фарсовите игри “визумно ембарго“на европейските неолиберали продължават с пълна сила. На 22 юли Европарламента потъна в нов скандал с огромни разногласия между министрите на външните работи на отделните членки и не можа да вземе решение за нови и по-ефективни мерки на икономическо ембарго, а се задоволи отново и за кой ли пореден път само с поставяне на визумно ембарго с „по-разширен списъкът със санкционираните“, с което ограничава свободното пътуване на нови милионери и олигарси около Путин. Най-смешно, почти параноично бе предложението на Англия( Пуделът на САЩ и най-ревностния проводник на американски интереси в Европа) и дясното неолиберално правителство на "независима" Швеция( направили я изцяло зависима от САЩ), за поставяне на оръжейно ембарго на Русия. Муха го ухапала Путин, та нали Русия е втория след САЩ най-голям производител в света на всякакви конвенционални оръжия и най-голям пазарен конкурент на САЩ?! 

Макар Путин да обяви САЩ за първи "враг" на Русия, това е напълно фалшиво противопостяване
, де факто Русия  е изцяло финансово зависима от САЩ. Рублата е свързана с долара и изцяло зависи от по-силната икономика на САЩ, а по линията на глобалния пазар руските олигарси изнасят годишно 300 милиарда долара, колкото са всички пари внасяни от руските данъкоплатци, в американски банкови райски кътчета и пълнят хазната на САЩ, като изпразват хазната на Русия. Така САЩ без бой, по мирен начин, тихо по терлици, се е добрал и смучи националните богатства на руснаците. 
За това и страната с най-големите природни богатства в света- Русия достигна за 30 години „перестройка“ едва 1/10 от доходите на норвежците, които също са открили и добиват нефт от 30 години. 

imageНеолиберализмът доведе на Русия мащабни обществени и духовни проблеми, тя не тръгна по прогресивни пътища, а регресивни- т.е има връщане назад и загуба на предишния много прогресивен и градивен обществен идеал “социализъм“( социално справедливо общество), вместо него Русия започна да гради социално несправедливо общество.
Руското общество изпадна в огромен духовен колапс, с големи икономически и социални проблеми, с милиони загуби на човешки ресурси и с постоянното изтичане на емиграция. 
Щетите от неолиберализма се 
осъзнават вече от руското общество и то започна да търси начини за борба срещу него. 
Това 
вкара режима на Путин в капан и безизходица, за да запази рижима си, Путин побърза да възприеме тактиката на американците и по подобие на САЩ започна да търси изход във войната. Предизвиканата от Путин вътрешната война в Украйна с анексирането на Крим е начина му да отвлече съзнанието на руското обществво от огромните поражения на глобализма и да запази сигурността на своята олигархия.
Русия няма бъдеще с неолибералния олигархичен режим на Путин с примеси на старите сталинистки комунистически методи на управление без демокрация и правова държава, не развиващ икономиката и средната класа, не работещ за обществото, а за джобовете на олигарсите, спиращ развитието на демокрация в руското общество, връщащ го в епохата на феодализма(по думите на известния руски мислител Андрей Кончаловски).

 Китай и неговия юан също не могат да заменят долара! Китай е неолиберално обществено копие на САЩ, дори го наричат "неолиберален проект на САЩ" и има същия като на Русия неолиберален олигархичен режим, с примеси на старата комунистическа тоталитарна система, също без демокрация и правова държава, начело с първия олигарх и единствена партия- ККП. Той е приел производствата на САЩ и развитите европески страни, но изцяло зависи от  тяхното кнохау, не може да произвежда без кно-хауто на запада, превърнал се в един огромен склад на обезценени долари, без да знае какво да ги прави.

Бъдещето на човечеството принадлежи на демокрацията и тя се съдържа в пълен и най-развит вид в Европа, с нейния най-голям икономически съюз в света-ЕС и еврото.
Европа има друг вид държава и пълен антипод на неолибералната на САЩ- социална държава с главен бог човека и неговите нужди и при нея е обратното-"парите обслужват хората". Тя има много производителен тип икономика и голяма управляваща средна класа, със силно развита и действаща правова държава, която не позволява раждането на олигархия и едрия капитал да управлява държавата, както е в САЩ. Социалната държава започва да се строи в Европа края на 50-те началото на 60-те години на миналия век в цяла Европа по теориите на левия английски икономист Джон Мейнард Кейнс за "държавен социализиран капитализъм", който от своя страна е стъпил върху "Капитала" на Маркс. Тя се строи в двете части на Европа, незавиисмо, че Европа е разделена със Студената война и се строи от долу нагоре с народовластие и става най-градивния и обичан идеал на всички европейски народи. 
Социалната държава на Европа стъпва върху традициите на Европа - манифестът на Френската революция "за свобода, независимост, равенство и справедливост" и това отприщва бурно развитието на демокрацията и строителство на социално справедливо общество. Европейската социална държава ражда свой модел демокрация- "реална демокрация" и го прави "демократичен модел на Европа". Реалната демокрация има 11 принципанародовластие с формите на пряката демокрация; антикорупция и правото със силно действие на върховенството на закона; работа и действие единствено в името на обществените и държавни интереси; деполитизация и професионализъм, социалност и справедливост; солидарност и взаимопомощ; екологичност и прозрачностВърху принципа „антикорупция“ е изградена европейската правова държава. Реалната демокрация на Европа стои на 10 стъпала над представителната ( фалшива) американска демокрация, 
която поддържа у американците измамно понятие за „свобода“ с правото на собственост, свободни търговски връзки и движение, свобода на словото, но не и правото на хората да управляват държавата си, да определят как да се харчат парите на данъкоплатците, дори не си избират политиците, а им ги натрапват наготово
След II Световна война реалната демокрация на Европа замени войната с трайния мир и от тогава единствения фактор за растеж и прогрес в Европа стана 
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3806558
Постинги: 1817
Коментари: 905
Гласове: 1839
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031