Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2016 09:35 - Молдова изпревари България в борбата с корупцията
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
0  Срам за Българския парламент. Препоръките на Брюксел в доклада за правосъдието повтарят искания на граждани, внесени в Народното събрание още преди година. Posted on 27.01.2016 by admin

image          Никакъв напредък в правосъдието на България, зависима съдебна система и липса на воля за промяна у българските политици. Това е накратко изводът от поредния мониторингов доклад на ЕК за напредъка в правосъдието на България.

Основните препоръки, които наблюдаващи дават са независима проверка на дейността на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата, както и промени в процесуалните закони за да бъде постигнато справедливо и честно правосъдие. Сред препоръките е посочено, че е необходимо определянето на конкретни критерии, според които магистратите да носят дисциплинарна и наказателна отговорност.

Оказва се, че Обществен съвет за правосъдие е внесъл същите искания в Народното събрание още преди година.   Подписка е във формата на Национална гражданска инициатива и предложеното в нея, съвпада изцяло с препоръките на Брюксел.Подробно исканията вижте тук.

 Още на 16- ти февруари 2015 г., в деловодството на Народното събрание бе внесена подписка на Национална гражданска инициатива с искане за тълкуване на някои законови норми, което според инициаторите ще доведе до тотален крах на съдебната мафия. (писмото е с вх. № ПГ- 539-00-22/16.02.2015г.)

На първо място, с разглеждането на исканията, Народно събрание ще си възвърне отнетото им от Съдебната система правомощие да дава тълкуване на законите когато са неясни или непълни. Това е уредено с Закона за нормативните актове, съгласно който, тълкуване на нормативен акт се дава от органа който го е издал.

Години наред,  състави на Върховен касационен съд, състоящи се само от трима души, съсипват българските закони, които са приети от 240 народни представители. Години наред, когато състав на ВКС трябва да уреди някого с влязло в сила решение, което по поръчка трябва да се реши против нормите на закона,за да достигнат поръчания резултат , измислят норми или тълкуват закона, без да имат това право. Тази наглост продължава повече от 20 години и сега е моментът, народните представители, ако имат чест и достойнство да кажат, кой определя правилата в държавата.

На второ място, ще се даде възможност за отмяна на всички влезли в сила съдебни решения, постановени с измама от страна на съда. Оказа се, че това е лесно и има законна възможност. Съгласно процесуалния кодекс решенията, които са нищожни, могат да се отменят без значение във времето. В кодекса обаче няма дефиниция що е нищожно решение. Организаторите искат, с тълкуване да бъде прието, че нищожни са решенията, които са постановени въз основата на несъществуващи правни норми или несъществуващи обстоятелства или доказателства, записани в мотивите им. Това са основните инструменти чрез които се извършват съдебните измами. По закон, тълкуването влиза в сила със задна дата от датата на която е влязъл в сила и процесуалния кодекс.

На трето място, магистратите ще бъдат съдени за престъпления по служба, когато са постановили решение въз основа на лъжи в мотивите или отказ да установят истинските обстоятелства. Това ще стане, ако депутатите приемат искането, да дадат тълкуване, че магистратите са длъжностни лица. Конституцията не е пречка за това.

На четвърто, съдебната система ще се изчисти и ще бъдат изгонени огромен брой магистрати, които са извършвали съдебни измами, ако народните представители дадат дефиниция, що е тежко нарушение на служебните им задължения. Искането е да се приеме, че това е решаване да дело в несъответствие с истината и отказ на прокурор да извърши проверка без да е проверил всички посочени в него обстоятелства. Съгласно Конституцията при тежко нарушение магистратът се освобождава дисциплинарно, без значение, че е станал „несменяем“.


Не на последно място, ще стане ясно как работят контролните органи на съдебната система и укриват ли престъпления извършени от магистрати.
Сред искането е  Народното събрание да създаде комисия, която да провери във ВСС, ДАНС, Инспектората към ВСС и Прокуратурата  всички откази да бъдат извършени проверки по сигнали на граждани, от която да се установи дали служителите им не са укрили престъпления.

И нещо много важно: съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление Народното събрание  трябваше да се произнесе по исканията в тримесечен срок, по начина както се е произнесъл с законите, т.е.  гласуване в пленарна зала. Срокът изтече на 16 МАЙ 2015г.

За каква правова държава говори президентът, когато Народното събрание не зачита закона. Близо година преписката събира прах в Народното събрание.  Може би ако беше разгледана, а исканията приети, докладът на Брюксел нямаше да бъде критичен и в България щеше да има истинска съдебна система с доверие на гражданите в нея.

Видео: Истината за съдебната система. Дискусия на обществен съвет за правосъдие – 2015 г.

Ако статията Ви харесва, помогнете на инициативата, като споделите във Фейсбук с кликване върху съответното бутонче по-долу.

 Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3173852
Постинги: 1691
Коментари: 835
Гласове: 1587
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031