Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2016 08:52 - Законът за конфискуване на незаконното имущество - ялов закон на ялов парламент
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 647 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Законът законфискуване на незаконното имущество - ялов закон на ялов парламент
image

Вчера се прие след дълги препирни и отлагания законът за конфискуване на имуществото на незаконно забогателите. Опозиция и управляващи в Парламента водиха месеци епични битки около формулировките му ,направени от ГЕРБ законотворци.
"Битките на опозицията" БСП, ДПС и СДС се водиха единствено за "давността на закона" и един параграф от него, който даваше правомощия на неграмотния български държавен служител по своя преценка да конфискува, а не по преценка на съда, който би трябвало да съблюдава и правоприлага закона.
Министър- председателят Бойко Борисов нарече новоприетия закон "Успешен!", а министър Ковачева успокои гражданите, че закона не е насочен против тях и смело се хвърли да прилага американското законодателство в закона, чрез "творческо" смесени българо -американски проекти.
"Опозицията" вън от парламента в лицето на НДСВ - проф. Герджиков лежерно критикува закона, без да посочи конкретни моменти в критиката си. Само с голи възражения г-н Герджиков, критика не става. Редно е да сравните закона с подобни в правовата европейска държава. Но изниква един друг въпрос- Познавате ли ги? 
А аз го смятам за един ялов закон, приет от ялов парламент! 
Законът е една огромна манипулация за очите на редовите хора, направен е съзнателно ялов от сега, да не може да работи и по него няма да се накаже един политик за крадене и престъпления към народа си в последните 22 години бандитски преход. За което, обаче "опозицията дума" не проронва.
Как искате да се правят добри закони, когато политиците в Народното събрание са представители на партии, до една потънали до уши в кражби и престъпления към народа си последните 22 години? Кой ще отрежи клона на който седи?

ГЕРБ няма да подгонят никакви "големи играчи", защото трябва да започнат от себе си. 
А най-едрите акули на ГЕРБ управляват в лицето на тяхната финансова олигархия- българските банки, използвайки властта си незаконно да въртят парите на българските данъкоплатци и направили за 1 година 5 300 % печалби-най -високите в света, за сметка на живота на данъкоплатците и техните пари, с най- нисък жизнен стандарт в Европа и със "замръзнали" пенсии и заплати вече 10 години.
Законотворците от ГЕРБ "забравили" да вкарат в закона критерии "кои подлежат на конфискация", също и в цялото българско законодателство липсват тези "критерии". 
ГЕРБ законотворци " критерии" не вкараха в закона, нито "опозицията" го поиска, за това в този си вид законът остава  ЯЛОВ, ПРАВЕН ОТ ЯЛОВ ПАРЛАМЕНТ и няма да засегне никой от тях! Пак за което "опозицията" дума не проронва, което значи, че в Парламента ни няма въобще опозиция!
В сегашното действащо българско законодателство има предвид за подлежащи на този закон само организираната престъпност- нароктрафик и проституция...
Но главното - крадене на държавната хазна от политиците с използването на властта си, крадене парите на данъкоплатците, извършване на корупционни приватизационни сделки с голям ущърб на държавата и обществото - това липсва тотално в българското съдебно законодателство.
В правовите европейски страни и развити демокрации точно поведението на политика, с използване властта си да краде обществото, е обявено за "углавно престъпление".
Но не и в България, понеже същите тези наши партии и техните държавници управляват и държат "вся власть советом" в ръцете си ( в Народното събрание). 
Същите тези наши партии приватизираха през прехода държавна собственост за 130 милиарда, но в държавната хазна влязоха едва 3 милиарда. Никой в България обаче не се е запитал "къде изчезнаха останалите 127 милиарда?". 
На това се държи сега това окаяно положение на България- с най- ниски доходи в Европа, най- нисък жизнен стандарт, окрадена и унищожена икономика, без държава и загубени над 3, 5 милиона човешки ресурси, циганизираща се България, държава без нация и бъдеще.. 
Законът има давност само последните 7 -10 години, а кражбите на държавна собственост започна след 1989 г. и се вършат вече 22 години непрекъснато.
Законотворците на ГЕРБ са заимствали закона от американското законодателство и се ръководят от Вашингтон, чуват неговите препоръки за борба с престъпността, с това окончателно се заплетоха в кълчищата на своя "закон".
Няма,обаче, какво да се вземе от американското върховенство на закона, касаещо организираната престъпност, ние не сме щат на САЩ, ние сме в Европа. 
Америка и Европа в съдебното си законодателство са различни. 
САЩ причисляват към организираната престъпност само наркотрафика и проституцията. 
Европейските държави от групата на 8-те най развити икономически социални/правови държави -Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Холандия, Австрия, Германия и Швейцария са обявили причисляват към организираната престъпност още и кражбите на политиците използващи властта си и смешението на бизнеса и политиката, краденето на държавна собственост и държавната хазна от политиците използващи властта си и са го обявили също за "углавно престъпление". Там действа т.н. "четвърто разделение на властта"*( мой термин), с което антикорупционно се отделя бизнеса от политиката, политикът не може да използва властта за грабене на останалите от обществото и лично обогатяване, не може да лобира за икономически групировки във властта.
В България тази дейност на политиците не се причислява към организираната престъпност, липсва "четвъртото разделение на властите", а политиците се галят с перо и продължават едни и също вече 20 години да управляват държавата и да крадат обществото, което са довели до клоаката на Европа- най-бедно, с най нисък жизнен стандарт и без човешки ресурси- с 3,5 милиона население в прехода измряло или напуснало страната, за да се спаси от мизерията. 
"Четвъртото разделение на властите" е известно в България като "закон за конфликт на интереси". 
Той липсваше през целия преход. Под натиска на ЕС той бе приет 2009 г.,  но на второ четене в Народното събрание по предложение на Татяна Дончева от името на БСП отпаднаха всички наказания в него, като по този начин го направиха неработещ. Обаче, с тази промяна законът бе приет единодушно от всички партии в Парламента.                                                             
Така българските политици отказаха на българския народ да тръгне по пътя на "реалната демокрация" на развита Европа и спасиха кожите си от народното възмездие, за лошото управление, краденето и престъпленията си извършени след 1989 г. до сега. 

Законът за конфликт на интереси е главен антикорупционен закон в развитите европейски демокрации. Той не позволява смесването на икономическите (корпоративни) интереси с властта и политиката, държи политиците под нож, не позволява те да използват властта си да грабят от държавната хазна или да работят в ущърб на държавата и обществото. Току що по този закон в правова Европа бе свален германския президент за прибиране подарък от бизнеса 50 000 евро. Току що във Финландия бяха осъдени 4 депутати на по 6 години затвор и огромни глоби за нарушаване на закона в предизборните си кампания и прибиране подаръци от бизнеса от 2000 до 50 000 евро, като се има предвид, че месечната депутатска заплата варира около 13 000 евро. Това не е антихуманно отношение, а се видя се силата на правовата европейска държава, където законът се спазва.
САЩ европейското "четвъртото разделение на властите" липсва, това е главната разлика между европейската "реална демокрация" и американската "представителна демокрация".
Законът може да влезе в действие само ако се криминализират приватизациите след 1989 г. с РЕФЕРЕНДУМ и ЗАКОН и действията на всички държавници извършили сделките, управлявали лошо в ущърб на държавата и обществото, а след това да се внесат в България правилата на европейската правова държава
Европа не познава такъв грабеж на държавна собственост с такова "натрупване на началния капитал", каквото се извърши в България след 1989 г. 
След Втората световна война Европа роди "Международното право 1947 г." и своята правова държава с демократичен модел"реалната демокрация", чийто железни правила сложиха спирачки пред подобно поведение на политиците във властта и не се позволи другаде в Европа това , което стана в България. 
Само България в година 2012 продължават да не се познава правилата на правовата европейска държава, нито да бъде такава.
Проблемът не е само в ГЕРБ, той е в целия настоящ български политически модел. 
Българският политически модел от прехода е "бизнес корпоративен", роден под четката на американския обществен модел "неолиберализъм". Такъв модел е израз на огромна корупция и деградация на обществото. 
Началото му е БСП. Всички партии са собственост на 1-2 олигархични кръга и те диктуват политиката на партията, а когато тя е на власт- и на държавата. Всички те са придобили бизнеса си с пладнешко ограбване на останалите от обществото и са си направили един кръг от слуги-техни хрантутеници. 
Всички партии без изключение са обособили ОБЩА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ, разделена на кланове, които се бият помежду си за повече политическа власт, даваща им възможност да се доберат по плътно до държавната хазна и крадат.
Точно такава е "опозиционната борба" между клановете на БСП и ГЕРБ сега. 
Последните борби и управлението на ГЕРБ показват, че този политически модел е дълбоко прогнил и напълно изчерпан. България трябва да смени тотално настоящето си политическо статукво, за да има бъдеще.
Което значи да се изкарат всички стари партии от парламента с отнемане властта от ръцете им, лустриране и със силни законодателни реформи да се внедрят правилата на правовата европейска държава и нейната реална демокрация.

Бележка на автора: Разделението на икономическата( корпоративната) власт от политическата е най-ново и родено в социалната държава на Европа след II Световна война и до сега и е известно с друго определение " Конфликт на интереси"." * "Четвъртото разделение на властите" е мой термин и казано условно. До сега "за разделението на властите" са общопризнати две теории - тази на Джон Лок и след него на Шарл дьо Монтескьо( 1748г) ,в която се разделят трите власти- съдебна, изпълнителна и законодателна една от друга. Продължава да е спорен въпроса дали Шарл дьо Монтескьо разделя съдебната от политическата власт. 


Автор: Дора Апостолова
6 май 2012 г.
Хелзинки
Авторски материал на "Идея за България" www.ideyazabulgaria.org
" Темида е сляпа и глуха по предназначение"-Карикатура на Христо Комарницки

Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3200227
Постинги: 1703
Коментари: 839
Гласове: 1600
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31