Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2016 18:37 - Къде отиват Европарите за ромското включване?
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1317 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.04.2016 19:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Къде отиват Европарите за ромското включване? Защо Лидери на ромски организации ходят с маркови костюми и се возят в лъскави автомобили, а средствата не стигат ЗА НАС.
www.youtube.com/watch

Къде отиват Европарите за ромското включване? Защо Лидери на ромски организации ходят с маркови костюми и се возят в лъскави автомобили, а средствата не стигат при хората в гетата! 
Дума 26. Април 2016 , брой: 96
о.з. подп. Георги КИРОВ
 След идването на т.нар. голяма промяна през 1989 г., кандидатстването и последвалото присъединяване на България към ЕС започна осъществяването на различни програми и усвояването на фондове в различните области на икономиката, селското стопанство, културата и пр. Милиони Евро средства бяха отпуснати и за т. нар. ромска интеграция. Ограмотяването на ромското население бе поставено в основата на всички проекти за ромска интеграция.
 Българската държава задели немалко средства за подпомагане на ромските семейства. Получиха се обаче някои парадокси. Не са малко примерите, при които отпуснатите средства за многодетни майки отиваха в джобовете на безработните им съпрузи, за алкохол и развлеченияimage
Сега помощите от държавата за ромското не се дават на ръка, а се плащат такси за детски ясли и градини, подпомагат се ученици в началния и средния курс, ограмотяват се неграмотни, организират се курсове за квалификация и пр.  Похвалната инициатива за т.нар. ромско включване поражда обаче много въпроси.
 * Защо парите, идващи от ЕС по тази добра програма, не стигат до наистина нуждаещите се ромски семейства?
 * Използвайки ромското включване, на опашката за харчене на Евромилиони се наредиха дузина ромски лидери. Част от тези господа ходят с маркови дрехи и се возят в лъскави автомобили. Някои от тях стигнаха до депутатските банки, други до важни държавни постове, като се вживяваха в ролята на защитници на ромите, а в действителност работеха за личното си благоденствие и това на своите близки и приятели.
 * Ромските лидери слизат при хората обикновено преди избори, като всяка организация и лидер се прилепват към някоя партия с едничката цел лични облаги. За останалите роми - торбичка с хранителни продукти и мижави десетолевки.
 На национално и местно ниво се нароиха ромски организации, фондации, сдружения... Според някои източници броят им е около 300. Именно те водят битка за разпределение на Евро средствата, които рядко, откъслечно и символично стигат до хората. Тук е мястото и ролята на държавата да се намеси решително.
 В България има много населени места, които са напълно обезлюдени. Има и такива, в които безработицата е критично висока и хората са принудени да ги напускат, за да търсят другаде препитание. Да не говорим за медицинското обслужване, за транспорта и пр. в тези места. В тези изоставени селища има изградена елементарна инфраструктура. Има къщи, селскостопански пристройки, плодородна земя, която не се обработва и която е изоставена, има изградена водопроводна система, електрозахранване и пр.
 По всеобщо мнение ромите са мързеливи, не обичат да работят и търсят лесни начини за съществувание и препитание. Необходимо е това поверие да бъде променено в положителен смисъл.
image
Може да го направи държавата, и то безболезнено. Какво пречи например Евро средствата за интеграция на ромите, вместо да се превеждат на разни фондации и сдружения за измислени проекти, да бъдат разпределяни от държавата на нуждаещите се? Защо не се предложи на ромските семейства да се установят в обезлюдени селища,  като за всяко семейство се предвидят средства за ремонт, за строеж, ако е необходимо, за закупуване на земеделски инвентар и машини за обработка на земята, за животни и пр. По този начин, освен домове, хората ще получат и поминък. В началото държавата ще се грижи за снабдяването на заселниците с хранителни продукти и лекарства, които на по-късен етап хората ще могат да си осигуряват сами. Ще се създадат условия за образование и обучение на децата.  Тук могат да разгърнат своя потенциал онези роми, които вече са получили подкрепа от държавата и са завършили средно и висше образование. Не са малко и онези представители на малцинството, които развиват бизнес, имат свои фирми и също могат да помагат. Освен образовани и заможни роми, ще има и доброволци, които ще подпомогнат живеещите със своя труд, знания и опит, като консултанти и пр. Местната власт ще трябва да положи също усилия. Ако ромите не желаят и отхвърлят подобно предложение, да се оправят сами! Тогава държавата не им е длъжна, нали? Усилията все пак трябва да са и от двете страни. Не е съвсем вярна приказката, че циганите са мързеливи. Създайте им условия и изоставените села ще живнат.
image
 Реалността налага да се обърнем с лице към демографския проблем и да търсим решения. Ако не се предприеме нещо конкретно, и други наши сънародници ще тръгнат да търсят препитание извън страната, а тук държавата ще тегли хомота с ромите. България има знаещи, образовани и кадърни млади хора, доказали се на олимпиади и други световни и европейски състезания. Време е да се вземат реални мерки за изтичането на мозъците ни, защото утре ще е късно.  Дали идеите ми са изпълними? Реално са, израз са на моята мисъл за България. Ако и господата управляващи поне толкова милеят за държавата, може да постигнат нещо.  Един мой приятел от съседна държава ми обясни, какво означава данъчен рекет, правен от тяхната държава. Намират несъответствие в записаната касова книга в размер на някаква ситна сума - примерно 40 стотинки неравнение. Заради това неравнение са му написали акт от 10 000 лева и са му затворили обекта за 15 дни. Ха кажете ми тук каква справедливост има? В същото това време правителството харчи шестцифрена сума, за да купи кола на ПРЕМИЕРА и харчи милиарди, за да плати разходи, които народът не е одобрил. Кажете ми в тези случаи, какво ще бъде усещането на обикновения човек, по отношение на властта? Да, той ще мрази властта и ще се опитва да я прецака,  защото тя му е чужда.
image

НАИСТИНА Е ТЪПО - ЕДИН ДАНЪКОПЛАТЕЦ МОЖЕ ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАН И ДА МУ БЪДЕ РАЗСИПАН БИЗНЕСА ЗА НЯКАКВИ ЖАЛКИ СТОТИНКИ РАЗМИНАВАНЕ В ОТЧЕТИТЕ, А В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ ВЛАСТТА ХАРЧИ БЕЗ ДА НИ ИСКА РАЗРЕШЕНИЕ, МИЛИАРДИ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПАРИ, КОИТО НАСИЛА НИ ВЗЕМА И НА ТОВА НЯКОИ ГЛУПАЦИ МУ ВИКАТ ДЕМОКРАЦИЯ. НЕ ВИЖДАМ НИЩО ДЕМОКРАТИЧНО В ТАЗИ СИСТЕМА И Е ВРЕМЕ ДА СИ ПРИЗНАЕМ, ЧЕ ЖИВЕЕМ В БЮРОКРАТИЧНА ИЛИ ПОЛИТИЧЕСКА  ДИКТАТУРА, В КОЯТО НАШАТА РОЛЯ Е ПРИЦЕНЕНА  ДО ТОВА ДА СМЕ ДОНОРИ НА ОРГАНИ НА ВЛАСТТА. 


Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4559497
Постинги: 1919
Коментари: 951
Гласове: 1942
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031