Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2016 16:36 - НАРОДИ НА ДИОНИС СА ХОРАТА НА БАКХ,КОИТО СЕ НАРЕКОХА БАГХ-АРИ И БАГ-АРИ,НО ДНЕС СА ПОЗНАТИ КАТО БОГ-АРИ И БОГАРИ
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1435 Коментари: 0 Гласове:
0 НАРОДИ НА ДИОНИС СА ХОРАТА НА БАКХ,КОИТО СЕ НАРЕКОХА БАГХ-АРИ И БАГ-АРИ,НО ДНЕС СА ПОЗНАТИ КАТО БОГ-АРИ И БОГАРИ


     Преди 4 години не съм и предполагал че в един момент старите прозрения за Българския етноним,направени в http://shtaparov.blog.bg/politika/2012/
08/12/tainata-skrita-zad-nazvanieto-quot-bylgari-quot.987632
 ще се окажат недостатъчни,макар да са напълно верни. Плагиатските опити на една плодотворна,но напориста наша "колежка" да присвои част от интелектуалната ми собственост преди 2 години бързо се провалиха а после се оказа,че тя била рецидивист в това отношение,понеже една година след моя случай направи опит да присвои част от интелектуалната собственост на Павел Серафимов- Спароток. Плагиатския й устрем отново бе спрян навреме,а той я принуди да посочи източника на "своята" информация (http://littlebg.com/bg-naslednici-na-trakite/),макар това да стана 7-8 месеца след публикуването на "нейната" статия.

  Темата,започната от мен на 12.08.2012 г. получи своето неочаквано доразвитие на 30.12.2015 г. с постинга "Арийци са хората на Ной,които обожествиха Дионис и се нарекоха Болг-Ари" (
http://shtaparov.blog.bg/
politika/2015/12/30/ariici-sa-horata-na-noi-koito-obojestviha-dionis-i-se-nareko.1418782
)
,с която бе установено точното значение на наставката "АРИ" в етнонима БЪЛГАРИ. С това на плагиати като цитираната бе показано,че не може да крадат и да представят за своя онази информация,която не разбират.

  С това смятах загадката на Българския етноним за окончателно разрешена но при последните ми проучвания се оказа,че дори тази статия не е разплела докрай проблема,а само ни е доближила до истината. Затова смятам по волята Божия да дам окончателно решение на тази хилядолетна загадка в днешната статия,като към вече установеното тълкувание направя една съществена добавка,която променя леко крайното значение на думата БОЛГАРИ,като уточнява
окончателното значение на думата БОГ.

 Наши изследователи още преди години предполагаха,че "пра"-Българската дума Баг (Бог) е всъщност името Бакх,което давали на Дионис римляните. Този случай бързо бе забравен но "Анализът" напоследък установи че те са били напълно прави да мислят така,понеже твърде много неща в бита и културата на древните Българи ги свързва с Марс,Сатурн,Слънцето и другите еманации на Дионис,както и с неговия култ. Последните изследвания на езиковата археология наложиха мнението,че "Баг" наистина е значело "Бакх" сиреч Дионис,понеже се откриват твърде много доказателства,потвърждаващи вярата на дедите ни в този велик бог:


1. БАГА (БОГА,БОГЪ)= БАГХА (с доб. "Х" както в случаите Буда-Будха,Рипна-Хрипна,Дели-Делхи,Леб-Хлеб,Рани-Храни и пр. От Багха до Бакха (Бакхъ) има само една идея разстояние,а формата Бакхус е получена когато към думата Бакх (Багх) е добавено латинско окончание "-УС",или чрез преобразуването й в двусъставната дума Бакх-ус (Бакх-из,Произлязъл из [от] Бага т.е. от Бакха). Името БОГ означава още ВОК (с типичните преходи Б-В и Г-К),което е в корена на името Вокил и означава ВОС (прех. К-С,"Кентум"-"Сатем"). ВОС е лесен за разтълкуване епитет на ВЪС (Навъсения бог),който разбира се е Марс-Арей,а Арей както знаем е другото име на Дионис.

2.
Една от най-важните имперски инсигнии на нашите велики князе до IX в. е бил ритонът,наричан от народа ни Дуло (Цев,Тръба,Духло,Дуализъм). Той присъствал в аксесоара им за да покаже,че неговите носители считали себе си за преки потомци на великия Тракийски (Български) цар,превърнал се в бог за древния свят. Самата дума РИТОН означава РАТИН (Принадлежащ на войската т.е. на Марсовите [Дионисовите] хора),понеже Рат (Война)= Арат (Ар-от,Яр от,Дарен от Арей).

image

image
3. В центъра на старата ни столица Плиска са открити изработени по уникална технология стъклени плочки с изображения на Дионис,
обграден от лозници:

image
4. Отново в Плиска са открити основите на най-малко два големи кръгли (соларни) храма от типа на Дионисовите. По-големият имал на входа си редица от колони което превръща твърдението на тюрколозите,че кръглите сгради са били юрти в един от най-чупещите вицове на ХХ век. Виждали ли сте юрта,чийто вход е подсилен с редица от колони а в нея са отворени почти 30 магазина?? Не сте виждали няма и да видите,освен може би в цирка! На древните Българи обаче хич не им било до циркове,затова с техните колони и магазини се надсмели над тюрколозите така,както само легендарният Хермес можел да им се надсмее!

  Главния Тракийски храм на Дионис e бил кръгъл,а всички открити досега такива храмове също са кръгли. Днешните учени ги наричат "соларни" но както знаем от Макробий,Слънцето е дневно проявление на Великия бог (сиреч на Дионис):


Кръгъл Дионисов храм в старата ни столица Плиска с диам.30 метра image

Тракийски храм до с. Исперихово (Пазарджишко)
image
                              Тракийски храм с. Старо Железаре (край Хисаря) image

Тракийски храм до с. Дражево (Ямболско)
image
5. Дедите ни имали специално отношение към алкохола за разлика от всички други народи,което е видно от законовите разпоредби на княз Крум (IX в.),
свързани с виното и лозите.

6.
В старите Български земи е открито най-старото вино в Европа (http://newsbg.eu/%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%
D0%BB%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%
D1%85%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%
D0%B0-6000-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%
B8/
) или http://newsbg.eu/ (В Кавала откриха вино на 6000 години).

ОТ В–К БЪЛГАРСКИ НОВИНИ,22/09/2013 AT 15:53 ГЪРЦИЯ,ПЪТЕШЕСТВИЯ ТАГНАТИ: PICTURES,НОВИНИ ОТ ГЪРЦИЯ

В праисторическото селище на Дикили Таш са открити най-старите образци на вино,които са били регистрирани някога в Европа. Пробите датират от 4200 г. пр. Хр и обръщат досегашните представи по отношение на начина на живот по време на периода на неолита. Праисторическият обект на Дикили Таш се намира югоизточно от Драма в Източна Македония,Гърция. Той намира на около 2 км от руините на древния град Филипи и в рамките на съвременния град Кринидес (община Кавала). „Това е впечатляващо и важно откритие“, казва археологът с ръководител на разкопките в Дикили Таш Димитра Маламиду  Тя обясни,че „По време на разкопките,които се проведоха на част от археологическия обект,наречен Къща 1,са били открити количества овъглени гроздовите зърна,които са били пресовани,факт, който доказва добив на сок от грозде.“ „Досега предполагахме,че хората започват да пият вино през бронзовата епоха (от 12-ти век преди новата ера нататък) но сега научаваме,че виното е познато много преди тази дата и стигаме до  4200 г. пр. Хр.“, завършва Маламиду.


  Най-ранни археологически свидетелства за производство на вино чрез ферментация на грозде са открити в региона на Кавказ и датират от късния неолит или ранния халколит. Мащабен генетичен проект от 2006 г. анализира произхода на над 110 съвременни сорта грозде и ограничава мястото на произхода им до съвременна Грузия. Тези данни съответстват на най-ранните находки,съдържащи отломки от изцапана с вино керамика,датирани към периода около 6000 г. пр.н.е. в Грузия и около 6000 година пр.н.е. в Иран.

  Това обаче не означава,че тогава в нашите земи виното е било непознато: Всемирния потоп в Черно море,залял неолитните селища на ПротоБългарската (Палеопонтийската) цивилизация между 5500-4500 г. пр. н.е. заличил много свидетелства включително по нашите брегове,а в различни неолитни селища из нашата територия се откриват отломки от глинени съдове,които най-вероятно служели за пиене на вино. Отделно от това стои фактът,че земите на Грузия и Западен Иран са част от същата Палеопонтийска цивилизация,която станала родоначалник на всички световни цивилизации без никакво изключение.


7. Самата дума ВИНО,използвана в по-голямата част на Европа има явен Български произход,понеже ВИНО= ВИЙНО (ВОЙНО)- Напитка на воините,Напитката на Бога-Воин. Богът-Воин разбира се е Марс-Арей: предводителя на Арийското нашествие в Индия,който разпространил нашироко славата на тази напитка,макар да не я е лично изобретил. Неговите воини обаче ползвали силата която им давало виното,за да завладеят огромните земи между Атлантическия,Тихия и Индийския океан,затова разнесли непреходната му слава като бог на виното и веселието.

              Карта,показваща къде се използва думата "Вино" в европейските езици

image
8. Отново в нашите земи са открити едни от най-старите в света съдове за дестилация на твърд алкохол. Производството на Ракия (Ракиня= Кръкиня т.е. Кръканье) явно било считано от дедите ни за свещено тайнство,затова никой от тях не дръзвал да го разпространява сред другите народи,които вярвали в други богове. Тази "работа" била извършена изглежда от испанските араби,които приобщили към исляма огромен брой испански Визиготи и по този начин научили от тях технологията за варене на ракия.
image

image
9. Кукерските игри,които нашите богомили разпространили из Европа са част от култа към Дионис,понеже Кукери= Кункери (с носовка)= Хунгери (Хунгури,Хуно-гури т.е. Оногури) от което следва,че с такива "игри" се е занимавало само Царското ни племе- Оногурите,които били върховни жреци на великия ни предтеча. Някога било задължително кукерите да носят маски с рога,символизиращи козата и бика- едни от свещените животни на Дионис. Кукерите задължително носят и звънци,които символизират Световния бог Сават (Свят),понеже Звънец= Савинец (атрибут на Сава-Сават).

image
image

image
10. Народните хорА,които се играят у нас са част от Дионисовия култ,понеже по правило се играят в кръг,за да възпроизвеждат формата на Дионисовите храмове но най-вече формата на Слънцето- Дневното проявление на Дионис. Самата дума Хоро= Коро (прех. Х-К)= Коло (прех. Р-Л),което значи "Колело,Слънчев кръг"),а езичниците,
които го играели вярвали,че по време на играта в хорото се включвал самият Дионис,за да участва в играта заедно с тях.


image
  image

image

image
11. Името на главния ни владетелски род ДУЛО,срещано и в Микенски таблички от XIV-XIII в. пр.Хр. значава буквално РИТОН а в преносен смисъл- ДИОНИС което значи,че владетелите от Рода Дуло са преки Дионисови потомци и съответно негови жреци.

12.
Името на Тракийските БЕСИ,които се грижели за култа към Дионис означава Веси (Въси),ще рече "ПЛЕМЕТО НА НАВЪСЕНИЯ БОГ",който разбира се е Богът на войната Марс-Арей,сиреч отново Дионис. Народи на Универсалния (Великия) бог Дионис са Марсовите племена (Арийците),начело на които стояли разбира се Бог-Арите (Баг-Арите,Бакх-ората или Народът на Бакх-Баг-Бог),чието име Болгари или Волгари означавало Велк-Ари (Великите Ареи,Хората на Великия бог) и Волог-Ари (Веле-гури) т.е. Велик-Ора (Великите Арийци,Хората на Великия бог).

  Бесите освен Веси (Въси) са Бески (Баски),което означава Божки (Болжки),но също и Бекхи (Бакхи),понеже К=С=КС=СК. Това значи,че Бесите (Веси) са Васи (Вахи,Вахани: прех. С-К-Х) и Вакхи (Вакхани,Бакхини). Това говори че древното Българско коляно,което Ибн Фадлан през Х в. нарича Болгар са племето Вахани (Вахандури,Вахан-гури),което и днес живее в поречието на река Вахан-даря. Езикът им днес е значително променен но това се дължи на множеството езикови въздействия,които те изпитали през най-малко трите хиляди години,през които са живели настрани от общия Български народностен масив.


 
В крайна сметка се оказа,че Великия бог на Българите е именно Дионис,който имал две основни и пет допълнителни превъплъщения но бил бог с четири лица,понеже основните Дионисовци били четирима,както сочат римските извори. Българите,наричани още Волгари (Веле-гури,Волег-Ари) са народът на Велик (народът на Великия бог),но и народът на Вологес (Веле-Гос,Велик-из),сиреч на Великия Господ от което следва,че именно нашите деди са изконните Дионисови жреци.

13. Тракийското име Вологес,обичано от жреците на великия бог е почти идентично с името Волег (Волег плюс гръцката наставка "-ес"),което носел един Български владетел през 538 г.,а това не може да е случайно. Затова можем да считаме,че родовото име БЕСИ (ВЪСИ т.е. МАРСОВИ),считано от някои за етноним и ползвано след IV в.от н.е. именно като такъв е единосъщно с етнонима БОГАРИ (ВОЛГАРИ),понеже двата имат едно и също значение- НАРОДЪТ НА ВЕЛИКИЯ МАРС-АРЕЙ (ДИОНИС). Името Вологес пък значело Веле-Гос (Великия Господ) и Волег-из (Велик из,Произлязъл от Великия бог) което значи,че Дионисови жреци е можело да стават само преките негови потомци,а приликата между името Вологес и името Волгари (Вологари) не е никак случайна.

14. В Българските владетелски родове изобилстват имена от Микенските плочки,изписани с Линеари. Тези имена до едно съвпадат с различни имена и епитети на Дионис или на неговите най-важни проявления: Сатурн,Слънцето и Марс-Арей:


"В микенски документи срещаме имена като Круменио,Карамесийо,
Токеу,Винийо (плочица 236 К- по Чадуик),а също и Исеверийо,
отговарящи на имената на старобългарските владетели Крум,
Кормесий,Токту,Винех,Севар... В микенски документи от XIV в. преди Христа се срещат дори старобългарски родови имена като Вокило - Вокил и Ерма - Ерми."
 (http://sparotok.blogspot.bg/2013/05/blog-post_14.html
).

15. Българите са конен народ точно като Траките,а конят е свещено животно на Сатурн-Дионис. Затова Сабазий (Сабадий,Бога-Свят или Сабат) е изобразяван на кон,а любимо украшение на редовите Български бойци бил конникът,асоцииран със Световния бог (Дионис) и с едно от главните му проявления- Юпитер.

image

(изображение: http://sparotok.blog.bg/politika/2010/06/16/
zabranenite-sravneniia-na-starobylgarski-nahodki-ii.562716
).
image   16. Българските езичници погребвали мъртвите си с глави на север т.е. обърнати към бог Кубера-Сатурн,който е едно от главните проявления на Дионис. Сатурн често олицетворявал Дионис,което личи по името на Дионисовото племе: Сатри (Сатири)= Стари (Служители на Стария бог т.е. на Сатурн),а Сатурн= Сатрун (Сатрин,Богът на Сатрите) и Сатурин (Сатирин).

17. Едно от главните свещени животни на дедите ни е лъвът- символ на Слънчевия бог,значи и на Дионис:

image

image   image

18. "Гръцкото" име Дионис всъщност е Тракийско и има Българска етимология,понеже Дио-нис (Дио нис)= Дило нос (Дуло нос,Ритон носещ). Затова името му се среща в Микенските таблички,а Ритонът е една от най-главните владетелски инсигнии на Тракийските царе,откриваща се в почти всички техни съкровища- обстоятелство,което отбелязахме по-горе и за Българските князе.

19. Българския Дионисов йероглиф IYI се отрива върху глинени съдове от Неолита,Халколита и Бронзовата ера в нашите земи,включително върху артефакти от Шестото хилядолетие преди Христа:

Култова масичка от Сапарева баня и неолитна пинтадера от Солунско

image    image
Халколитен идол от Бело бърдо (Винча) и Тракийски надпис от Белинташ image  image

Гърне от Нова Загора (Ранен бронз) image            image

IYI на глинен фрагмент от Кипър (Късен бронз) и Етруска урна (Ватикански музей) image     image    
20. Българската "Розета от Плиска" има точно 7 лъча отговарящи на Седемте основни богове,които се породили в резултат на това,че Титаните разкъсали Всебога Дионис на 7 части. Седемте отделни части накрая се сглобяват и възстановяват единството на Всебога IYI (Бат Сабат,Дионис) благодарение на това,че последния (седмия) бог Сатурн се включва в редицата на основните богове,за да затвори цикъла на живота:

image
21. Традиционният Български календар винаги е имал 4 сезона- точно толкова,колкото са лицата на Дионис. Затова дедите ни го наричали още Свентовит (Световит- без носовката),което означава Световод (Свето-вод: Водача на света),а неговите идоли разбира се имали по четири лица,гледащи в четирите посоки на света:
image    image
image      image 

    За пълната идентичност между Четириликия бог и Дионис говори едно "индуистко" изображение на Брахма (Брама т.е. Дионис) от Камбоджа,което не може да бъде разбрано без подробно изучаване на древната Българска религия:   image

22. Името на Българския бог Яровит,който заради глупава научна грешка бива наричан "славянски" е също красноречиво,понеже означава Яровод (Яро-вод,Ярей водача,Арей вожда). То говори,че Арей (Арес или Марс-Дионис) бил на почит до времето,когато в земите ни взима превес християнството.

image
22. Зороастрийския култ,който изповядвали част от нашите деди е част от култа на Дионис. Огънят,на който се кланят зороастрийците горял в центъра на всички Дионисови храмове,а на Поклади Българите извиват народни хора с кръгла форма около големите огньове,които разпалват във всяко селище и махала:

image

image


image

image

image
    Значението на думата ОГЪН (ОГИН) говори в полза на същото твърдение,понеже:

Огън (диалектно Огин)= Жогин (Жегин т.е. Слънчев) и Богин (Багин,Бакхин) с други думи Дионисов,Символ на Всебога. Това е съвсем логично,понеже Всебогът е още Светан (Световен бог) и Светлан (Бог на светлината),а Огънят е най-вече светлина в тъмните нощи и в мрачните усои на пещерите,където древните хора търсели убежище.

23.
Този списък включва и значението на името Бакхус (Бакх-ус,Бакх-аз),изведено в обратен ред на онова,което споменах в т.1:

Бакх= Бак (с отпадане на добавеното "Х"),Баг (с прех. К-Г) т.е. Бог. Тази дума съответно означава Вок „с прех. Б-В и Г-К) т.е. Вик (Вук,Вълк) и Вис (Въс) което пък е Марс,чието свещено животно е вълкът. Тя означава още Дук (Водач,Юпитер) и Бах (=Баг: прех. Х-Г) по силата на онова езиково правило,по което титлата Хан бива наричана още Кан или Кхан. "Бакхи" означава още Баски (с прех. К-С,Х-К) и Божки (Болжки),като езикът на Баските се видоизменил заради хилядите години разделение между тях и нашия основен народностен масив. То означава още Басики (Бесики,Беси),Басхи (Баси,Беси- без добавеното "Х") и Балкхи (с добавено "Л") т.е. Балхи (Хора от Балх),при което Балкхи= Балхки (Балхики) и всичко останало,на което се удивляваше големия патриот проф.д-р Петър Добрев.

  Към тези доказателства бихме могли да приложим още много десетки разбира се,но това не може да стане в рамките на една-единствена статия,затова ще спра дотук. Важното е друго: не е нужно да се търси обяснение на етнонима Българи на хиляди километри от нас,след като то е под носа ни,зародено в най-древните Български земи на Балканите преди най-малко 6 000 години.

  Дионисовите ритуали са в кръвта на Българина,който е закърмен с тях от хиляди години понеже сам ги е изобретил. Част от тях са обичаите Сурва (Сува,Сава) и сурвачките,Нестинарството,Кукерските игри,гайдите,кавалите,загадъчните "руни",конските опашки (символи на Сатурн-Дионис,показващи на стрелците с лък посоката на вятъра,помагащ им да насочват стрелите си към врага),Петльовден,Поклади (Сирни заговезни),жертвата на Великденско агне и Коледно прасе,вещерството,народните обичаи,народните носии,народните танци,безпадежния "славянски" език и всичко друго,което ни прави Българи. Хилядолетните усилия на църквата да ги изкорени не дали резлтат,затова тя предпочела да се примири и да приеме тези "странности" на своите последователи като част от християнската им вяра.

  Великата слава на дедите ни обаче задължава всеки от нас да работи неуморно за бъдещето на България и да не забравя НИКОГА,че думата БЪДЕЩЕ означава ВЪДИЩЕ сиреч "Българите,които сме развъдили". Затова ще напомня на хората,които не искат да въдят наши деца за България следната дълбока мъдрост,почерпена от постиженията на "Анализа":


КОЙТО НЯМА ВЪДИЩЕ,ТОЙ НЯМА БЪДЕЩЕ!...

автор:shtaparov.blog
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3317507
Постинги: 1761
Коментари: 870
Гласове: 1676
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2022  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031