2. radostinalassa
3. iliaganchev
4. demograph
5. reporter
6. zahariada
7. kvg55
8. mt46
9. planinitenabulgaria
10. varg1
11. iw69
12. grigorsimov
13. wonder
14. leonleonovpom2
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. ambroziia
8. dobrota
9. milena6
10. donkatoneva
2. lamb
3. radostinalassa
4. hadjito
5. dokito
6. rosiela
7. iw69
8. kalpak
9. savaarhimandrit
10. varg1





Лимони, обработени с опасен препарат, се появиха в хипермаркет на голяма верига,съобщи „Марица”, като се позова на собственик на заведение за здравословно хранене под тепетата.
На етикета пише, че плодовете са третирани, има и предупреждение да не се консумира кората.
На аржентинските лимони се чете следният надпис „кората не е годна за консумация обработено с Имазалил, Пролиkоhазол ТиабендаЗол, Пирнметанил”. После са изредени и няколко Е-та: Е 903, Е 914 и Е 905.
Българинът масово не чете етикетите на хранителните продукти, които пазарува, и невинаги знае какво означава написаното, затова е много важно да предупредите хората, настоява Анна Проданова.
Първият химикал в списъка - Имазалил, осигурява повече здравина и добър външен вид на цитрусите. Производителите, които го прилагат, се позовават на факта, че е одобрен от ЕС. Те обаче премълчават минималната допустима дневна доза от него, а тя се съдържа само в половин лимон, предупреждават химици.
Препаратът прониква и в плода, което е още по-опасно. Води до кожно раздразнение, сълзене, а според английски изследователи - до стерилитет при възрастните хора и проблеми с централната нервна система при децата.
Лекарите препоръчват преди употреба такива цитруси да бъдат старателно измивани с топла вода и сапун, кората да се изхвърли и в никакъв случай да не се превишава дневната доза от половин лимон.