Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2016 14:07 - Далаверите на стария бардак
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 2942 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.09.2016 05:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Някога, запитан за приятелските и роднински кръгове във властта, Иван Костов отговаря: "Какво неморално, незаконно и нередно има? Всяка политическа сила трябва да се грижи за кадровия си потенциал. Ние не създаваме синя номенклатура, но ни трябват верни хора, с които да споделим гласуваното ни от избирателите доверие. България наистина е малка държава, много хора се познават, много хора са в роднински връзки".

 

Нека припомним част от далаверите и обвързванията на стария бардак, който днес се е префасонирал на “новите десни”. И говори за корупцията така, като че ли никога не е припарвал до нея.

Много малко хора обаче бяха разследвани и получиха подобаващо правосъдие. Последният “невинен завинаги” се оказа Стефан Софиянски.

 

Евгений Бакърджиев

image

Евгений Бакърджиев стои зад приватизацията на хотел “Хемус” в София. Според фирмения регистър хотелът е собственост на "Хемусхотелс" АД с мажоритарен акционер кипърската "Херма Несс" ООД, която има 91%. В управата на "Хемусхотелс" е сестрата на Бакърджиев – Емилия, която е и изпълнителен директор на медийната агенция "Пиеро 97”. На събранията на акционерите, кипърската компания се представлява от упълномощени лица, които всъщност са членове на партията "Радикали" и приближени на Бакърджиев: Веселина Любенова – бивш общински съветник в София от групата на "Радикали", която отговаряше за проектите по ФАР в Министерство на регионалното развитие, докато Бакърджиев беше министър; Мая Сивова – юрист по образование и бивш съветник на Бакърджиев; Йордан Даскалов – негов приближен още от времето, когато Бакърджиев е председател на Общинския съвет.

Пламен Радонов

image

Бивш зам – министър на отбраната, известен като ексцентричен шофьор на суперлуксозен служебен джип Лендроувър. Уличен в нарушения по четири различни проверки на Националната служба за сигурност, НСБОП, Върховна касационна прокуратура и Икономическа полиция в РДВР-Велико Търново. Разследван за сделка с военен терен, раздържавяването на бившата ОСО и трансформацията и във “Воинтех". Разследвано е и строителството на сградите на многонационалните сили в Пловдив и казармите в Карлово. РДВР-Велико Търново е проверявала и дали като президент на ФК “Етър” Радонов е отклонявал дарени на клуба средства за кампанията на кмета д-р Румен Рашев. Осведомени твърдят, че сумата е 25 000 лв. Радонов бе обвинен и че продал 14 палатки за косоварите в лагера “Радуша" по 2000 долара всяка. По данни на различни източници е помогнал и за приватизацията на радиозавода във Велико Търново. Зад РМД-то, което ще се бори за приватизацията на захарните заводи в Горна Оряховица, стоял депутатът Тодор Великов. Името му се споменава и във връзка с имоти на бившата ОСО, чиито документи за собственост са изчезнали. И двата имота са в родния край на Радонов Велико Търново – 6 декара хангари на Горнооряховското летище и 20 декара ремонтна база в свищовското село Козловец. По неофициална информация, роднина на Пламен Радонов е въртял бизнес в хангарите. През септември 2000 г. е обвинен за престъпление по служба, свързано с финансови нарушения при ремонта на щаба на многонационалните сили в Пловдив. Въпреки лавината от обвинения за злоупотреби Пламен Радонов е избран с голямо мнозинство за шеф на СДС-Велико Търново в края на 1999 г.  

Иван Шиляшки

image

Иван Шиляшко е собственик на два фирми – “Жипи трейд" ООД и “ИМС-фриско – Иван Драганов" ЕТ. Шиляшки работи като консултант на “Енергия" и взима по $1000 месечно. През 1998 г. фирма "Еко Шипка", в която участва съпругата му, Марина Шиляшка и съпругата на негов подчинен – Валя Владева, извършва превод на 1,091 милиона марки по договор между "Мини Бобов дол" и немската "Дойче Бербау Техник" (налице са банкови бордера за внесените пари в сметки на Еко Шипка" в различни банки в Кипър, Дубай и Полша). Има писмо на управителя на “Еко Шипка" Васил Пантелеев, в което той предупреждава немската “Дойче Бербау Техник", че ще прекъсне договора им с “Мини Бобов дол", ако не бъдат преведени 200 000 марки в уточнена предварително сметка, съгласно нашите джентълменски разговори и уговорки". Цялата сума на договора за доставка на резервни части за рудник "Бабино" е 7,8 милиона марки, като 6,8 милиона марки се отпускат от фонда "Енергийни ресурси". Неговият шеф по онова време и началник на управление "Икономика в енергийната агенция" е Йовко Владев. Самата сделка е сключена при неблагоприятни условия – 95% от парите в аванс, доставка след 3 месеца. На 07.04.2000 г. депутатът Румен Овчаров е настоял прокуратурата и следствието да разберат дали шефът на "Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси” Иван Шиляшки е замесен в изчезването на тази сума. Предполага се, че тези суми са дадени като комисионна на фирмата, в която са жените на Шиляшки и Владев. Документите за случая са предадени на Иван Костов и специалните служби, но отговор не е получен. Друга част от документите засягат договор, сключен между фирма “Биндл", която се представлява от първи братовчед на енергийния шеф – Илия Георгиев Шиляшки и русенската “Топлофикация”. 50 абонатни станции за парното в града трябва да се рехабилитират от фирмата срещу 477 000 нови лева – сума е достатъчна за около 20 чисто нови абонатни станции. Вицепремиера тогава Петър Жотев разполага с докладна от проверките за ремонтите на покриви, които Шиляшки наредил да се правят от ромски фирми – договорите са сключвани на честна дума. 

Владимир Агов

image

Брат на Асен Агов, експерт в Комисията по външна политика (специалността му е дизайн) – известен с участията си в различни фирми. Ликвидатор на фирма “Универс" ЕАД, създадена веднага след конфискуването през 1992 г. на имуществото на БКП и сателитите й. “Универс" е създадена с конфискуваното имущество на БКП (БСП) и допреди 2 г. е имала 11 клона, 14 представителства и над 300 имота. През 1997 г. Вл. Агов е участвал в ръководството на Плама"-Плевен. През ноември 2000 г. прави искане пред СОС да закупи общински имот – бившият студентски стол на СУ “Св. Климент Охридски" на улица Кракра" 9 (1/4 който е негова собственост), срещу компенсаторни записи. 

Александрина Виденова


Сестра на правосъдния министър Теодосий Симеонов – назначена за директор на дирекция “Транспортна инфраструктура и строителство” към Министерството на транспорта от бившия министър Вилхелм Краус, с когото са в много близки отношения. Отначало е включена за член на Съвета на директорите на “Трансстрой”, а по-късно в СД на пристанище Бургас. Като такава внася голямо количество машини и оборудване, които се оказват ненужни за портова дейност. Във връзка с това министърът на транспорта и съобщенията Антоний Славински назначава комисия за проверка, ръководена от зам.-министъра Гроздан Караджов. Резултатите от проверката не са огласени. Председател е на комисията по ремонта на VIP-залата на летище София. Заведено е следствено дело срещу изпълнителния директор на летището Здравко Величков. Проверява се и дейността на Виденова, тъй като има сигнали за присвояване на средства в особено големи размери. Александрина Виденова е сключила договор за доставка на климатични инсталации, с които са оборудвани Министерския съвет, Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на правосъдието. Никой не е виждал договора за доставка на климатичните инсталации. Според специалисти, те са закупени на максимално високи цени, което показва, че за сделката е получена значителна комисионна. Синът на Виденова и нейната снаха са собственици на цветарски магазин. Чрез него те снабдяват с цветя за тържествени случаи Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на правосъдието. На служителите от двете ведомства е наредено да купуват само от горепосочения магазин. 

Андрей Дъгов

Лидер на БЗНС-Мозер в Кърджали, става изпълнителен директор на "Булгартабак"-Кърджали по предложение на своя баджанак бившия областен управител на Кърджали и депутат от СДС Пламен Иванов.

Максим Господинов

Шеф на СДС – Димитровград. През юни-юли 1997 г. закупува булдозер Т-170.01 от Михайловград на 28 моточаса (на три дена работа). Не се знае покупната цена и фирмата-продавач. Превозен е до с. Крепост, където Господинов държи база-склад -10 халета в бившия двор на ТКЗС. След 1 месец с транспорт – влекач на УСМ, багерът се извозва в Мадан и се продава за 100 млн. лв. на транспортната организация на рудника. През лятото на 1997 г. Господинов наема от УСМ-Димитровград автомобил ГАЗ-53 с вместимост 4 тона (рег. № Х 26-60), с който прави 20 курса с товар по маршрут Хасково-Димитровград-завод "Вулкан". Товарът не е изяснен, но сумата.която следвало да изплати на УСМ е около 3 млн. лв. Сумата не е платена, а директорът на завода я прехвърля по друга сметка. През 1997 г. Господинов наема от УСМ автомобил КРАЗ, с които започва да извозва пясък от кариерите край с. Райново, собственост на "Инертни материали". Направени са общо около 1000 курса. От това: – количеството пясък не заплатено на "Инертни материали"; – няма плащане за транспорт по сметките на УСМ; – внесеният в завод "Вулкан" пясък може да стигне за 20 години производствен процес без завода да спира; – количеството пясък е платено от завод "Вулкан" на Максим Господинов. За случая в РУ-МВР-Димитровград е заведена преписка за предварителна проверка, която впоследствие е прекратена. 1997 г. от база № 4, гр. Димитровград от фирмата на Максим Господинов "МАК-КОМ" ООД са закупени резервни части за багери и трактори руско производство, които са стояли на склад и не са били употребявани. Частите фирма "МАК-КОМ" ООД продава на завод "Вулкан" за милиони лева, които стоят в завода на склад и не могат да се ползват, тъй като завода не разполага с такива машини. Има подаден сигнал в РУ-МВР – Димитровград за случая, но проверката е спряна. Бензиностанцията на ДАП-Димитровград (на автогарата) без всякакъв търг е закупена от фирмата на Максим Господинов "МАК-КОМ" ООД. Ръководи я синът на Господинов. Всички предприятия в града негласно са задължени да зареждат оттам, въпреки че горивото е некачествено. Всички аварии в "Неохим", "Вулкан" и хлебозавода са предимно от запушване на дюзите, поради некачествено гориво и намаляване цикъла на почистването им (вместо веднъж месечно, те се почистват всяка седмица). Всеки началник-смяна, майстор, който повдигне въпроса за некачественото гориво, бива уволняван. От тази бензиностанция се зареждат и багерите в мина "Марбас". Горивото се изписва по документи за багери, които не работят от три години, (което по същество е фиктивен износ на гориво по документи, а всъщност то остава в бензиностанцията на Максим Господинов). През 1997 г. от рудник № 3 са изнесени 5 т. нафта, собственост на УСМ Димитровград. Заведена е преписка в "Икономическа полиция" – Димитровград. Установява се, че нафтата е изнесена от Георги Христов, шофьор на ГАЗ-53, рег. № Х 26-60, за да зарежда камиона (при направата на 20-те курса, които Максим Господинов прави с неустановен товар по маршрута Хасково-Димитровград-завод "Вулкан"). Началникът на Икономическата полиция, майор Митев, намира Максим Господинов в питейно заведение. Дава му преписката и го пита какво да правят сега, тъй като нафтата е открадната с негово знание. Отговорът на Максим Господинов е: "Ще направим ето така!" и къса заведената под номер в деловодството на РУ преписка. През втората половина на 1997 г. в кметството на Димитровград е имало закупена поливна ВиК-помпа за нуждите на общинския съвет. Същата не можела да се използва поради специфичното й предназначение. Чрез кмета Георги Георгиев, помпата е преоценена и бракувана. Закупена на символична цена от фирмата на Максим Господинов МАК-КОМ ООД и препродадена на Неохим Димитровград за няколко хиляди марки. Помпата стои на склад, тъй като не може да бъде използвана от завода.

 

Златка Русева

Зам – министър на правосъдието. Има данни, че е ощетила затвора в Белене със 100 000 лева, уреждайки сделки с фирмата на брат си Данаил Русев “Херос" – Хасково. През март 2000 г. фирмата на Русев-брат била наета да натори с хеликоптер есенните посеви на затвора в Белене срещу 1,90 лв. на декар. Но Селскостопанска авиация в Плевен извършвала услугата срещу 80 ст. на декар. Същото станало и при пръскането на есенниците с хербициди. По устно нареждане на зам.-министърката, комбайн на брат й бил нает и за прибирането на зърно през 1999 г. – машината дошла чак от Хасково на разноски на затвора. За 56 дни жътва комбайнът работил само 8-10 дни, после затвора дал 4000 лв. за ремонта му. 

 

Елена Костова

image

Председател на фондация “Бъдеще за България”, финансирана от различни държавни (под натиск) и частни фирми. Била е съдружник в "Булс" ООД на сърбина Зоран Ристич с 49% акции в дружеството от 26.04.1995 г. Фирмата се занимава се с износ на петролни продукти за Македония. Напуска фирмата след решение на НИС на СДС всички роднини на висши сини политици да напуснат частните, общинските и държавните компании. Ристич е преотдал салона на видеокъща "Елит" – един от собствениците, на която е кумът на Мина Костова – Боби Андреев. Фирма "Риалти" e подарила на Костова два апартамента в новостроящ се блок в Лозенец срещу обещание за място за бизнесцентър на мястото на взривената библиотека . Това впоследствие се отрича от Елена Костова. Мина Костова има регистрирана собствена фирма "М. Л. Текс" с Людмила Чаушева, съпруга на директора на доспатската текстилна фабрика "Нитекс". "М. Л. Текс" продава изделията на "Нитекс" в специален фирмен магазин в столицата. Вече има и бутик в жк "Белите брези". Яна Костова учи мениджмънт в Италия. Първоначалната й такса е 17 000 DМ, издръжката й е платена чрез "продажбата на наследствени ниви на Елена Костова, стипендия и хонорари", по твърдения в пресата от семейството. Твърди се, че Яна имала фирма в Италия, която щяла да внесе хартията за здравно осигурителните книжки в България. Това също е отречено от Елена Костова. Георги Христов, зетят на премиера Иван Костов, е работил на трудов договор във фирма "Хрисома" от 3 август 1998 г. до 22 юни 1999 г., която според Е. Масларова е един от основните спонсори на фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България". Според Масларова през 1999 г. фирмата е внесла от Ниш 460 мъжки луксозни палта, обмитени на смешната цена от 9,5 марки, които били според директорката на дружеството Мая Христова "само за шиенето на балтоните в Ниш, платът е купен предварително в Италия". Съдружието на Георги Христов със собственика на ресторант "Олимп" Славчо Христов в "Бул Ойл Трейдинг", където е трябвало да се занимава с петролни продукти трае много кратко, заради развихрилия се скандал. Подполк. Максим Генов Велков – шеф на групата на НСО, която охранява МС, движи частния бизнес на бившия съдружник на Елена Костова Зоран Ристич. Офицерът се грижи и за дела на кума на Мина Костова Боби Андреев. Максим Велков разпраща оферти до български и чуждестранни фирми, уговаря цени и урежда разплащания като служител на "БУЛСС" ЕООД. Фирмата е регистрирана от Зоран Ристич през 1998 г., непосредствено след закриването на "Булс" ООД, в което Костова и Ристич са държали по 50%. За Ристич и "БУЛСС" подполковник Велков върти бизнес с кондензатори, гранулиран парафин и петролни продукти. Подполк. Велков действа и като управител на киносалона в бившия "Дом на българо-съветската дружба". Той е нает от друга фирма на Зоран Ристич "Бартрикс".

Камен Михайлов

image

Съпруг на Надежда Михайлова. През 1991 г. стартира с пицария и малък автосервиз. Лятото на 1998 г. Камен Михайлов купува 67% от бившия гараж на ЦК на БКП в София "Автотранссервиз". По неофициални данни е броил 1,2 млн. долара за гаража, бензиностанцията, автомивката, сервиза и таксиметровите автомобили. Според обясненията на Михайлов парите е осигурил с кредит от банка за повече от 1 млн. лева. Неустойки в размер на 810 782 лева дължи съпругът на лидера на СДС Надежда Михайлова. Това е сумата, която е начислена като глоби на Камен Михайлов след приватизацията на "Автотранссервиз" – бившия гараж на ЦК на БКП в столицата. Мъжът на синята лидерка не е спазил приватизационния договор и затова трябва да плати огромната сума, обясняват от Агенцията за следприватизационен контрол. Михайлов купува гаража на 14 август 1998 г. чрез фирмата си "Сигмакар". Бившият транспортен министър съобщи миналата година, че половинката на Надето трябва да плати 465 802 лв. като неустойки по договора за приватизация. Съдебният иск срещу Михайлов е внесен, защото неправомерно уволнил работници през 1999 и 2000 г. Нови съдебни искове внася и Агенцията за следприватизационен контрол. Те са за 319 680 лв. Причината отново е заради неспазване на броя на служителите, този път през 2001 г. Михайлов нарушил приватизационния договор и по друга точка, установили в агенцията по следприватизационен контрол. Той не спазил ангажимента си за инвестиции. Затова ще трябва да плати още 25 300 лв. глоби за 2000 и 2001 г. Общата сума на исковете става 810 782 лв. Благодарение на Ал. Божков е в борда на директорите на шуменската "Алумина", но за кратко време. Виолета Михайлова, дъщерята на Надежда Михайлова учи в колежа "Льо Розе" – Швейцария. Издръжката й е 50 хиляди долара на година. Камен Михайлов заедно с брат си Руси фигурира и във фирма "Ванити" ООД, която изкупува обявения за продажба дял от Института по металорежещи машини и инструменти (ИММИ – АД). Има съмнения, че сделката е манипулиране под натиск на Министерството на промишлеността, оглавявано от Ал. Божков. Неуспелият кандидат – създаденото РМД "ИММИ-Приват" ДД, в което членуват 257 души (почти целият състав от институцията плюс имащите право на това пенсионери) подават жалба до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но отговор не се получава. След намеса на Ал. Божков, шефът на КЗК – Николай Павлов разпорежда на ръководителя на групата работещи по случая Д. Делийски да прекрати. Впоследствие Делийски е уволнен.

 

Мирослава Нейнска

Директор на “Новини и актуални предавания” в БНТ участва в управата на фондацията на Елена Костова “Бъдеще за България” и определя реда на показването на новините. Нейният брат Юри Лазаров, е бил в пресцентъра на МВнР и член на борда на директорите на авиокомпания “Балкан” (председател бившия правосъден министър Васил Гоцев). Братът на Нейнска е бил кадрови офицер на ДС. Чинът му е "присвоен" във в."Антени", където въпросното лице започна професионалната си кариера. Офицерът от ДС Юри Лазаров е шеф на отдел "Печат" в МВнР по времето, когато Надежда Михайлова е външен министър. Става и заместник-директор на БТА и главен редактор на сп."Паралели". Фирмата на нейния съпруг Светлин Нейнски без търг е определена да извърши ремонт на жилищата на БОДК ($ 6 млн. само за Дипломатическия клуб в Бояна). Кухненското обзавеждане на жилищата се доставя от завода на Нейнски във Велинград. Днес Нейнски е новия съпруг на Надежда Михайлова.

 

Пламен Минев

Зам –министър на финансите в нарушение на закона е отпуснал за ползване автомобил "Опел-Вектра" на тогавашния председател на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. С издадена от него заповед 278 се самонаграждава с пистолети "Зиг Зауер". Два дни след като от ГУ "Митници" закупува 2 бр. пистолети, Пламен Минев издава заповед, в която нарежда те да бъдат предоставени на МВР безвъзмездно. С единия "Зиг Зауер" Богомил Бонев награждава Пламен Минев, а с другия се самонаграждава. Съпругата на Пламен Минев – Даниела Минева е шеф на главна дирекция "Приватизация" в Министерството на икономиката – заемала е същия пост и в закритото търговско министерство на Валентин Василев. Тя отговаря за раздържавяването на промишлеността, търговията и туризма. Участва в борда на "Златни пясъци".

 

Венцислав Чамурджиев

Бивш зам.-председател на СДС-Бургас – уличен дилър, израснал до собственик на чейнджбюра в Бургаски регион. Разследван е за невърнати кредити на фонд “Земеделие”. Предполага се, че държи ресторанти и дискотеки по южните черноморски плажове чрез подставени лица. Според обществеността в Бургас в отделни периоди бизнесът му се е преплитал с ВИС и Аполо-Болкан. Има съмнения,че той е поръчителя на взривяването на Мерцедеса на арендатора на хотел Кубан Никола Трифонов-Кошаренеца. Член на СДС от 1992 г. През декември 1996 г. е избран за зам – председател на СДС-Бургас ( с председател Йордан Цонев). На събранието присъстват Христо Бисеров, Марио Тагарински и 100 от всичките 800 членове на СДС в Бургас. Мандатната комисия се оглавява от депутата Георги Колев (уличен и изгонен от Парламента като агент на ДС през 1997 г.). Веднага след избора Чамурджиев и Йордан Цонев предприемат тотална чистка в бургаската организация. През септември 1997 г. Чамурджиев е отстранен от СДС, за да се избегне политически скандал, свързан с пленяването на кораба “Алфа БГ" край бреговете на Сомалия. Има съмнения, че корабът е карал оръжие за сомалийските размирници. Отначало Чамурджиев отрича, но впоследствие признава: “Корабът беше на мой приятел. Аз му помогнах да го наеме. За да се спасят моряците, дадох пари, много пари. И мои хора изпратих на място там, действах и със сила." Името на Чамурджиев се свързва и с друг кораб – задържания на Бургаското пристанище през септември 1998 г. “Олга Джи" с 13 ганийски моряци, за който не се знае кой е неговия собственик и закъде пътува. И Алфа БГ", и Олга Джи" са регистрирани в неизвестната държава Белиз.

Вера Тагаринска

Съпруга на Марио Тагарински, работи в президентството като главен експерт за връзки с нестопански организации (съветва президента, кои са добрите и кои са лошите фондации). Преди това е работила във фирма "ИНКО".  

Муравей Радев

image

Освен министър на финансите е и съпредседател на партия "Демократичен форум". Зетят на другия съпредседател на тази партия – никому неизвестния адвокат Свинаров, изготвя само за половин час споразумение от страница и половина между "Булстрад" и "Токуда Кредит експрес банк" за което получава феноменалния хонорар от 220 000 (двеста и двадесет хиляди!!) щатски долара. Поетът Недялко Йорданов многократно публично е настоявал за обяснение дали тези пари са за партията на Муравей Радев, но до настоящия момент яснота по въпроса няма. Има съмнения за връзка между въпросните пари и скоро построените хубава къща на зетя, големия апартамент и новият солиден такъв (с кокетно фонтанче) на М. Радев и още един апартамент за дъщерята на министъра (и двата в кв. "Лагера"). Според съобщение депутатката на Емилия Масларова в Народното събрание с благословията на министъра на финансите Муравей Радев конфискувани в митницата цигари за 3 млн. долара са изнесени като "хуманитарна помощ за психоболници с 200 болни (по 22 кутии дневно на болен)".

Венцислав Върбанов

image

Работещи в националната служба за зърно пращат до Иван Костов писмо за груби финансови нарушения. Дадени са 205 хил. лева за покупка на коли и още 25 хил. лева за екстри към тях. С разрешение на министър Върбанов нов форд "Мондео", купен за 30 хил. лева, се продава за 19 хил. лева на мелница "Плевен", 660 хил. лева отишли за ремонт. Според данни на НСС, през март 1999 г. Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа е обявило конкурс за изработка и доставка на ушни марки за говеда. Поръчката е била за над 1 млн. нови лева. Конкурсът печели "Марвел" ООД с прякото съдействие на Върбанов. По оперативни данни за това министърът е получил крупна комисионна, а държавата е ощетена с няколкостотин хиляди лева. От всички набъркани в сигналите за корупция висши държавни служители към днешна дата не е сменен единствено Венцислав Върбанов. По данни от пресата, Министър Върбанов създава сенчест пазар на земята, който спира развитието на нормалния пазар с реални пазарни цени. Вестниците посочват, че в Добрич има създадено лоби на земеделския министър. Неговия Стилиян Стоянов става собственик на местната птицекланица. Чрез близката до агроминистъра Даниела Пеловска са приватизирани "Сердика-90" и макаронена фабрика. Министърът дал рамо за сделките с плевенските "Сортови семена" и мелницата в Червен бряг. Горан Луканов, бивш управител на "Сортови семена" Плевен – Агроминистърът Венцислав Върбанов придоби 70% от акциите на плевенското предприятие "Сортови семена" чрез своя братовчед и главната счетоводителка, която е подставено лице. Приватизационната оценка на фирмата при учредяване на РМД-то през юли 1998 г. също е осъществена от подставено лице. Тогава оценителката с един поглед изчислила, че 6-те бази на предприятието, оборудвани със скъпа италианска техника, струват 600 млн. стари лева. Тази оценка спести поне 1,5 млрд. лв. при печалба за 1998 г. 300 млн. лв. и наличие на семена в складовете за 500 млн. лв. Братовчедът на земеделския министър Евгени Генов и в момента оглавява "Сортови семена" като председател на борда на директорите. Жалби до премиера, президента, Главна прокуратура и Народното събрание са подадени още през 1998 г. Писмо до президента от 9 бивши агрошефове, че през 1999 г. майката и бащата на Върбанов станали собственици на машинен парк, на който би завидяла всяка бивша МТС уредил ги с комбайни "Клас" за по 200 млн. лв., няколко трактора и скъпа селскостопанска техника. Министърът като председател на УС на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) осигурил с предимство кредити на баща си. Той издал и гаранционно писмо, което по същество било държавна гаранция за 11 млн. марки, на фирмата, внесла комбайните. Изнесените факти са подкрепени и от експертът на "Промяна" Яни Янев. Отговорът на Върбанов – “Хора с болни амбиции искат главата ми. Не виждам нищо незаконно в отпуснатия от фонд "Земеделие" кредит на моя баща.”

Валентин Василев

Ексминистър на търговията и туризма. Според различни източници налице са данни за: отнети имоти от РКС-Пловдив през декември 1999 г., дадени от Василев на стопански център "Тракия", част от чийто капитал е обявен за продажба, подкрепа на лични интереси чрез незаконна продажба на хотел "Рила" на РМД – "Риел 99" за 360 000 долара, при това, половината в компенсаторни записи. Според решение на ВАС от 1992 г. 48.87% от "Рила" са собственост на еврейската организация "Шалом", а 51.13% – на столичната община. (Информацията е подадена от председателят на "Шалом" – Емил Кало.) Участва и в манипулиране приватизацията на част от Златни пясъци - хотелите "Родина", "Морско око", "Метропол", "Сирена", "Иглика" и "Златна котва" (най-добрите в комплекса, с цялата инфраструктура около тях, на първа линия до морето, ремонтирани преди 2-3 години, готови за експлоатация още от деня на приватизирането, без нужда от инвестиции, със сключени сделки с туроператори). Процедура по приватизация подписва един ден преди да бъде отстранен от Иван Костов като министър на туризма. Изпълнителен директор на структурата, която продава хотелите – държавната фирма "Златни пясъци" АД, е Николай Недков, назначен с протекцията на В. Василев и Добрин Митев. (Успоредно с това Недков е и съдружник в РМД-то, възнамеряващо да купи хотелите). За него се знае, че е варнески юрист, член на Демократическата партия, юридически съветник на собственика на кафенетата “Давидов” и смятан за "директор в сянка на Златни пясъци, Любомир Георгиев – Ролбата. Спецслужбите твърдят по това време, че има данни, че е извършил неоторизиран превод на 15 милиона марки от приватизационните сметки на "Златни пясъци" АД в неизвестна посока.

 

Стойчо Кацаров

Зам -здравен министър .През октомври 2000 г. провежда търг за доставчици на инсулин. Спечелила го датската “Ново Hopдиск", която от 30 г. е на нашия пазар и получава поръчка за 75 хил. флакона. Кацаров обаче заръчал още 30 хил. на друга фирма, чийто инсулин се изписвал по-рядко. Той залежал в аптеките, след като датският се изчерпал. Заради дефицита д-р Кацаров поръчал на Ново Нордиск" още 63 хил. флакона. Били доставени веднага, но ведомството нямало пари да плати. Тодор и Венко Кацарови (баща и брат на зам.-здравния министър Стойчо Кацаров) обвинени и предадени на прокуратурата от СДС-депутата Панчо Панайотов за: – извършени измами на потребители чрез ЕТ Венко Кацаров за доставка на Интернет връзка. Големи държавни предприятия Булгартабак, ТЕЦ, Хидростой", Фарма-ция", подписват договор с фирмата за доставка на Интернет-връзка. Доставчикът ЕТ “Венко Кацаров” се задължава да сключи договор с БТК за осигуряване на бърза Интернет-връзка. Такъв договор наистина е подписан, но след 1-2 месеца е прекратен. Предприятията обаче продължават да плащат на фирмата на Кацаров, въпреки че не могат да ползват услугата (намиращото се пред фалит предприятие Булгартабак – 20 000 DM на месец). Според Панайотов от Интернет-аферата братът на зам. ми-нистъра е спечелил над 100 хил. лв. За случая е възложено извършване на проверка от районната прокуратура в Дупница. През пролетта на 2000 г. тогавашния здравен министър Семерджиев е информиран за приватизацията на обект (аптека, 500 кв.м.) в центъра на Дупница. Конкурсът е спечелен от софийската “Финтрейд" ООД, която се управлява от подставено лице, приятел на кума на зам.-здравния министър Стойчо Кацаров – Крум Бонев. Отговорът на министъра е, че поради пропуски, предложенията на кандидатите за аптеката, комисията в МЗ не е могла да направи класация. Комисията е поискала от участниците в конкурса да подобрят финансовите параметри. Според депутата от СДС Панчо Пананайотов това е закононарушение, тъй като новите предложения не трябва да водят до изменение на основните параметри в т. ч. и финансови. Сделката е анулирана след парламентарен натиск.

 

Стефан Личевimage

Депутат от ОДС – през януари 1997 г. той и неговата 75-годишната тогава майка купува хотелския комплекс край село Веселиново. Продавач е местна производителна кооперация към ОКС Ямбол. По тогавашния курс на долара, който е около 3000 лева, старицата заплаща по-малко от 7000 долара за целия комплекс. Според бюра за недвижими имоти в града това е цената на една гарсониера. Комплексът разполага с над 30 стаи, ресторант, бар, рибарник, хлораторно и всичко това на площ от 17 дка. По груби сметки хотелският комплекс край Веселиново струва не по-малко от 100 000 долара. Депутат от ОДС -купува хотелския комплекс на цената на една гарсониера,а в този период 1996 г една сладкарница в гр.Ямбол струваше 100 000 долара.А защо не пишете как Личев заграби х-л Балатон в Сл.бряг,как заграби имотите и язовирите на Водно стопанство гр.Ямбол,как прилапа с хайката си имотите на Сортови семена гр.Ямбол.В Ямбол за него се говори като за най-големия крадец в годините на прехода!
Прокуратурата не се е заинтересувала за покупко-продажбата.

Румен Христов

Бивш аграрен министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски. През 1998 г. Сметната палата констатира преразход, разточителство и институционална принуда в при обзавеждането на Гербовата зала на Президентството. По своя инициатива е поискал 50 милиона щатски долара за канцелариите на Петър Стоянов. Признава, че пращал подобни императивни искания и до други печеливши предприятия. С подписа му на министър в служебния кабинет на Софиянски, без търг са разпродадени 35 бази на “Зърнени храни". Повечето силози придобива приятелят му Филчо Колев, а впоследствие и самият той придобива дялово участие в приватизираните складове. Покрай приватизацията в земеделието се сдобил и със скромен, но съществен дял от свинекомплекса “Пигимпекс" в с. Козлодуйци. Според доклад на РДВР-Хасково, с нотариален акт № 199, том III, дело 1020 от 1997 г., издаден от Нотариална служба при Районен съд Димитровград на 03.06.1997 г. е узаконена собствеността върху “Стерконс”-ЕООД-Димитровград в ликвидация, придобита от ЕТ “Карад-50 Христина Михова Петрова”. Същата кандидатства за закупуване и на общинска фирма Сандра за производство на домати и краставици. ЕТ “Карад-50” е придобила собствеността върху държавното имущество чрез споразумение от 06.05.19997 г. с Министерството на земеделието и хранителната промишленост, на чиято база е съставен договор от 10.05.1997 г. Цитираното по-горе споразумение е подписано от министъра на МЗХП Румен Христов и собственичката на частната фирма, която е придобила собствеността върху ДМА чрез договор за ЦЕСИИ от 19.03.1997 г. между банка Хеброс АД гр. Пловдив и фирма “Карад-50”, сключен на основание чл. 99 от ЗЗД, с която банката прехвърля на цесионера вземанията си срещу държавното предприятие. По този начин Петрова придобива правото на собственост върху ДМА на “Старкомс-ЕООД Дмитровград, съгласно чл. 26 Б, ал. 2 от Търговския закон.

Иван Димов,

image

Депутат от СДС. Името му се свързва със скандално превземане на дружество от масовата приватизация "Мел инвест", голям приватизационен фонд, събрал инвестиционните бонове на над 100 хиляди акционери в региона и придобил пакети акции в десетки предприятия. След преговори на две паралелни групи, които се борят за контрол над фонда в края на краищата, съдът регистрира абсолютно противозаконно решение, което Върховният касационен съд отменя три месеца по-късно (справка – фирмено дело № 20/98 на 5-о Гражданско отделение на ВКС). Иван Димов отказва да си спомни такова нещо. Разследван от парламентарната комисия “Антимафия” във връзка с превземането на "Декотекс" от българската фирма “АКБ” с помощта на сливенския съд. Според източници от сливенския завод, могат да се издирят свидетели, които да докажат пряката му ангажираност със случая (споменава се името и на сливенската синя депутатка – Ева Жекова). Предполага се, че депутатите са обсъждали материали, предадени на правителството от американското посолство и съдържащи документи по дела на сливенския окръжен съд, председател на който, макар и с временно замразен пост, е Димов. Трима американски конгресмени и един сенатор са поискали лично от посланик Ейвис Боулън да бъде разследван случаят "Декотекс", в който беше направен опит за изхвърляне на американския собственик на "Декотекс", не без услугите на местните магистрати. В папката, която е била предадена лично на премиера Костов, се съдържат всички документи по делото, с което американският бизнесмен Реми Евар (мажоритарен собственик на "Декотекс", ползващ със славата на надежден инвеститор, вложил за покупката и обновяването на сливенското предприятие за килими и подови настилки близо 10 милиона долара) обжалва решенията на Сливенския съд. Красимир Каменов, депутат от СДС с помощта на земеделския министър Венцислав Върбанов, успява да закупи за собствената си фирма "Гергьовче", която официално се представлява от съпругата му Давидка Йорданова Каменова и от Здравко Тодоров Златев, аптека и сутерен с разгъната застроена площ от 748 кв.м.; склад от 146 кв.м. и над 3 декара прилежащ терен във Враца за сумата 82 200,5 лева с ДДС. В получения нотариален акт е записано, че пазарната оценка на имота, оценена от лицензиран оценител е 70 200 лв. без ДДС, а данъчната оценка е 146 656,6 лева. (абсолютен парадокс – данъчната оценка да е над 2 пъти по-висока от пазарната оценка на лицензирания оценител). Размерът на данъчната оценка говори за това, че реалната пазарна цена на имота е поне 300 хиляди лева. В опис на община Враца, упоменатата цената на този имот е 362 249 лева! Малко по-късно, през пролетта на 1999 г., зам.-областният управител на Враца, зад гърба на тогавашния областен управител, но от негово име, деактува имота от държавен в полза на "Гергьовче". Краен резултат – Данаил Иванов е назначен за областен управител. Балдъзата на Красимир Каменов Ирина Иванова е главен юрист в Областната управа и едновременно с това (в нарушение на закона) – шеф на отдел "Държавна собственост", пак там, което й позволява целия процес с продажбата на-държавни имоти с компенсаторни записи да се контролира от д-р Красимир Каменов. Братовчедът на д-р Красимир Каменов – Тихомир Поповски е собственик на фирмата Сталита – Валентина" (бившето ДСО "Валентина"/.

Добрин Митев

Бивш областен управител и бивш лидер на СДС-Варна. Незаконно придобил диплома за висше образование. Предложен от СДС за член на Надзорния съвет по приватизацията. Според коментари в пресата, лично премиерът е внесъл в НИС на СД
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4411609
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930