Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2016 12:02 - ПРОФ. ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ: БЕЖАНЦИТЕ СА КАПКАТА, КОЯТО ЩЕ СЪБОРИ БОРИСОВ
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 711 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  https://slivensega.wordpress.com/2016/10/11/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BB-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF/

ПРОФ. ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ: БЕЖАНЦИТЕ СА КАПКАТА, КОЯТО ЩЕ СЪБОРИ БОРИСОВ 11/10/2016 · by slivensega · in СЪБЕСЕДНИК. ·

Българинът е търпелив, но когато се засегне неговото лично битие, може да стане страшно, казва преподавателят по етническа психология от Софийския университет

image

Людмил Георгиев е възпитаник на Софийския университет. Доктор по социология и доктор на психологическите науки. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ. Автор на десетки научни и публицистични студии, статии и 8 монографии.

„ГЕРБ не е машина за избори, а за фалшификация на избори“

– Проф. Георгиев, миналата седмица американското списание „Форбс“ нарече премиера „дълбоко посредствен“.
– Какво учудващо има в това? Тези неща ги говоря от 7-8 години, имайки предвид психологическия профил на Бойко Борисов. Наистина може би е шамаросващо, когато някой отвън каже, че царят ни е гол.
– Той какво си въобрази, заменяйки номинацията на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева?
– Ще кажа отново онова, което говоря от влизането на Борисов в политиката. Той не прави разлика между управлението на мутренска групировка и държава. Той впрегна целия държавен апарат по начин, по който един ръководител на силови групировки от 90-те години управлява фирмата. Това е абсурдът. Ако нямаме предвид този общ фон, че той не прави разлика между управление на държава и на силова структура, няма да можем да си обясним глупостите, които сътвори през всичките тези години. Скандалът Бокова-Георгиева е само конкретен пример от цялата поредица тъпоумни решения, както го определя „Форбс“.
– Последното беше венецът на унижението, не мислите ли?
– Не, не е венецът. Има още. Докато е на власт, Борисов ще сътворява все такива унижения и  гафове, не се заблуждавайте. Ако си спомняте времето, когато ГЕРБ изпадна в опозиция при управлението на Пламен Орешарски, тогава изплува очевидната политическа шизофрения и негова лична, и на това нещо, наречено ГЕРБ. Значи аз съм физически в парламента, но политически съм извън него. Това е върхът на българския идиотизъм. За съжаление, нацията не се притеснява от това да има такъв човек за премиер, иначе той отдавна не трябваше да присъства на политическата сцена.
– Ако България беше нормална страна, премиерът й сега щеше да е подал оставка, пишеше във „Форбс“.
– Така е. Говоря това от години и дори съм предупреждавал представители на останалите политически партии да го изолират, а какво се получи? Реформаторският блок, АБВ и Патриотичният фронт го легитимираха във властта при кабинета „Борисов“-2 и се чудят сега, откъде им идват бедите. Има един принцип на Питър, който гласи, че всеки в своето кариерно развитие стига до ниво на некомпетентност. Борисов достигна това ниво, още като беше главен секретар на МВР, но въпреки това продължиха да го подкрепят определени кръгове. Той създаде чудовището ГЕРБ, което има своите национални особености. Властта у нас винаги се е разглеждала като начин за осигуряване на личното съществуване, на децата, на семейството и тази основна народо-психологическа характеристика направи това чудовище ГЕРБ. Много моля останалите политически формации и сега кандидат-президентите да не говорят, че ГЕРБ е машина за избори. ГЕРБ е машина за фалшификация на избори. Тук не става дума само за купуване на гласове. Тук става дума за тотална подмяна на протоколи със съдействието на полицията.
– Какво ще събори Борисов, според мен ще са бежанците, а според вас?
– Да и аз мисля, че ще е това. Ако забелязвате, не само той, но и Цветан Цветанов, и Румяна Бъчварова и други говорители на ГЕРБ сякаш започват да подготвят общественото мнение за това, че наистина е решено България да бъде буферна зона и лагер за бежанци, които да не заминават повече за Европа. Вероятно това ще бъде капката, която ще прелее чашата, защото българинът не че не е толерантен, но в случая става дума за друго. За едно общностно психично преживяване, за крайни форми на етноцентризъм, които се появяват, когато е налице конкуренция за разпределяне на ограничен материален ресурс. Това недоволство е обяснимо психологически и то няма как да не се разраства, защото българската нация във всичките й съставни части от българи, турци и цигани, едва свързва двата края. 80%-85% от хората живеят на прага и под прага на бедността. Проблемът за тях е единствено биологичното оцеляване. Сега изведнъж ще им се стоварят тук хора, които са с чужда култура и ценности, които в същото време държавата трябва да осигурява, независимо дали говорим за пари от бюджета или от еврофондовете. Това е сблъсък за ограничени материални ресурси и може да стане страшно в България, да. Българинът е търпелив, но когато се засегне неговото лично битие, може да стане страшно.
– България е в тектоничната зона между Изтока и Запада, исляма и християнството. Ще удържим ли на трусовете? След „Брекзит“ ЕС не е същият и няма как да бъде.
– Онова, което е заложено в ЕС – своеобразна държава със собствено ръководство и собствена армия, няма как да се случи поради простата причина, че американците няма да го допуснат, защото европейската армия ще обезсмисли НАТО и американското военно присъствие в Европа. Дилемата единна държава или общност на суверенни държави ще продължава да се възпроизвежда, и то в полза на суверенните държави.
В момента ЕС се крепи на неистовия стремеж на евробюрократите да запазят собствените си позиции, а не да възпроизвеждат ЕС като световен субект. Рано или късно ще дойдат други поколения политици, които няма да са съгласни с ролята на Германия в момента, която е поставена под американска зависимост и е окупирана държава. Там има американски бази и тя не може да води никаква самостоятелна политика. Единственият й шанс е да се възпроизвежда като безспорен лидер на ЕС. След „Брекзит“-а Саркози започна да говори, че ще поиска референдум за оставането или излизането на Франция от ЕС. Очевидно е, че този съюз ще се разпадне и очевидно е, че ще дойде време, когато България ще трябва да избира кой външен гарант да й осигурява държавността. Това е българската трагедия в историята.
Българските политически елити никога не са си представяли, че сами могат да носят отговорността за собствената си държава. Т.е. както Германия навремето ни осигуряваше собствената държава, както Варшавският договор и Съветският съюз правеха това, сега се разчита на ЕС и на НАТО. Няма промисъл, че България може да бъде независима, свободна и неутрална държава, разбира се, с договори с Великите сили. Убеден съм, че една такава дългосрочна визия за страната може да бъде подкрепена и от Русия, и от Турция. Тези две империи, ако гарантират за България като независима и свободна държава, аз мисля, че нищо друго не ни трябва, колкото и да звучи еретично за Турция.
– Прокрадват се мнения, че никак не е неизбежна гореща фаза на войната между САЩ и Русия?
– Никак не е неизбежна и дори може би предстои скоро. Ние не можем да я усетим, понеже не искаме да видим истината в очите. Американците са изправени, говоря за експанзионистите, пред разпад, т.е. само външната агресия може да осигури единството на американската нация, която е нация благодарение на представата за юридическото гражданство, но вътре битуват множество етнически, културни и всякакви общности. Няма как да се случи вече възпроизводството на световна хегемония. Най-странното е, че претенциите за световно доминиране идват от нашата западна цивилизация, като техен субект са САЩ. Не виждам как това ще продължава обаче, защото бариерите за осъществяването й – православна Русия, конфуциански Китай, хиндуистка и будистка Индия, са достатъчни гаранти това да не се случи. Големият страх на американците е точно това – военният съюз между Русия, Китай, Индия, която мисли да се присъедини, и Иран, т.е. азиатското НАТО. Без Азия, както и Бжежински казваше, никой не може да си помисли, че ще бъде световен хегемон. Е, как американците ще се справят?
– Къде е България в този свят начело с премиер като Борисов?
– Мен Борисов не ме притеснява толкова в този случай, колкото кандидатите за президенти и останалите партийни субекти. За всички е ясно членството в ЕС и НАТО, а какво ще стане, ако се разпаднат тези структури до 5-10 години? Никой не задава дългосрочна визия. Аз ги разбирам. Всеки опит това да се изговори може да ни донесе един Майдан като в Киев. Но смятам, че човек трябва да е честен пред себе си, историята си и народа си. Какво ще се случи при нов разпад? Вярно е, че никой не е смятал, че Римската империя ще се разпадне, че хитлеристка Германия ще се разпадне, че СССР и Варшавският договор ще се разпаднат. Но те се разпаднаха. Никой сега не вярва, че ЕС и НАТО ще се разпаднат. Те ще се разпаднат в един момент и тогава България какво прави? Нов преход, ново лутане без никава идея отсега. Вярно е, че перспективата от днес за утре е дълбинна българска психична нагласа, но хайде да престанем с това.
– Това не е ли така, защото битува схващането, че сме малки и от нас нищо не зависи?
– Ние продължаваме да пропускаме най-важното. Българската общност е историческият субект на кирилицата и православието. От тази гледна точка ние сме хората, които сме направили Русия и руския народ, защото сме им ги дали. Това го говореше акад. Дмитрий Лихачов. Същото казваше и Александър Авдеев – един от посланиците на Русия у нас, същото в наши дни говори ген. Леонид Решетников. Едно такова историческо самочувствие, въплътено в национална доктрина, докъде може да доведе след няколко поколения? Аз съм психолог и не си въобразявам, че може да стане от днес за утре. Но ще бъде съвсем различно, когато можем да кажем: „Аз имам отговорност към теб, защото аз съм те създал“, нали?

Светла Василева, ДУМА
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3544614
Постинги: 1789
Коментари: 880
Гласове: 1780
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031