Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2016 18:34 - Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1422 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 27.10.2016 08:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Идеолозите на най-ловката партия БСП със 100 годишен пропаганден стаж, постоянно излизат сприказката, че у нас не е прилаган плана „Ран Ът". Това е оправдателна песен на БСП за прикриване истината пред народа ни, че планът „Ран Ът" носи модела на последния вариант на капитализма, покрил от 30 години целия свят, известен с имената „неолиберализъм“,„неолиберален капитализъм“, "глобализъм", "корпоративен капитализъм", "финансов капитализъм","олигархичен капитализъм“ , роден преди 30 години в САЩ и внесен в Европа от САЩ през 80-те години.  БСП използва за тази цел липсата в България на каква да е наука за неолибералния капитализъм и неговия антипод- социалната европейска държава. Докато в същото време в западна Европа от 30 години се изучава на всички нива за специфичния европейски модел „социална държава“welfare state) и сега се гради наука за неолибералния капитализъм, който още с навлизането си в Европа преди 30 години започнада руши социалната европейскадържава и се оказа нейния най-голям враг. 
В западна Европа се търсят инструментите за борба с него, създадоха новите леви политически сили за борба с него и от 3 години в Европа тече социалната революция за прогонване на американския неолиберален капитализъм.
Ето какво ми пише един от нейните войници и мой опонент Николай Пенков:
„Планът не е изпълнен ,както е замислен , съкратени и видоизменени са много точки от него ,благодарение на което в България този преход към пазарна икономика не се осъществи ,
а се опорочи...!Виновни са си нашите "Велики" политици, икономисти и т.н......,като оставиха всичко на самотек, разпродадоха и унищожиха всичко,изградено до преврата и настана невиждано плячкосване на всичко общонародно, и станаха милиардери и милионери,за сметка на обедняващия си Народ..!"
Този господин говори с устата на Лукановото постановление на Политбюро на ЦК на БКП №56, направено още 1985 г и гласящо с едно изречение „ смяна на непазарната към пазарна икономика“
( Луканов, основател и идеолог на БСП, неин първи ръководител и мозъка на мутренския ни преход) , без да му е ясно, че в света действат два вида пазарна икономика -пълни антиподи, понеже работят на съвсем различни икономически принципи и правила:

(1) тази на (нео)либералната държава с нейното лице и родител – САЩ и 
(2) тази на социалната европейска държава на Европа в лицето на най-добре изградените социални държави от северна и средна Европа-Швеция, Финландия, Норвегия, Дания,
 Холандия, Германия, Австрия,Швейцария, Франция, Белгия.

Моделът на неолибералния капитализъм бе вкаран първо в Русия след разпада на СССР с американския план „Дълес“. Негов автор е Алън Дълес- създателят на интелектуалния тръст на ЦРУ с раждането и на Студената идеологическа война между САЩ и СССР. Планът е не само икономически, а мащабен ИДЕОЛОГИЧЕСКИ план, обхващащ всички сфери на обществото. За него пише пръв покойният вече журналист Георги Тамбуев в своя феноменален труд и филмпосветен на плана Ран Ът. Ще го прочетете в страниците на Идея за България, натиснете
  Планът Ран-Ът 1990 и гибелта на българскатаикономика. Планът  "Дълес" обаче се реализира едва при управлението на Роналд Рейгън, който създава специална външна политика на САЩ за внасяне модела на неолибералниякапитализъм в бившата комунистическа система, като двамата с Горбачов успяват да свършат това и да срутят системата. След това моделът на неолибералния капитализъм бе внесен в България, с водещата роля на КПСС, топлите братски връзки между последните елити на КПСС и БСП- Горбачов -Луканов и направения специално за България американски икономически план "Ран Ът".

Планът „Ран Ът" е направен 1990 г. по инициативата на двете първи партии БСП и СДС с предводителството на Луканов и се е изпълнявал през целия преход. Той е направен в Чикагската неолиберална икономическа школа на Милтън Фридмън-авторът на модела на американския неолиберализъм. Автори са двама американски "експерти" Роналд Ът и Ричард Ран. От българска страна участва цял колектив от 28 "специалисти-икономисти“, начело с главния икономист на БСП проф.Иван Ангелов, между, които са и Иван Костов и други, излъчени от двете първи партии БСП и СДС. 


Ето българският колектив:                                         1. Професор Иван Ангелов - старши икономически съветник на министър-председателя Венцислав Антонов (ВИИ "Карл Маркс"),                                             

 2. Румен Аврамов - Икономически институт БАН,            
3. Валери Борисов - юридически съветник в Министерството на икономиката и планирането,                
4. Д-р Венцислав Димитров - Икономически институт БАН,                                                                                    

5. Д-р Генчо Димов - старши икономист в Министерство на външно икономическите връзки,                                    
6. Стою Дулев - заместник-министър на икономиката и планирането,                                                                          
7. Д-р Никола Гълъбов - Икономически институт БАН,    

8. Професор Илия Георгиев - Икономически институт БАН,                                                                                        
9. Д-р Румен Георгиев - генерален директор, Минералбанк,                                                                      

10. Димитър Костов - заместник-министър на финансите,                                                                        

11. Д-р Иван Костов - ВМЕИ "Ленин",                                

12. Емил Хърсев - ВИИ "Карл Маркс",                              

13. Татяна Хубенова - Икономически институт БАН,    

14. Д-р Димитър Иванов - Икономически институт БАН,

15. Професор Лилия Каракашева - главен директор, Министерство на външно икономическите връзки,          

16. Д-р Найден Найденов - заместник-министър на икономиката и планирането,                                              

17. Д-р Невяна Кръстева - научен сътрудник, Министерство на външно икономическите връзки,          

18. Георги Панков - заместник-министър на икономическата реформа,                                                

19. Професор Огнян Панов - директор, Институт по държавно и стопанско управление,                                    

20. Атанас Папаризов - генерален директор, Министерство на външно икономическите връзки,          

21. Д-р Огнян Пишев - старши икономически съветник на президента,                                                                

22. Д-р Иван Пушкаров - Икономически институт БАН,    

23. Професор Димитър Шопов - заместник-председател, Комитет по труда и социалното осигуряване,                                                                    

24. Боян Славенков - Икономически институт БАН,        

25. Професор Стефан Стоилов - министър на икономическата реформа,                                                  

26. Професор Милчо Стоименов - ВИИ "Карл Маркс",    

27. Професор Тодор Вълчев - Икономически институт БАН,                                                                                    

28. Христина Вучева - Научно-изследователски институт, Министерство на финансите,                          

29. Венцислав Антонов - ВИИ "Карл Маркс".

Планът вкарва у нас първо американския икономически модел, върху който се изгражда и нов обществен модел по подобие на САЩ и е изпълняван целия преход, защото всички новосъздадени партии начело с майка си БСП-са неолиберални партии, с една обща идеология- неолибералната,  изградени под четката на американското „Отворено общество“, създадено още 80-години като един от инструментите на американската външна политика на Роналд Рейгън. По времето на Рейгън се роди и модела на американския неолиберален капитализъм в Чикагската неолиберална школа на Милтън Фридмън. Рейгън с политически акт постави модела за държавна идеология на САЩ и със специална нова външна политикана САЩ, с помощта на трите и инструмента- МВФ, Световната банка и  „Отворено общество“ на магната Джордж Сорос, успя да го разпространи в цял свят, като първо го внесе в бившата комунистически системи с подкупване последните елити на единствените им партии- комунистическите и с него срути системна.
Икономическият модел на неолибералалния капитализъм е коренно противоположен на икономическия модел на „социализирания капитализъм“,  който България строеше до 1989 г, както западна Европа по същото време. Той изисква напълно частна икономика, съсредоточена в ръцете на богати финансово олигархични корпорации с база на 1 % в обществото, което виждате да е вече действителност в България 25 години след неговото прилагане. Сега цялата икономика на България се владее от малочислена група от 38 олигарси и мултимилионери, притежаващи богатства, колкото половината БВП на България и добили богатствата си с пладнешки грабеж на държавна собственост и другите от обществото, родени и номинирани от средите на последния елит на БКП.
При този модел главно значение има не собственика, а вида на капитала.  При него едрия частен капитал управлява държавата и там, където няма правова държава да спре създаване на симбиозата банки+едри частни корпорации+ партии + власт, се ражда олигархия, захванала цялата власт на държавата.

Това е точно американския икономически неолиберален модел, в който обаче няма „комунистически олигарси“ като нашите, а има олигархични корпоративни обединения между банки и едри корпорации, които управляват двете партии на САЩ. Както в. Вашингтон писа: "Нашите две партии „републиканци“ и „демократи“ са заприличали на една партия-бившата КПСС с една обща идеология на корпоративния капитализъм, различават се само по корпорацията яхнала партията и определяща нейната външна и вътрешна политика, а като партията е на власт- управляваща държавата".

България прие неолиберализма от САЩ, но през Русия по съветски модел и комунистически връзки на последните елити на двете партии БКП и КПСС, с водещата роля на КПСС. Последните елити на единствените партии -комунистическите използваха властта съсредоточена в ръцете на партията, за да награбят икономиката на държавите и я подарят за 1 лев „на мои и свои хора“, само с едно постановление на Политбюро на Партията ( у нас известното №56), състоящо се от едно изречение „ преминаване от непазарна в пазарна икономика“  без никакви правила и закони, без наличието на правова държава ( без върховенство на закона). Първо последният елит на КПСС – Горбачов, назначения от Горбачов- Елцин и назначения от Елцин-Путин, въведе модела в Русия, а после КПСС наложи модела си у нас с тесните връзки между последните елити на КПСС и БКП и водещата роля на КПСС.
Така у нас бе изграден корпоративен политически модел от партии собственост на олигарси и мултимилионери, като първата партия БСПпроизлязла от последния елит на БКП снабди и създаде всички останали партии с начални капитали, роди техните олигарси и с дърпане конците на капиталите им, продължи да ги ръководи задкулисно и е управлявала непрекъснато 25 години в самостоятелни управления или скрита зад една или друга своя рожба. Както казва народната мъдрост 

"Който дава парите, той води хорото!"

Най-доброто доказателство, че планът е осъществен е сегашното материално състояние на България, виждащо се с просто око още като влезеш от Калотино- най-ограбената и пропаднала държава в Европа, без човешки ресурси, след 25 години непрекъснато изпълнение на плана Ран Ът. И тази реалност в България след 25 години е видна и за всеки слепец- цялата икономика и финансова система на България е 100 % частна собственост поделена между няколко партийни олигарси, станали собственици на цялата икономика, държат целия финансов ресурс на държавата, на всички партии и управляващи ги.
Ние излязохме 1989 г от комунистическата тоталитарна система без правова държава. Правовата държава се създаде в Европа след 
II Световна война и се ражда там, където има демокрация. България попада след окупация в комунистическата идеологическа система с една могъща и управляваща държавата партия- Комунистическата, чийто политически носители -комунистите не бяха заложили в своята идеология демокрацията и вместо правова държава, построиха тоталитарна държава на един отбран елит, който колеше е бесеше в държавата, пропагандиращ лицемерно народовластието и играещ си на демокрация, но за отбрано число хора- непременно партийни членове.
В правовата държава няма привилегировани елити и социални групи, но у нас имаше и продължава да има, защото комунистите в 50 години със свое управление не позволиха изграждане на правова държава. А след 1989 г. те смениха комунистическата си система с - неолибералната, продължиха да бъдат политически носители и в  новата систем пръснал се във всички новородени партии и да налагат своите тоталитарни без демокрация методи на управление и мислене, този път превърнали се от  "борци срещу капитализма" в "едри хищни капиталисти" от неолиберален вид.  
Неолибералният модел налага-“приватизирай собствеността без оглед на начините“. Това е така, понеже неолибералната държава има слабо действаща правова държава или липса на такава и няма кой да следи за чистотата на капиталите и начините на приватизация. 
Липсата на правова държава е смърт за самата държава, защото утайката на обществото се изкачва на повърхността и заема всички ключови места в управлението на държавата и икономи


Не го ли виждаме сега в
България?                              
                               
 
В настоящия политически елит на България- един и същ вече 25 години е влязла цялата утайка на обществото. Парламентът ни има 240 не народни представители, а представители на утайката на обществото- между тях олигарси направили богатствата си с използване на властта и пладнешки грабеж, или техни поставени хора- слуги на олигарсите, кредитни милионери, заменкаджии, приватизационни крадци и далавераждии, използвали властта да бъркат дълбоко в държавата хазна и си пълнят джоба, крадци на обществени поръчки, продажници на национални интереси, криещи си крадените пари от нас предимно в американски банки и, заради парите си направили България пълен американски сателит, без грам демократично поведение, вземащи решения единствено през интересите на своя джоб без да ни питат за нищо, изпълняващи всички американски, рускии чужди свирки, цялата организирана престъпност се намира в Парламента ни, а ръководителите на каналите и са водещи наши политици.
Науката казва също, че върху икономическия модел се гради и обществения. Върху новия икономически модел донесен с плана Ран Ът, се изгражда и нов обществен модел по подобие на САЩ с неговия демократичен модел - представителна демокрация ( който самите американци наричат фалшива“) и донесено ново мутроолитархично робство.
Точно по икономическия и обществен модел на неолибералните страни САЩ и копието му Русия, след като започна приватизацията по плана Ран Ът, се роди новия неолиберален социален и обществен модел на България.
Неолибералната капиталистическа система натрупва обществения продукт в ръцете на малка 1% група богати корпорации, които го разпределят без да питат останалия 99% народ и по този начин определят живота им- колко грама въздух, небе, вода, слънце, парче земя и свобода да им отпуснат. 
Ето защо се казва, че неолиберализмът отрича демокрацията и правовата държава.
При представителната демокрация на американците хората имат свобода на словото, свобода на частна собственост, на търговски взаимоотношения, да пътуват свободно, но нямат право да управляват държавата си и да разпределят данъците които плащат, държавата се управлява от един тесен политически елит от двете партии "републиканци" и "демократи", управлявани от едрите олигархични корпорации, които разпределят обществения продукт( данъците) единствено в своя полза.
В Русия също действа представителната демокрация, но в стари ретроградни сталинистки форми. Руснаците имат право на частна собственост и търговия, да пътуват, но нямат свобода на словото, нито на убежденията, там цялата власт е в ръцете на авторитарния владетел Путин (заменил Сталин) и групата на олигарсите създадена от него, а поради липса на правова държава бизнесът не е свободен, а обременен със страшна корупция наричана "бюрокрация" и непрекъснато задушаван. 
За това страната с най-големите природни богатства в света за 30 години 
перестройка“ достигна едва 1/10 от доходите на норвежеца, който също от 30 години е намерил и добива нефт, за 2014 г. Русия средната заплата беше едва 600 долара, а в Норвегия средната заплата е 5000 евро. Разликата е в това, че норвежецът има високо развита социална и правова държава и обществото му изповядва реална демокрация, а в Русия няма нито едното, нито другото.

Частна икономика със съсредоточаване на обществения продукт в ръцете на малка 1% група, налага и частна социална сфера, като двата основни социални стълба-здравеопазване и образование са хвърлени в ръцете на частни застрахователни корпорации, определящи кой да се лекува и как и изискващи всеки сам да си плаща здравната застрахова независимо от социалния му статус, въвежда социално неравенство и отнема и правото на хората да се образоват и лекуват равнопоставено.                                                                                                                                                                  
Виждаш ли го сега в  България?                          
ДА, даже 45% от българите нямат здравна застраховка и са хвърлени на улицата да умират. В САЩ вече 100 милиона хора нямаха здравна застраховка , макар популистките опити на Обама да създаде здравна система по модел на западноевропейците. Социализираният капитализъм“ на западна Европа, известен като „социална държава“( welfare stateе изградил друг тип държава от тази на САЩ ( и копието му Русия), с други правни и обществени норми, наричат го „капитализмът с човешко лице“, защото главен бог на социалната им държава е ЧОВЕКЪТ И НЕГОВИТЕ НУЖДИ, за разлика от неолибералната, където главен бог са парите. Западноевропейската социална държава ( welfare state) e запазила 40% от икономиката си държавна. Най-важните и стратегически отрасли на ЕДРИЯ КАПИТАЛ и естествените монополи в структоопределящите отрасли на икономиката е ДЪРЖАВЕН, а не в ръцете на отделни хора или частни корпорации. Държавата не позволява естествени монополи да преминават в частни ръце. Тези държавни предприятия носят печалбите за социалната сфера, затова там продължава да бъде първа и водеща държавната здравна сфера, която автоматично застрахова всеки гражданин независимо от социалния му статус- беден, богат, работещ безработен... и осигурява на всеки равнопоставено и еднакво здравеопазване.  Образованието е също държавно и напълно безплатно от първи клас до последния курс на университета. Там не е възможно да си болен и да не те приемат в болница ако се нуждаеш от болнично лечение за това, нито да умреш на улицата, неприет в здравно заведение. Както фрапиращият случай у нас- момиче без здравна застраховка с кърлеж в тялото, не бе прието в пернишката болница, понеже нямало здравна застраховка. Там няма да ти искат да платиш предварително престоя си в болница, нито кредитна карта, а държавата ти дава възможност да платиш тези разходи дори и година след постъпването ти в болница. А понеже в тези страни е въведен със закон  „реален социален миниум“, който включва разходите за лечение и образование и месечните доходи на никой гражданин не могат да паднат под него( както и минималната заплата), ако си социално слаб, държавата поема изцяло всички здравни и образователни разходи.

Това положение в социалната сфера е немислимо да бъде поддържано в този вид, ако не съществува правова държава, която е преди всички спазване на закона и всички равни пред закона. И колкото по-добре се спазва закона, по-добре работи правовата държава. 
Правовата държава е гарант за доброто състояние на социалната държава, тя я пази от разрушаване и подронване на нейните принципи и основи. Силата на правовата държава е право пропорционално на нивото на развитие на демокрацията. Колкото по -добре работи правовата държава, толкова по-високо е развита демокрацията в обществото, толкова то е по-богато и благоденствуващо. 
В най-развити европейски социални държави-Швеция, Норвегия, Финландия, Дания , Холандия, Германия, Австрия и Швейцария, Франция, Белгия с дълго, непрекъснато и възходящо развитие на демокрацията от II Световна война до сега и считани за най -развитите демокрации в Европа и света, има силно действаща ПРАВОВА ДЪРЖАВА, с коренно различни правни норми от неолибералната държава на САЩ. В нея е заложени две важни и основни правила:
(1) пълна деполитизация на съдебната, законодателна и изпълнителна власт и 
(2) „антикорупционното отделяне на корпоративните интереси от властта и политиката“ 
Те не допускат раждане и съществуване на олигархия е едрия капитал да управлява държавата  и корпоративен политически модел, смятат ги за мащабна корупция и глави пращат на гилотината. Тези развити страни имат силно работещи правови държави, които пазят държавната сфера от корупция и произвежда некорумпиран и непродажен политически елит. Силно действащата правова държава на тези страни е ликвидирала изцяло корупцията в държавната сфера. За това там се счита за корупция и се наказва страшно по закона, ако лекар или медицински персонал поиска пари от теб. Да ти искат пари или да даваш пари от джоба си допълнително от определената клинична пътека, там се счита за израз на най- висока степен на корупция и медицинският работник  е обявен за държавен служител и при откриване опит за корупция (приемане на пари от пациентите) веднага губи правата си да упражнява професията си, ще отнесе най-малко 200 000 евро глоба, 5 години затвор и никога повече да не работи в държавната сфера.
Веднага опонентите ми ще кажат „Ами и у нас НЕК-енергетиката е държавна, също и имаме държавно здравеопазване и образование!“.  Да, но само на пръв поглед , в действителност е голямата измама, защото в България няма правова държава, която да спазва закона. Затова при липсата на правова държава държавната енергетика де факто е в ръцете на управляващата партия и нейната олигархия и при липса кой да следи за изпълнението на закона, партийните олигарси бъркат дълбоко в държавната хазна и изстискват всички печалби от нея за своите джобове, вместо да отиват за развитие на социалната сфера, както о в по-горе изброените развити европейски страни и демокрации. Не случайно става „опозиционната битка“ между двата най големи олигархични клана на БСП и ГЕРБ- битката се води предимно кой да вледеше най-важния сектор на икономиката- енергетиката, защото владеещ ли я -владееш и цялата икономика. Не случайно стана и кражбата на века в КТБ, в която бяха откраднати 12 милиарда лева от бюджета на страната въртящ се в банката. Откраднаха ги олигарсите на най-големите партии БСП, ГЕРБ, ДПС без да им мигнат окото и сега борбите около банката продължават като борби между олигарсите- кой да изкупи последните държавни активи от българската икономика. И поради липса на правова държава, прокуратурата стояща под политическа шапка и изпълняваща политически поръчки не търси тези пари да ги върне, а се занимава с показни съдебни процеси на второстепенни фигури- бушони, без да търси главните крадци. Това е така, защото олигархия управляват държавата ни в лицето на олигархичната двойка „ ББ и ЦБ“ на управляващата партия ГЕРБ- един от крадците на държавните пари в КТБ.                
Нима тази олигархия ще тръгне срещу себе си?
И всичко това става в България поради липсата на правова държава по подобие на изброените по-горе европейски отличнички, 8 от които управляват ЕС.

В социалните държави от северна и средна Европа, които не упражняват модела на неолибералния капитализъм, има едно главно правило- проверка произхода и чистотата на капиталите въртящи се в бизнеса и партиите, по този начин тези страни се предпазват от мръсни капитали и мошеници-инвеститори, държат икономиката си чиста и имат некорумпиран политически елит. Поради липса на правова държава у нас и този закон, нашата управляваща партия на олигархия отваря вратите на държавата ни да влизат и се изпират капиталите на всички световни мошеници под формата на приватизатори и концесионери, като по този начин експлоатират и ограбват българския народ.
А липсата на правова държава е причината малка 7 милионна България да има 300 партии в регистъра създадени с пари на едрия олигархичен капитал и управлявани от него, в същото време 80 милионна Германия със силно действаща правова държава има само 30 партии в регистъра.
Силната работещата правова държава на най -развитите европейски демокрации от северна и средна Европа, която не позволява едрия олигархичен капитал да управлява държавата, нито да се роди олигархия, отрича корпоративния политически модел, на негово място поддържа друг политически модел- ИДЕЕН с партии носители на мощни градивни идеи за развитието на обществото, гонещи с идеите си членска маса и издържащи се само от членски внос обединяващи и реализиращи във властта каузите на гражданските организации. Например шведската социалистическа партия до края на 90-те години събираше и реализираше във властта каузите на 68 000 граждански организации.

Горе дадох основните разлики между двата модела - на неолибералната държава на САЩ и на социалната на Европа, за да разберете, че обществения модел се изгражда върху икономическия модел. И да си обясните защо защо България след като прие американския икономически модел с плана Ран Ът не успя да развие нито демокрацията си, нито да изгради правовата държава и има настоящия крайно престъпен и корумпиран олигархически елит.

От всичко казано до тук възниква въпроса- Защо Луканов и Костов не избраха западноевропейския икономически и социален модел, а избраха американския ? Отговорът съм го писала по горе и дала на много места в моите публикации. 
Защото американците използваха именно липсата на правова държава в държавите от бившата комунистическа система, купиха последните елити на комунистическите партии като американските олигарси им осигуряваха частни банки да телят държавни гарантирани заеми и половината оставяха в техните джобове. А после ги накараха да внесат модела на американския неолиберален капитализъм и по този начин срутиха системата.
Да си спомним как Луканов и 9 души около него от Политбюро на ЦК на БКП направиха 9 милиарда долара външен държавен дълг на България между 1984-1989 г, като американските олигарси Сорос и Максуел им намираха банки откъдето да го теглят, а после той остана половината във външните им сметки и в джобовете на Сорос и Максуел. Така тези олигарси направиха своите богатства с ограбване външните дългове на страните от бившата комунистическа система. Помагаха им предимно последните елити на Комунистическите партии. Сега този наш дълг, както и направените от новопръкналата се олигархия след 1989 г нови дългове, без управляващите да питат българския народ с нито едно средство на демокрацията, ще се изплащат от няколко поколения българи -от внуците и правнуците и наложиха на народа ни ново олигархично мутренско робство.

В Европа американците успяха да внесат модела си на неолибералния капитализъм само там, където нямаше правови държави или там, къдетослабо работещи такива. Първо успяха да го внесат в бившата комунистическа система, където нямаше въобще както демокрация, така и не бе родена правова държана и с него срутиха системата.
После го внесоха в страните от южна Европа- Гърция, Италия, Испания, Португалия, където имаше заложени правилата на европейската правова държава на най-развитите европейски страни, но правовите им държави не работеха добре. Тези страни, за разлика от страните от северна и средна Европа, по късно от тях ,едва в 70-те години, тръгнаха по пътя на демокрацията, когато паднаха военни режими в Гърция и Португалия и фашисткия режим на Франко в Испания. Италия, макар да развива демокрацията си от 
II Световна война до сега е изключение, понеже нейната демокрация по-бавно се е развивала спъвана от традиционната вършееща 2 столетия икономическа мафия, забавяща реформите и изграждането на правова държава. 
Нискоразвитата демокрация на страните от южна Европа правеше правовата им държава да не работи добре и тези страни пропуснаха навлизането на неолибералния капитализъм, който нанесе големи щети на социалните им държави. Затова тези народи първи се вдигнаха на борба срещу него, като родиха новите леви политически сили на Европа за борба срещу неолибералния капитализъм- СИРИЗА в Гърция, „Движение 5 звезди“ ( Чинкуе стеле ) в Италия, ПОДЕМОС в Испания, сега се ражда и в Португалия.
Развитите европейски социални държави от северна и средна Европа не пропуснаха неолиберализма да навлезе и унищожи тяхната социална държава. Силно работещите им правови държави под върховенството на закона, спряха неолиберализма на границите си и тези държави запазиха икономическия си и социален модел непроменен. В бившата комунистическа система народите продължават да спят без никакво противодействие срещу
неолибералния капитализъм.  Единствено като антинеолиберална партия се проявява в последните 3 години партия ФИДЕС на Виктор Орбан в Унгария, но доста слепешком, без да осъзнава, че е антинеолиберална партия бореща се срещу неолибералния капитализъм, обявила се за националистическа партия и запазила много от вижданията на старата тоталитарна  комунистическа  държава. 
Друга искра в бившата комунистическа система е в България, с нашата „Идея за България“, изследвала и направила наука за неолибералникапитализъм и неговия антипод- социалната/правоваевропейска държава, намерила решенията и новите инструменти за борба с неолибералната държава в лицето на правовата държава на най-развитите европейски страни от северна и средна Европа. 

Но идеята за борба с неолибералния капитализъм и ликвидиране на създадената от него олигархия все още слабо се осъзнава от българското общество, покрито с дебела олигархична пелена, постлана от руската олигархия, станала създателят на българската олигархия от самото начало с комунистически връзки, свързана като свинските черва с нея, с водещата роля на по-силната-руска олигархия и бетонирвана  от авторитарния  олигархичен режим на първия олигарх на Русия- Путин, който използва старите славянски връзки, обща азбука и православието да бетонирва модела на неолибералния капитализъм у нас. Разликите между двата световни обществени и държавни модела- неолибералната държава на САЩ и социалната/правова държава на Европа, се дължи единствено на разликата в демократичния им модел. В САЩ действа „представителната( фалшива) демокрация“ със слабо работеща правова държава, а в Европа- „реалната демокрация“ със силно работеща правова държава, която я прави стояща 10 стъпала над представителната на САЩ и считаща се най-развит демократичен модел в света. Реалната демокрация на Европа направи „нивото на демокрация“ от 68 години единствения фактор за растеж и прогрес и го свърза право пропорционално със силата на правовата държава. Колкото правовата държава работи по-добре, толкова и нивото на демокрация по-високо, икономиката  се развива с бързи темпове и в правилна посока за благото на целокупното общество, създава нови работни места, пълни джоба на голямата средна класа,  вдига стандарта и създава благосъстояние на хората, прави обществото по-богато.

Как едрия олигархичен (нео)либерален капитал управлява САЩ и децата му Русия и България
Моделът на неолибералния капитализъм си има специфична държавно- управленческа структура с главен управляващ- едрия частен финансов олигархичен капитал. В САЩ управляващият корпоративен кръг с център Федералния резерв съставен от 9-частни банки в симбиоза с едрите частни застрахователни дружества, нефтени и корпорации за производство на оръжие. Които от тях финансират двете партии „републиканци“ и „демократи“ ги управляват и определят тяхната външна и вътрешна политика, а когато партията е на власт, управлява и държавата. 
В Русия местото на едрите частни корпорации и банки са заели олигарсите произлезли от последния елит на КПСС , поделили помежду си цялата държава, държащи цялата икономика, източниците и финансова система на държавата, под авторитарния режим на първия олигарх и неолиберал- Путин- вносител и бетониращ неолибералния капитализъм в Русия. 
За щастие, в България нямаме авторитарен режим на един човек като в Русия, макар Борисов да пунтира авторитарно управление, знаейки много добре, че никой в ЕС няма да му позволи това. В България имаме олигархична диктатура на трите най-силни олигархични клана на партиите БСП ,ГЕРБ ( с олигархичната двойка ББ и ЦБ) и ДПС ( със склада си Пеевски), създадени с начални капитали дадени им от БСП(регистрирана от последния елит на БКП около Луканов), чиито олигарси се бият помежду за повече политическа власт, която дава възможност техните фирми да се добират до обществените поръчки, топлите места в държавната администрация, държавните пари въртени в двете банки КТБ и СиБанка и да ги крадат за своите джобове. БСП, макар да е вече без електорат, нейните олигарси продължават да владеят цялата икономика на държавата. ГЕРБ в двете управления на Борисов се превърна във финансова олигархия, държаща всички финанси на държавата в двете си банки- СиБанка и КТБ, а СИБанка в симбиоза с двата корпоративни кръга „Мултигруп“ и „Капитал“ стана водещия неолиберален олигархичен клан. ДПС хитро успя да използва дългогодишното слугуване на майка си БСП, за да натрупа капитали и стане третия по сила олигархичен клан, като крие своите капитали зад поставеното си лице Пеевски. Синият олигархичен клан на СДС, появил се на бял свят също с начални капитали на БСП и като нейна „опозиция“, под мъдрото ръководство на патрона си Костов е вече далеч морално и материално изостанал ( амотризиран) от първите три, поради дългото си неучастие във властта и за това влезе в правителството на Борисов с една цел- неговите огладнели олигарси да получат пай от олигархичната трапеза на Борисов. НДСВ е четвъртия олигархичен клан, който се върти около крадените държавни имоти на стойност над 500 милиона на своя единствен олигарх- Симеон Кобурготски, но в партията станаха големи брожения и отцепвания поради нежеланието на Кобурготски да отдели трохи от своята олигархична трапеза за верните си хора, за това и те го изоставиха и се разбягаха като мишки от потъващия кораб. 
Другите две партии в парламента- НФСБ и АТАКА, с ръководители- продукти на Мултигруп, не служат за нищо освен за слуги на по големите, за трохи от техните олигархични трапези. Същото слугинажно положение е със останалите 300 малки партии в партийния регистър, създадени с начални капитали на по-големите олигархични партии и под тяхната диригентска палка. Известна е стратегията на БСП, която виждайки своята немощ останала без електорат, ражда нови и нови малки партии, които пуска в изборите с много патриотични програми, за да разсейват гласовете на българите и не позволят обединението им, а тя -Партията да се скрие зад някоя от влезлите в НС и да продължи да управлява задкулисно. Последните две малки партии на БСП са партията на Бареков, създадена с капитал на БСПарския олигарх Ковачки и партията на Велизар Енчев създавана с капитали на смесената руско-българска олигархия на БСП, обявяваща се за „новата СИРИЗА“ с една цел- Българският народ да не успее да създаде своята истинска СИРИЗА.
продължава
Автор Дора Апостолова
Гласувай:
21. milady - многоо добър анализ...
26.10.2016 21:28
не съм чела скоро по-добро.
поздрави колега..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3544430
Постинги: 1789
Коментари: 880
Гласове: 1780
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031