Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2017 11:37 - ЧУДОВИЩНАТА ИСТИНА ЗА „РЕФОРМАТА“ В МВР – ОТМЪЩЕНИЕТО НА ЧАНТАДЖИИТЕ http://afera.bg
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 383 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ЧУДОВИЩНАТА ИСТИНА ЗА „РЕФОРМАТА“ В МВР – ОТМЪЩЕНИЕТО НА ЧАНТАДЖИИТЕ

image

В МВР има една неизтребима, като хлебарки, клика – тази на чантаджиите!

Тази клика естествено се уреди в „дванадесет без пет” с влязлото в сила изменение на ЗМВР от 14 октомври 2016 г., малко преди изборите.

Те дълго време се криеха на сянка и гледаха работещите в МВР да не ги забелязват много, защото ако ги забележат, щяха да възникнат сериозни въпроси какво всъщност вършат те в министерството. Но рано или късно търпението винаги се възнаграждава и звездният миг на паразитите настъпи в момента, в който даскала от школата в Симеоново Веселин Благовестов Вучков, след като беше заместник на Цветанов в „Борисов 1“, стана министър в „Борисов 2“. Самоповярвалият си даскал пише на коляно за една нощ концепцията за приетите  промени в Закона за МВР, без да ги съгласува с никого, и ги съобщава тържествено на журналистите на следващия ден.

И … нещата тръгват стремглаво по нанадолнището!

Тихомълком, за последната година, във всички ключови за организирането на дейността на МВР и за формиране на политиката му структури (ПНД, ДКИАД, ДЧР, ПУБ и АМВР) служителите се преназначават от служители на МВР – първа категория в държавни служители по Закона за държавния служител. На пръв поглед щатовете са оптимизирани, хората вече нямат привилегии и не се пенсионират рано.

Да, ама не!

Каква е цената?

Обявявайки борба с „администрацията“ в МВР с надежда да се увеличат щатовете на полиция и пожарна, пряко свързани с изпълнението на функции на улицата, „реформата Вучков“ всъщност създаде едно чудовище от „чантаджии“, чуждо на професионалната гилдия и функциониращо само за себе си! Не може да се очаква друго от даскал с кабинетна биография, вечно мрънкащ, че е недооценен, и слагаческо поведение. Например бившата дирекция КИАД се разделя на две нови дирекции – ДАП (дирекци за анализи и прогнози) и ДКАО, като респективно от три отдела отделите стават 10 и всеки с началник – комисар и двама директори.  Всички служители, приемащи поредната реформа и заклели се във вярност са уволнени от МВР, като са изплатени, полагащите им се 20 заплати (средно по 40 000 лв.).

Реформа, ама не. Вижте какво става.

Едновременно с това са обявени тихомълком конкурси по ЗДС, които печелят именно тези „уволнени” служители и те започват да работят на същите си длъжности, но вече с нови заплати, които са минимум 2500 лева. Като сложите в тази сметка, фактът че тези служители са се и пенсионирали и получават пенсия от 900 лв. можете лесно да сметнете, че в момента една голяма маса истински чантаджии взимат по 3400 лв. заплата в най-лошия случай, която ще пазят с нокти и зъби, т.е. не ще правят нищо, за да не рискуват това да свърши. Едновременно с преобразуването на статута на старите служители, в тези дирекции започват да се назначават отвън и нови кадри по ЗДС. Стартовата заплата на тези нови кадри е над 1000 лв. а знанията им за системата на МВР се изчерпва със знанието за адреса на министерството. Това на фона на факта, че сержант-полицай получава 662 лв. а офицер-полицай започва службата си с 915 лв. заплата е „изключително стимулиращо” за тези, които са на улицата и които спасяват хора. А преподавател без стаж е с 1075 лв.

Системата все още работи по инерция, но това ще е до момента в който редовите полицаи и пожарникари разберат как тихомълком са прецакани за сметка на паразитите.

Конспирацията на чантаджиите е толкова мащабна, че тихомълком са прокарани и ключови промени в ЗВМР и в него след промените му отпадат половината от способите, чрез които се извършва оперативно-издирвателната дейност. Това прави незаконни голяма част от инструментите чрез които се извършват разследванията на престъпленията и превантивната дейност на оперативните служби, но дава възможност на дирекция „Човешки ресурси” да обяви голяма част от структурите за обща администрация и респективно да увеличи броя на безполезните паразити в МВР.

Стигаме дори до парадокса, че преподавателите в школата – доценти и професори размахват полицейски карти, първа категория труд, работят при най-малко още двама работодатели, докарват си хонорари от т.н. „балонни” проекти със съмнителни ценности,  а анализаторите, които участват непосредствено във всички полицейски операции са администрация.

Затова не се чудете, че само един пожарникар отива да гаси пожар и че в много от районните вече няма дежурни – всички бройки са трансформирани тихомълком в чантаджийски, защото е много по-лесно да назначиш едно протеже, често под прикритието на „европейска търпимост” към другостта, чрез манипулиран конкурс по ЗДС, вместо да участва в конкурсна процедура с множество изисквания по ЗМВР!

Малък пример:

В началото на 2016 г., след „конкурс” за директор на АФКОС (дирекцията призвана да се бори с измамите с еврофондове) е назначена пенсионерката Соня Клисарска. Председател на конкурсната комисия е Бойко Славчев, бивш началник на кабинета на министър Цветанов, сега назначен за административен секретар на МВР (без конкурс, но със задачи по кадрите).

Без конкурси и в нарушение на поредица закони са назначени ректора на АМВР, който незнайно как е станал доцент, без нито една публикация, двамата декани, директорите на центрове. Всички първа категория и със заплати над 2500 лв. Същото се случва и във Финансова дирекция, Ревизионна и Одитна. За Тиловата служба, да не говорим. Там куче влачи, диря няма. Нали се сещате защо. Далаверката!!! Появява се и …. дирекция „Обществени поръчки”- МВР.

Въпрос: с какво е по-различна работата на един счетоводител от МВР от тази на счетоводител в което и да е друго министерство, та този от МВР е първа категория? Или преподавателя в университета от преподавателя в школата, та този от школата е първа категория? Или инспекторатите, та този в МВР е първа категория?

Увеличаването на административните бройки е жизнено важно и за тълпата пенсионирани служители, които сега вече правят планове и се надяват да се завърнат триумфално в МВР, но вече като цивилни, с което ще бетонират статуквото.

Странно стои дирекция „Инспекторат”, която е изцяло и единствено поръчкова – разправа с непослушни полицаи и пожарникари и замазване, прикриване на незаконосъобразни действия на чантаджиите от администрацията. Ръководните служители са назначени без конкурс, първа категория и си остават първа категория. Остро стои въпроса: що за структура е това? Отговор: Чантаджийска!

Трудно за описване е какво се твори от дирекции Човешки ресурси. Там също ръководството е назначено без конкурс, а кадровиците изпълняват поръчки по назначаването на „нашите”.

Но, това не задоволява апетита на чантаджиите. На 14.10.2016 г., т.е. малко преди изборите, влиза в сила „дребно” изменение на ЗМВР. С него една голяма част от чантаджиите са върнати отново в групата на служителите на МВР Първа категория (чл. 142 ал. 3). Запазват се привилегиите за ранно пенсиониране, високи добавки, 20 заплати и т.н. на нищоправещите, но верни служители. Справка може да направи всеки в подготвения за приемане Класификатор на длъжностите в МВР, забележете, публикуван на 29 декември 2016 г.

Вече се чувстват резултатите от сътворената поредната реформа от Вучков, поощрен от Цветанов и подкрепена от Бъчварова. Ясно е едно – бюджетът за 2017 г. вече е тотално опоскан, а полицаите и пожарникарите са малцинство в министерството.  И понеже чантаджиите трябва да оправдаят съществуването си, измислиха бюджетни пенсионери помощник-охранители по селата. Нещо като охранители от частните охранителни фирми. Ами, такова е нивото на мислене. Не може да се надскочи.

Така че никаква реформа в действителност няма. Както се казва „Погледнал се Илия и, пак в тия”. Май сега му викат „легитимно устремление” (по Ханс Зайдел).

Да са ни честити калинките на ГЕРБ в МВР, които ще гасят пожари и ловят престъпници по Фейсбук.

Митко Генчев, Симеон Ценов

Старши разследващи полицаи

(бивши)
Гласувай:
2
01. planinitenabulgaria - Още една илюстрация:
12.03.2017 13:17
Неправилното паркирали коли пред управленията на МВР, спряли дори срещу пътеката за пешеходци, дали и те не са на недосегаемите чантаджии на МВР. Обикновен полицай, който си рискува живота срещу престъпници дали може така да си паркира колата. Не питам, плащат ли тези чантаджии за паркиране на ЦГМ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3033112
Постинги: 1604
Коментари: 812
Гласове: 1559
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930