Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2017 20:43 - Откази на информация от МВР, свързани с обхвата на проучването на полицай!
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1232 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2017 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Прозрачността и отчетността на всяка администрация са предпоставки за упражняване на граждански контрол върху нейната работа и за подобряване на общественото доверие в професионализма и почтеността на нейните служители. Липсата на прозрачност и отчетност на МВР и полицията у нас съществуват като проблем още от началото на демократичния преход и за това не е чудно, че в момента доверието на българските граждани в полицията е най-ниско от всички страни на ЕС.

Изложеното до тук показва ниска прозрачност и високи разходи в сектора на МВР и това поставя два въпроса: каква е ефективността на публичните разходи за обществен ред и сигурност в България и какви начини има за нейното подобряване? Отговорът и на двата въпроса изисква пълна прозрачност по отношение на ресурсите, приоритетите на управление и изразходването на публични средства в МВР. Какви са последиците от липсата на информация? С порядъчното публикуване на частична и непълна информация за работата на МВР и полицията изглежда като трайна политика, която препятства формирането на обективна оценка за адекватността на нейните приоритети и за нейната ефективност. В резултат от това у нас не може да се реализиране политическа отговорност за успеха или провала на дадена политика по сигурността на гражданите, а планирането на изразходването на публичните средства в тази сфера се поставя в зависимост от неясни фактори. Вътрешно за системата, основната последица е, че не може да отличи нито лошите, нито добрите служители и структурни звена на МВР въз основа на обективно известни показатели и това създава условия за произвол при определяне на професионалния растеж и регионалното разпределение на ресурси. Не се знае доколко варират на територията на страната удовлетвореността на гражданите от работата на полицията и оплакванията им срещу неправомерно поведение на полицаи. Не могат да се изведат вътрешни примери за добра или лоша полиция, нито в исторически план, нито географски, а от тук се препятства и реформата в системата на МВР .

Кога най-накрая ще носят имуществена, дисциплинарна и наказателна отговорност за незаконните си действия и актове ПОЛИЦАИ ТЕ!?     

 

Правото на всяко лице да търси, получава и разпространява информация е конституционно гарантирано с разпоредбата на чл. 41, ал. 1 от Конституцията на Република България .

Обществените отношения, свързани с правото на достъп до обществена информация са уредени със ЗДОИ, като в чл. 2 е дадена легална дефиниция на понятието "обществена информация" по смисъла на този закон - "всяка информация, свързана с обществения живот в Република България ми дава възможност като гражданин да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закон субекти". Съгласно чл.9 от ЗДОИ обществената информация, създавана и съхранявана от органите и техните администрации, е официална и служебна, като  чл.11 от ЗДОИ определя, че служебна е информацията, която се събира, създава и съхранява във връзка с официалната информация, както и по повод дейността на органите и на техните администрации. Законодателят е дефинирал понятието обществена информация твърде общо, поради което и на основание чл.46, ал.1 на Закона за нормативните актове, съгласно който, разпоредбите на нормативните актове се прилагат според точния им смисъл, а ако са неясни, се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби, на целта на тълкувания акт и на основните начала на правото на Република България.image

На основание Закона за достъп до обществена информация, моля да ми бъде предоставена следната информация:

-         Явявала ли се е и издържала ли е конкурс  Димитринка Кабакова за да бъде назначена на държавна служба в Министерството на вътрешните работи-Сливен?
                          image
image                 image
image
               image
               image
ПОСТИНГЪТ СЕ РЕДАКТИРА!
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3170319
Постинги: 1691
Коментари: 834
Гласове: 1585
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031