Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2017 21:45 - Крият за смъртоносна радиация край София
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1515 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Крият за смъртоносна радиация край София

в БългарияЛюбопитно

    image ЕКСПЕРТ: Проф. Рангел Гюров от години прави измервания на радиацията край София.

 

Смъртоносна радиация, превишаваща над 30 пъти нормата, е засичана във въздуха на няколко километра от София през последните три години.
Зловещото лъчение идва от затворени уранови рудници в района на селата Нови хан, Габра и Крушовица.
За шокиращите резултати многократно е алармирано Министерството на икономиката и енергетиката, което отговаря за мините. Реакция и до днес няма. Това обяви пред „168 часа“ проф. Рангел Гюров от Нов български университет (НБУ). Ръководената от учения „Лаборатория по природни бедствия и рискове“ от години измерва радиационния фон в района по договор с държавна фирма.
„Става дума за откровено криене на информация. Явно някой има интерес истината да не излезе наяве, защото са 
изхарчени огромни пари  за обезопасяването на рудниците, а резултати няма – категоричен е проф. Рангел Гюров и допълва: – Клаузите от договора ми забраняват да разгласявам резултатите от измерванията, но не мога да замълча. Хората в София имат право да знаят за опасностите, които ги грозят.“ Лабораторията на учения започва да мери радиацията край селата през 2008 г. Поводът са протести на живеещите наоколо, че хранилището за ядрени отпадъци в Нови хан изпуска радиация.
„Ръководството на хранилището ги уверяваше, че няма радиация, но хората не вярваха. Те имаха най-голям интерес да докажат, че не замърсяват района и затова ни наеха да измерим радиацията в района“, връща се назад Гюров. 
Няколко дни след протеста
 „Държавно предприятие радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО – фирмата е 100% собственост на Министерството на икономиката и енергетиката и управлява хранилищата за ядрени материали в Нови хан и АЕЦ „Козлодуй“, б. а.) сключва договор с лабораторията на проф. Рангел Гюров. Срокът е две години и предвижда измерване на радиацията в района през няколко месеца.
„Оказа се, че действително около хранилището радиацията беше в нормата. За да успокоим хората, решихме да измерим гама-фона и около селата Габра, Крушовица и Нови хан, където има стари уранови рудници – допълва ученият. – Едва бяхме започнали, когато засякохме 4-5 пъти повишаване на радиационния фон по черните пътища около селата. Оказа се, че още преди години те са застлани с радиоактивен чакъл от урановите рудници. Подобен чакъл е открит и по улиците на селата.“
Най-високите стойности са измерени около село Габра. Там започват повечето 
галерии от урановите мини В началото не повярвах на очите си. Уредите отчитаха радиация от 10 микросиверта на час. При нормални 0,3 микросиверта се оказа, че лъчението е повече от 30 пъти над нормата“, спомня си проф. Рангел Гюров.
По думите му при подобни стойности на лъчението всеки престой от няколко часа в района става опасен за здравето на човек.
„Щом видяха резултатите, колегите истински се уплашиха. Никой не беше обърнал внимание колко време сме в района, а можеше вече да сме облъчени. Затова взехме още няколко проби и моментално изчезнахме“, допълва ученият.
Подобни опасни нива на радиация били засичани и при следващите измервания, направени през двугодишния договор с Държавно предприятие радиоактивни отпадъци. След всяко едно от тях бил изготвян доклад и изпращан на държавната фирма. Тя, от своя страна, го предоставя на Министерството на икономиката и енергетиката. В документа освен резултатите учените 
давали и препоръки как да бъде отстранен проблемът с излизащата от рудниците смъртоносна радиация.
„Подавахме информацията, но реакция така и не последва. Поне да бяха сложили табели в околността. По закон дори при минимално превишаване на радиоактивния фон задължително трябва да бъдат обозначени обектите, откъдето идва то – разкрива проф. Рангел Гюров. – При стойности 20-30 пъти над нормата информацията задължително трябва да бъде обявена по радио и телевизия, защото има опасност за живота на хората.“
Въпреки препоръките, табели и до днес няма, убеди се екип на „168 часа“. Не са предупредени и хората в селата наоколо. След като договорът на учените изтича в края на 2009 г., той не е подновен. Това не е пречка през миналата година те да продължат изследванията си. Резултатите всеки път били едни и същи. Измерената радиация  многократно надхвърляла  допустимите норми „Убеден съм, че и сега положението с радиацията си е същото, ако не и по-лошо. За съжаление няма как да го знаем, защото нямаме възможност да направим измервания“, убеден е проф. Рангел Гюров. По думите му причина за радиацията е неправилното затваряне на старите рудници.
„Изхарчени са десетки милиони левове, без да има резултат. Шахтите навсякъде са разбити, а металните съоръжения в галериите са откраднати. Такава е ситуацията и около Бухово и Сеславци. Затова когато се появи информация, че в някой пункт за метали е засечено радиоактивно желязо, то идва точно оттам.“
До редакционното приключване на броя от Министерството на икономиката и енергетиката не отговориха дали са реагирали на докладите на учените от НБУ.
„При нас не са постъпвали данни от проучвания от Нов български университет“, обясниха от пресцентъра на екоминистерството.

Опасно езеро заплашва столицата

ПРИ изследванията си през годините учените засичат изтичане на радиоактивна вода от разбитите галерии на урановите рудници. Част от нея изтича в близката река Габра. „В пробите от водата измервахме превишаване на нормите от 5-6 до 10-15 пъти. По-опасното е, че всичко това се влива в река Искър и така е заплашено цялото Софийско поле“, убеден е проф. Гюров.
Друга от изтичащата от галериите радиоактивна вода се събира в близко езеро. „Големият проблем е, че езерото се е образувало след свличане на земни маси и лесно може да бъде разрушено при някакво природно бедствие или по-силен дъжд. Пълно е с утайки от тежки метали и радиоактивна вода. Ако дигата се скъса, съществува реален риск да бъде замърсено цялото Софийско поле“, допълва ученият от Нов български университет.
Заради изтичането на вода от рудниците висока радиация от радон е измерена и в района на близкото до София село Нови хан.
„Засякохме превишаване на безопасните норми в минерален извор срещу бензиностанцията на влизане в Нови хан. Най-трагичното е, че лично съм виждал как хора си пълнят вода от извора. Доколкото разбрах, част от нея после се продава по заведенията като минерална вода“, обяснява проф. Гюров.
Висока радиация в извора е измерена още преди 15 години, обяснява председателят на сдружение „Нови хан – Европейско селище“ Огнян Чипев.
„В радиологичен анализ на водата, направен през 1997 г., е засечено трикратно превишаване на нормата на радиоактивния радон 226. Като заключение проверяващите са написали, че не се препоръчва използването на водата за питейни цели и в животновъдството“, показва протокола от изследването Чипев. 
Държавата знаеше преди нас ДОКЛАДЪТ на учените от Нов български университет преди време е даден и на друга държавна фирма – „Екоинженеринг РМ“.
Дружеството също е собственост на енергийното министерство. Създадено е в края на 90-те години със задачата да организира и контролира ликвидацията на бившите уранови рудници в цяла България.
„Щом получиха доклада ни, служители от фирмата признаха:знаем за радиацията преди вас. Ние също сме правили измервания и резултатите бяха същите“, разкрива проф. Гюров.
Според учения, заради близостта до столицата в района на рудниците задължително трябва да има станция, която денонощно да измерва нивото на радиация. Такива има на десетки места в страната като част от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона, поддържана от Министерството на околната среда.
„Доколкото знам, преди години е имало такава станция, но после без обяснения е затворена“, допълва ученият.
От Министерството на околната среда уточниха, че техника за измерване на радиацията има до хранилището за радиоактивни отпадъци в Нови хан.
„До момента не са засечени повишени стойности на радиационния гама-фон, различни от характерните“, обясниха от пресцентъра на екоминистерството.
знаеше преди нас 
Препоръките на учените
Драстичните отклонения от пределно допустимите норми за радиоактивно замърсяване изискват следните спешни мерки:
– забраняване на достъпа на хора и животни чрез предпазни съоръжения и изграждане на предпазни съоражения;
– незабавно уведомяване на кметовете на засегнатите села и кмета на община Елин Пелин за информиране на населението за опасните зони;
– забрана на пашата и ползването на водите;
– включване на района в националната мониторингова система;
– мониторинг на замърсяванията на селскостопански продукти и храни.

Източник:168часа.бг
Гласувай:
31. bojil - Ш-ибаните черв-ени коп-елета в...
21.05.2017 18:28
Ш-ибаните черв-ени коп-елета всичко обичат да крият.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4410369
Постинги: 1902
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930