Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2017 15:31 - Кой и защо води война срещу парите в брой!
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1115 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Кой и защо води война срещу парите в брой!

На 5 май 2016 г. European Central Bank (ECB) нанесе удар срещу парите в брой

Войната срещу 
парите в брой водят банките, цялата индустрия за безналични плащания начело със световните лидери Visa и MasterCard, Интернет гигантите искат повече печалби, интерес имат чиновниците и политиците

На 5 май 2016 г. Европейската централна банка нанесе тежък удар в битката срещу 
парите в брой. ЕЦБ реши, че спира да издава банкноти по € 500. След 2018 г. банкнотата няма да се печата, а издадените банкноти ще се приемат в банките, докато бъдат изтеглени. Търговците вече избягват осъдената на изчезване банкнота. Опитайте се да платите с € 500 и ще видите, че никой не иска едрите купюри, дори обменните бюра масово отказват. Изгнанието на скъпата евро банкнота е крачка към свят без налични пари. Целта е плащанията в брой постепенно да се ограничават, а един ден банкнотите въобще да се премахнат. Официалното обяснение е борбата с престъпността, но отвъд поезията и журналистическите папагалщини аргументите издишат. 

Няма данни някъде да е намаляла престъпността! 

Няма, макар че ограниченията за плащане в брой са твърда политика отдавна, налагат ги все повече страни и стават все по-тежки!

В Италия са забранени плащания в брой над € 1000, търговците в Гърция могат да приемат до € 1500, в Испания € 2500, във Франция - € 3000. Ние сме от най-послушните страни. Българският закон за ограничаване на плащанията в брой бе приет в началото на 2011 г., от 1 януари 2016 г. лимитът бе свален на 10 000 лева. Криминалната статистика обаче не показва никакъв ефект от тези мерки! През 2003 г. 66% от плащанията в Европа са били в брой, 31% - с банкови карти. За 2013 г. едва 54% от оборота е в брой, с карти са платени 43% от сделките. Счита се, че днес пропорцията е равна с превес на картите. 

Но след 2003 г. в Западна Европа растат почти всички видове престъпления! 

Тогава какви са целите, кой води войната срещу 
парите в брой? 

image


В коалицията ""Антикеш"" водят 
банките

Идеята за забрана на банкнотата от 500 евро прокара през март новият шеф на Deutsche Bank. Срещу парите в брой е цялата индустрия на корпорациите за безналични плащания, водена от световните и лидери. Интернет гигантите чакат повече печалби, ако изчезнат наличните 
пари

Ако няма евтин начин да платим в брой, фирмите за картови и безналични плащания могат да вдигнат тарифите двойно от сегашните към 2% средно, поне до 4% върху оборота. 

Банките ще са спокойни, всички 
пари задължително ще стоят по сметки и затова никой не може да избяга от банковия данък, който вече плащат "старите" европейци. В България не го усещаме, защото все още вземаме (дребни) лихви за парите, вложени в банкитеА в Западна Европа банките вече вземат такса да държат парите. ЕЦБ облага с 0.4% годишно парите на банките при нея, банките вземат от клиентите си от 0.5% до 0.7% годишно, даже класическите спестовни каси в Германия отскоро въведоха такса за съхранение. Ако парите в брой бъдат забранени, таксите ще нараснат няколко пъти. 

Тогава ще се изпълни и друга отдавнашна мечта, доктрината за ""прозрачния човек"": всички икономически решения, всеки потребителски избор на всеки от нас ще се записва, съхранява и анализира от системата Big Brother... извинете, Big Data - така наричат масивите с "потребителска информация" за покупките и предпочитанията на всеки от нас. 

Човекът ще стане напълно прозрачен, търговците ще могат да ползват индивидуални алгоритми на кого какво да продадат и ще знаят на каква цена могат да му го продадат. 


Но най-голям интерес има фискът. 

Ако един ден светът осъмне без банкноти и е принуден да се разплаща само електронно, значи всички плащания да се записват, а бирниците ще могат да открият и обложат до последния цент всеки доход и всяка покупка. Държавата ще научава всичко за всички, човек вода няма да може да пие, ако не си пъхне в някакво устройство картата, палеца или не подаде някакъв друг сигнал за плащане. Полицията с точност до секунда ще знае кой къде се намира, накъде се движи, какво прави. Но колкото по-прозрачен става индивидът, по-непрозрачни ще са държавата, 
банките и доставчиците, които го контролират.

Паричните забрани отнемат свободата в невъобразима досега степен. 

Това е държавна политика. Според бившия първи финансист на САЩ Лари Самърс само ако напълно се забранят 
парите в брой, може да се проведе ефективна политика за ""стимулиране и стабилизиране"" на финансовата система, т.е. политика на отрицателни лихви. Иначе рискът пациентите да изтеглят парите от банките, за да се спасят от нарастващата конфискация на капитала и спестяванията, води до "уязвимост на банковата система". Затова централната банка и държавите сега могат да наложат едва 1-2% паричен данък. 

Ако забранят 
парите в брой, могат да вдигнат данъка до 5-10%, достатъчно да покрива загубите в банките и да топи държавния дълг който политиците са натрупали или откраднали! 

Обаче агресията роди съпротива. 

Ходът на ЕЦБ да премахне банкнотата от 500 евро породи остра съпротива срещу забраните и ограниченията. Появиха се защитници на парите. "Банкнотите са лист напечатана свобода" - се изказа 
анонимен банкер. Тя привлича много и твърде влиятелни гласове, сред тях е дори световноизвестният с либералните си идеи институт ""Катон"" (the Cato Institute) в САЩ. ""Спасете нашите пари""*, написа популярният икономист проф. Макс Ото. За броени дни след удара на ЕЦБ рекордно нарастват потребителите, предпочитащи да плащат в брой

По-важно, опасността вече е осъзната и не само финансисти, вече и политически партии критикуват политиката на ЕК и ЕЦБ срещу плащанията в брой! 

Започнаха да се обсъждат и рисковете на натрапвания ни свят без кеш. 

Какво ще стане при масов банков фалит? 


Прост технически срив на платежната система може да предизвика катастрофа! 

В такъв свят всеки от нас и дори цели държави могат да бъдат "изключени" от платежната система.

Десетки кредитни карти и сметки да имате, системата може да дръпне шалтера на всички до една. Помните как САЩ решиха да "изключат" от двете основни картови системи няколко руски 
банки (10-15% от всички карти). Отмениха го, но хаосът беше невероятен! Една по-малка икономика може да бъде разрушена, всеки, поставен под банкова забрана, за дни ще се превърне в просяк. Прост технически срив на платежната система може да предизвика катастрофа
. Победата на ЕЦБ във войната срещу парите в брой е пирова, съпротивата расте, а ограниченията ще бъдат атакувани все по-аргументирано. 

*  При 
фалита на Корпоративна търговска банка десетки хиляди останаха без пари за елементарни нужди седмици наред, защото заплатите им бяха привеждани не в брой, а само безкешово, в карти.

*  Otto, M., Rettet unser Bargeld, Ullstein-Verlag, Berlin, 2016.

ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИГласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3173033
Постинги: 1691
Коментари: 835
Гласове: 1587
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031