Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2020 20:13 - Кредитен експерт пред Фрог: Договорът за залог на ББР е несериозен /документи/ Борисов да свали от джипката Горанов и Караниколов, иначе може той да слезе -Авто
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 328 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кредитен експерт пред Фрог: Договорът за залог на ББР е несериозен /документи/ Борисов да свали от джипката Горанов и Караниколов, иначе може той да слезе  
  Кредитен експерт пред Фрог: Договорът за залог на ББР е несериозен /документи/  
   image Стоя Мавродиев
https://frognews.bg/novini/krediten-ekspert-mavrodiev-izlaga-che-bankite-predogovariat-usloviia-krediti-dogovorat-zalog-bbr-neseriozen-dokumenti.html

 17| 4789|09.04.2020


Не е вярно, че банките не договарят нови условия, а само колекторските фирми, както заяви Стоян Мавродиев. Точно обратното става в практиката. За да продадат двете банки кредитите си, то те със сигурност са почти несъбираеми.

Това каза пред Фро Нюз  кредитен експерт, работещ в голяма търговска банка у нас, пожелал анонимност, който се свърза с нас за да допълни изказаните твърдения от финансовия експерт Кольо Парамов за зависимостите в ББР.

 „Мавродиев не казва, как точно е учредено обезпечението, но със сигурност тези активи обезпечават колекторската фирма, а не ББР. В полза на ББР по всяка вероятност има учреден особен залог на вземания от колекторската фирма от многото фирми.

 Да, ББР ще спечели за 10 години 30 милиона лева от лихви, както ни убеждава Мавродиев, но ще стане само и единствено, ако колекторската фирма си върне кредита. При всички положения, за да продадат свои вземания двете банки, то тези кредити са безнадеждни и многократно предоговаряни.“, обясни експертът, който ни предостави и договорът за залог, сключен между ББР и колекторската фирма "Свети Георги Груп".

 "Най-вероятната схемата трябва да е следната: Пощенска банка и Общинска банка имат лоши кредити за 500  млн.лева. Колекторската фирма купува тези вземания на двете банки, като трябва да им плати цената от 75 млн.лева. Двете банки с два договора за цесии прехвърлят на колекторската фирма тези вземания по лошите кредити. Всички обезпечения се прехвърлят в полза на колекторската фирма. После колекторската фирма по всяка вероятност е заложила вземанията си от тези много фирми – на ББР, които вземания са обезпечение с активи, имоти и т.н.

 Реално обаче дори това не е направено. Договорът, подписан между ББР и „Свети Георги Груп“ ЕАД за обезпечение на кредита от 75 милиона лева е адски несериозен. Това е обезпечението в полза на ББР (вижте документа по-долу). Няма опис към договора. Нищо не става ясно. Нищо важно не пише в него. Публичен е договора, всеки може да го види в регистрите, където има задължение да се публикува. В имотния регистър пък се вижда, че двете фирми нямат никакви имоти.“

 

Вижте целия докмент:


image
 


image
 

 


image

image

image

image

 В социалните мрежи Фрог видя още един документ свързан с управлението на ББР, който циркулира с огромна скорост. От него се вижда, че само ден преди премиерът Бойко Борисов да разпореди цялото ръководство на ББР да бъде сменено банката си е набавила нов изпълнителен директор - Живко Тодоров, който доскоро е финансов директор на Първа инвестиционна банка. Едно от правомощията на изпълнителните директори е да разписват/разрешават отпускането на кредити.


image

Екип Фрог Нюз


  Борисов да свали от джипката Горанов и Караниколов, иначе може той да слезе
    image Караниколов и Горанов - недосегаемият дует?Източник: БНР

 37| 7289|08.04.2020

https://frognews.bg/novini/ako-borisov-svali-djipkata-goranov-karanikolov-shte-triabva-sleze-toi.html?fbclid=IwAR0HQR3J4OYCMlQvmKu7VzkdzrOQyOpaNXK7ww82GlyI6ZNfOH5uZvjwCVk

Борисов разпореди уволнението на шефа на ББР Стоян Мавродиев и борда на банката. Добре, но след дъжд качулка. 75-те милиона вече са дадени на колекторската фирма и както казват децата: Подарък назад не се връща…

Потърпевши са българските граждани, защото това са техни пари. Всичките 700 милиона, които се отпускат на ББР да ги разпределя като помощ за пострадали от извънредното положение фирми, са техни.

 Финансовият министър Владислав Горанов и икономическият Емил Караниколов са част от скандала и няма какво да залъгват Борисов и обществото. Затова:

 Ако Горанов и Караниколов, който е принципал на ББР, не са знаели – да бъдат уволнени, защото това им е работата. Караниколов е член на надзорния съвет, а такава голяма експозиция – 75 милиона – минава през него за одобрение.

 Ако Горанов и Караниколов са знаели – уволнение и на прокурор. Защото са скрили.

 Ако Горанов и Караниколов са знаели, но не са докладвали на премиера – уволнение и съд, защото по време на извънредно положение са укрили информация от голям обществен интерес от министър-председателя.

 Управителят на БНБ също да отговаря, защото институцията, която ръководи има надзорни функции.

 ДАНС да разкрие по най-бърз начин: кой е разпоредил сделката, кой е взел решението, кой е одобрил, кой е реализирал. Имало ли е други такива сделки за стотици милиони?

 (За намерени от МВР и прокурори 87 кг нарязан тютюн, без бандерол, 1.6 гр марихуана, 0.4 гр амфетамин, електронна везна и гриндер – на обща стойност около 1400 лева са арестувани 24 души. За съмнителна сделка за 75 млн лв – нищо…)

 Прокуратурата да започне разследване на предишни кредити в огромни размери, отпуснати по подобен начин. С какво са обезпечавани – пари от други банки? Да се разследват милиардите за саниране, тръгнали от ББР, милионите кредити, отпуснати на фирми на депутат от ДПС и пр.

 Правителството да обясни, защо 75-те милиона в скандалната сделка не могат да бъдат върнати? Колко ще е неустойката, която ще се изплати на кредитополучателя, ако договора бъде развален/прекратен?  

 Има и нещо положително в скандала. Ако все още е имало някой, който не е знаел от коя квота са министри Горанов и Караниколов – вече знае… Борисов да се замисли, от колко време някои се опитват да го качат на шейната. Ако той продължи да  оневинява Горанов и Караниколов, ще се затвърди съмнението, че заради обвързаности те са недосегаеми. А доверието в кабинета ще полети надолу. Ако не свали тях от джипката, ще трябва той да слезе...

 И малко популизъм: 75 милиона правят по 1000 лв помощ за 75 000 нуждаещи се български семейства. Или за 150 000 семейства по 500 лева…

По време на тежки кризи така се прави!

Димитър Найденов

Само във Фрог: Мавродиев като Горанов ползва безвъзмездно огромно жилище и знае офшорките на властта
    image Стоян МавродиевИзточник: БГНЕС

 29| 14808|08.04.2020

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-osven-goranov-mavrodiev-bezvazmezdno-polzva-ogromno-chujdo-jilishte.html?fbclid=IwAR2UKoPrS0an_0jNono7DItS42ICyVNcx9D5av0_Z5r0Nzpm3vorgOQBTs4 Стоян

Мавродиев не притежава никаква лична собственост, нито жилище, нито автомобил, но за сметка на това БЕЗВЪЗМЕЗДНО използва жилище от 147 кв. м., два гаража и две мазета. Главният изпълнителен директор и Председател на УС на Българската банка за развитие (ББР) е декларирал това в последната си публично достъпна декларация, подадена към средата на 2019 г. към КПКОНПИ, установи проверка на Фрог нюз.

Днес лично премиерът Бойко Борисов разпореди Мавродиев да бъде отстранен от длъжността си заради отпуснатия от ББР огромен кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма без обезпечение и с нищожни приходи.

 Къде живее Мавродиев, чия собственост са имотите и каква е причината да са предоставени  безвъзмездно през 2016 г., предстои да разберем. Както всички знаете, финансовият министър Владислав Горанов живее със семейството си също в предоставен безвъзмездно огромен имот, за който не плаща наем.

 image

Снимка: Част от декларацията на Стоян Мавродивев.

Източник: КПКОНПИ

 От декларацията на Мавродиев се вижда още, че наличните му средства са малко над 230 000 лв. Освен това има общо 5 банкови влога в лева и евро за близо 100 200 лв.

 Задълженията му, които са в графата над 10 000 лв. са за ипотечен кредит и три кредитни карти. Без да е ясно за какво е ипотечния кредит, задължението по него е за 235 245 лв., а по кредитните карти сумата е общо 120 000 лв.

 В общи линии излиза, че колкото са спестяванията и наличните му пари, толкова са и задълженията му.

 Но освен това Мавродиев има и допълнителни трудови доходи, извън заеманата длъжност, в размер на 434 537 лв.

 ББР, която той управлява от 2016 г., е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Това обаче не пречи шефът й да е едноличен собственик на дружество, занимаващо се с недвижими имоти с капитал 5 000 лв., внесени през 2008 г.

Какво е реалното финансово състояние на Мавродиев едва ли някога ще научим, но в публичното пространство често се коментира месечното му възнаграждение, което  възлиза на баснословната сума от 36 000 лв.

 Постът в ББР като награда за КТБ

Припомняме, че Стоян Мавродиев бе председател на Комисията за финансов надзор (КФН), когато бе затворена и фалирана Корпоративна търговска банка през 2014 г. Това се случи без да бъде направен финансов одит на банката, въпреки, че КФН в последствие го поиска. След дълго протакане през 2017 вече бяха факт, не едно, а две осъдителни решения на ВАС, които задължиха синдиците да изпълнят задължението да бъде одитирана финансовата институция, КФН си изми ръцете с обяснението, че вече нямали задължения да са надзор и това не ги засяга.

 Велизар Енчев намекна в свой пост във Фейсбук, че заслуга и отношение към назначението на Мавродиев в ББР има БНБ. По думите му тогавашния пиар на народната банка, който сега изпълнява тази функция в министерството на Красимир Каракачанов е имал няколко посещения в Народното събрание и разговори за бъдещето на Мавродиве, както с  Енчев, като независим депутат,  така и с депутати от ГЕРБ.

 Eто какво пише в биографичната справка за Мавродиев на сайта на ББР:

Стоян Мавродиев притежава магистърска степен по право от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и магистърска степен по финанси от Университета за национално и световно стопанство. Преминал е през избрани курсове на високо ниво в Международната данъчна академия в Амстердам, и е завършил Международната програма за лидери към Държавния департамент на САЩ. Професионалния си опит започва като правен, данъчен и бизнес консултант в PricewaterhouseCoopers. В периода 1996-2006 г. е финансов и правен консултант и управлява United Consulting. От 2009 до 2010 г. е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-то Народно Събрание. В продължение на шест години (2010-2016) е председател на Комисията за финансов надзор (КФН), която осъществява надзора и регулацията на финансовата система и небанковия финансов сектор в България. От 2010 до 2016 г. е член на Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС). В този период е и член на Борда на директорите в редица международни организации, сред които ESMA, EIOPA, ESRB, както и представител на България в IOSCO, IАIS и IOPS. От октомври 2017 г. е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. От април 2018 г. е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 Бизнес с информация

Според твърдения на различни източници "Консулко" е фирма на Стоян Мародиев за регистрация на офшорни компании. Дружеството има два офиса на Витошка. Води се, че в нея има петима съдружници, а  капиталът й е 300 лв. През тази фирма са минали повечето регистрации на български компании в офшорни зони, а Мавродиев разполага с цялата информация, както и кои са реалните собственици, в някои случаи висши политици и управници.

Близки до депутата от ДПС Делян Пеевски споделят, че тази информация се предоставя лично на Пеевски, а Мавродиев така си гарантира чадър, високи постове и реално е несменяем. Позициите му се гарантират освен от факта, че знае много, още и от това, че мнозина го определят като патологично алчен.

 Припомняме, че Сотир Цацаров, докато беше главен прокурор преди година, поиска  ДАНС да извади всички офшорки. Работещи в службите са убедени, че обвинител  №1 е разполагал с подробната информация, предоставена от Пеевски. Проверкта се оказа  театър, защото нищо не последва. Въпросът е защо?

Екип Фрог Нюз

 

 
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4410953
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930