Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2020 10:04 - С И Г Н А Л За разследване на ИЗТОЧВАНЕТО на язовир ЖРЕБЧЕВО
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1264 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.10.2020 08:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

С И Г Н А Л
За разследване на ИЗТОЧВАНЕТО на язовир ЖРЕБЧЕВО

                     ДО г-н ИВАН ГЕШЕВ

                            ГЛАВЕН ПРОКУРОР

                            НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

koпие :  ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                          НА КЕВР

                   ДО г-н БОЙКО БОРИСОВ

                         МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ

                          НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

    С И Г Н А Л

   За разследване

   от

   Радка Димитрова Сиренкова 

   Живко Желев Бъчваров

   

    УВАЖАЕМИ г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

 

    Във връзка с изказването по медиите на г-н Емил Димитров - министър на околната среда и водите – за спирането на ВЕЦ-те, които източват язовирите „Жребчево“ и  „Копринка“, използвайки водата им по административен път, настояваме да започнете наказателно производство, свързано с незаконното източване на водата на двата язовира.

     Настояваме:

 

  • Да се установят истинските собственици на ВЕЦ- те, източващи водите на язовирите „ Жребчево“ и „ Копринка“, прикрити зад офшорни фирми, банкови институции или подставени лица на управляващите в Република България – министри, депутати, евродепутати, кметове и др. Да се установи броят на ВЕЦ-те, които източват водата на язовир „Жребчево” и водата на язовир „ Копринка”. Да се установят годините на построяването и влизането в действие на тези ВЕЦ- ве, източниците на финансирането им, законно-построени ли са тези ВЕЦ-ве, имат ли изготвени екологични оценки за въздействие върху околната среда, изготвени от екологичното министерство, които да предшестват построяването им за екологичното им въздействие върху околната среда.
  • Да се установят сключените договори и анекси между собствениците на ВЕЦ-те и НЕК за изкупуването на произведената електрическа от тях. Законни ли са тези ВЕЦ-ве? Кой контролира тези централи, които вследствие на дейността си предизвикват екологична катастрофа с последици: оставането без вода за питейни нужди и за напояване на населението на областите Сливен, Ямбол и Стара Загора?
  • Да се установят виновните длъжностни лица в Министерството на земеделието, горите и храните, които са разписали месечните графици за източване на вода от язовирите „ Жребчево и Копринка” за периода от 2009-та година до настоящия момент. Да се установи има ли по голямо източено количество вода от разрешеното. Да се извърши съпоставка между договореното количество ел. енергия съгласно сключените договори между ВЕЦ- те и НЕК, и  действително продаденото количество ел. енергия. Кой прибира печалбите от незаконното източване на язовирите, вследствие на което е произведено по-голямо количество ел.енергия?
  • Да се установят виновните длъжностни лица в Министерството на земеделието, горите и храните, които са разрешили незаконното изсичане на горски масиви във вододайните зони на язовирите „ Жребчево“ и „Копринка”. Изготвени ли са оценки за въздействието върху околната среда от екологичното министерство, свързани с изсичането на горските масиви във вододайните зони на посочените два язовир, преди да бъде разрешено тяхното изсичане от Министерството на земеделието, горите и храните?

 

     УВАЖАЕМИ г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

     Екологичната катастрофа, която е предизвикана в областите Сливен, Ямбол и Стара Загора и която е следствие от незаконното източване на язовирите       „ Жребчево“ и „Копринка”, за да функционират ВЕЦ-те, които източват вода от тях, не може да се разреши само с административен акт на държавата. Настояваме Главната прокуратура на Република България да започне наказателно производство  съгласно Наказателният кодекс срещу виновните длъжностни лица, довели с действията си или с бездействието до тази екологична катастрофа в Югоизточна България. Виновните длъжностни лица трябва  да понесат наказателна отговорност за извършените от тях престъпления срещу българската природа, българската държава и народ.

 Подпис :

               Радка Димитрова Сиренкова -                 

                             Живко Желев Бъчваров - 

        Дата : 23.09.2020 гoд.

        Сливен
image

image


image
image
image
image

                      ДО г-н ИВАН ГЕШЕВ

                            ГЛАВЕН ПРОКУРОР

                            НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

koпие :  ДО г-н БОЙКО БОРИСОВ

                           МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛ

                           НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                    ДО  г-н ЕМИЛ ДИМИТРОВ

                                  МИНИСТЪР

                                  НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

   С И Г Н А Л

   За разследване

   от  Радка Димитрова Сиренкова  и Живко Желев Бъчваров

   
    УВАЖАЕМИ г-н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

    УВАЖАЕМИ г-н БОРИСОВ,

    УВАЖАЕМИ г-н ДИМИТРОВ,

 

    Настояваме да извършите разследване, свързано с всекидневното източване на  водата на язовир „Жребчево”, който е на разпореждане към „Напоителни системи“ в Република България. Язовирът е под санитарния си минимум, но независимо от това всеки ден вода от него се подава към ВЕЦ „ Жребчево‘. Така се създават предпоставки в близко бъдеще язовирът да бъде напълно източен и водоподаването към общините Сливен, Ямбол, Нова Загора и Елхово да бъде спряно. Като се има предвид, че питейните нужди на населението в тези общини се осъществява предимно чрез сондажи  и помпени станции, разположени по поречието на река Тунджа, източването на язовир „Жребчево“ всеки ден, за да се подава вода към ВЕЦ-а, ще остави населението на посочените по-горе общини без вода за пиене.

    Официалното становище на държавата, че водата от язовир „Жребчево“ се използва само за напояване. В действителност подаваната  вода към ВЕЦ „Жребчево“, която след това се оттича в коритото на река Тунджа, се използва и за питейни нужди на населението в общините Сливен, Ямбол, Нова Загора и Елхово.

    Ето защо настояваме да започне разследване, свързано с всекидневното източване на  водата на язовир „Жребчево” – подавано количество вода към ВЕЦ „ Жребчево,‘  заплащането на тази вода от ВЕЦ-а, ползвано количество вода от селскостопанските производители и заплащането й, незаконно поставени помпи за източване на вода от река Тунджа, която не се заплаща, количество вода, което чрез помпени станции и сондажи по поречието на реката се използва за питейни нужди.

    Настояваме да бъде разпоредено да се спре подаването на вода към ВЕЦ „ Жребчево‘ от язовир „Жребчево“.

         Дата : 28 .07.2020 гoд.

      Сливен

image
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3811427
Постинги: 1817
Коментари: 905
Гласове: 1840
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031