Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2020 12:38 - Отваряне на кутията на Пандора – Кой източи язовирите?
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.12.2020 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Отваряне на кутията на Пандора – Кой източи язовирите?

image

 

ДО : Г-жа Урсула фон дер Лийен

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ,

ДО : Г-н Франс Тимерманс – Изпълнителен заместник-председател,

ДО : Г-н Янез Линарчич –  Комисар Управление при кризи

ДО : Г-н Виргиниюс Синкявичюс – Комисар  Околна среда, океани и рибарство

ДО : Г-жа Лаура Кьовеши – Ръководител на прокуратурата на ЕС

ЧРЕЗ : Представителството на Европейската комисия в гр. София

Относно : Неконтролируемото източване на водосборните басейни - язовири  - в

                  Република България чрез безразборното строителство и експлоатация на

                  водно-електрически централи, чрез незаконното изсичане на гори във

                  водосборите на реките и язовирите

Радка Димитрова Сиренкова и Живко Желев Бъчваров 

Уважаеми дами и господа,

През месец януари 2020 г. сигнализирахме Европейската комисия за проблемите във водния сектор – източване на язовири – Република България. Прилагаме писмото си от 05.01.2020 г. В отговор Европейската комисия ни информира , че същата може да започне процедура за нарушение срещу държава членка на ЕС. В изложения от нас тогава случай Комисията не предприе процедури за нарушение.- Прилагаме писмото на ЕК.

Източването на язовирите продължи безпрепятствено през пролетта на 2020 год. в Република България и много от селищата бяха поставени във воден  режим  - с дни хората нямаха вода.

През месец юли и през месец август 2020 г. сигнализирахме институциите в Република България за източването на язовирите „Жребчево “ и „ Копринка“ – и за опасността цяла Югоизточна България да остане без вода. Настоявахме да се извърши разследване, свързано с източването на язовир „ Жребчево“,  с източването на язовир „Копринка“ , разследване на сключените договори между собствениците на водно-електрически централи и Националната електрическа компания за изкупуването на произведената електрическа енергия от тях и предизвиканата екологична катастрофа с последици оставането без вода за питейни нужди и за напояване на населението на областите Сливен, Ямбол и Стара Загора, като се извърши съпоставка между договореното количество за производство на електрическа енергия съгласно сключените договори между водно-електрическите централи и Националната електрическа компания,   действително продаденото и изкупено количество електрическа енергия. Настоявахме да се установят   виновните длъжностни лица в Министерството на земеделието, горите и храните, които са разрешили незаконното изсичане на горските масиви във вододайните зони на язовирите „Жребчево“ и „Копринка”, да ни се представят изготвените оценки за въздействието върху околната среда от Министерството на околната среда и водите, свързани с изсичането на горските масиви във вододайните зони на посочените два язовира, преди да бъде разрешено тяхното изсичане от Министерството на земеделието, горите и храните. Прилагаме изпратените сигнали за разследване до институциите.

След извършеното административно разследване, в което не се търси наказателна отговорност от виновни длъжностни лица, установихме, че до лятото на 2020 год. водно-електрическите централи по язовир „Жребчево“ са ползвали вода, без да имат поставени уреди за отчитане на водата. Реално колко е в действителност използваната вода от централите не е ясно. Водените дневници за използваното количество вода и нивомерните рейки не са достоверни източници на информация какво количество вода е използвано от централите за производството на електрическа енергия. Прилагаме отговорите на институциите и разследващите органи. От тях е видно следното :

  • Разследването не е представило информация за ползваната вода от Водно-електрическите централи по язовир „Копринка”.
  • Разследването не е представило информация за сключените договори между собствениците на водно-електрически централи, които се снабдяват с вода от язовир „Жребчево“ и от язовир „Копринка”, и Националната електрическа компания за изкупуването на произведената електрическа енергия. Не е извършена съпоставка между договореното количество за производство на електрическа енергия съгласно сключените договори между Водно-електрическите централи и Националната електрическа компания,   действително продаденото и изкупено количество електрическа енергия.
  • Разследването не е извършило проверка на изсичането на горските масиви във вододайните зони на посочените два язовира, преди да бъде разрешено тяхното изсичане от Министерството на земеделието, горите и храните. Не са изискани оценките за въздействието върху околната среда от Министерството на околната среда и водите, свързани с изсичането на горските масиви във вододайните зони на посочените два язовира, преди да бъде разрешено тяхното изсичане от Министерството на земеделието, горите и храните.
  • Разследването не е изискало изготвените оценки за въздействието върху околната среда от Министерството на околната среда и водите, преди да започне строителството на водно-електрическите централи след язовир „Жребчево“ и след язовир „Копринка” - построени след 2009-та година.

 

Горепосочените откази да се извършат тези разследвания и проверки в Република България означават, че се цели да се прикрие информация за реалното количество произведена електрическа енергия от Водно-електрическите централи, снабдяващи се с вода от язовир „Жребчево“ и от язовир „Копринка”, да се прикрие информация за сключените договори за производство на електрическа енергия между Водно-електрическите централи и Националната електрическа компания, да се прикрие  информация за действително изкупеното количество електрическа енергия от Националната електрическа компания, произведена от Водно-електрическите централи. 

      В тази връзка настояваме :

·         Европейската комисия да наложи мониторинг на Република България, свързан с изразходването на водните й ресурси

·         Европейската комисия да наложи мониторинг на Република България в сектор Енергетика, свързан с производството на електрическа енергия от  Водно-електрически централи, които до 2020 год. са ползвали вода без поставени уреди за отчитане на изразходеното количество вода, с което са извършвали нерегламентирано източване на вода от язовирите и реките в Република България.

     Очакваме бърз отговор и реална реакция от европейските институции за случващото се в Република България, което е в разрез с всички европейски правила, стандарти, ценности и норми. Като български и европейски граждани, и като данъкоплатци, очакваме бърза и спешна помощ, а не формален отговор и реакция, изразяваща се в  конкретни действия на Европейската комисия, включително и официална позиция.

Радка Димитрова Сиренкова и Живко Желев Бъчваров

гр. Сливен, 01.12.2020 год.

image

 image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
image

image
image

image
image

image
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3170736
Постинги: 1691
Коментари: 834
Гласове: 1585
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031