Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03 09:01 - Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“ https://glasove.com
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 1595 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“ Автор: Стефан Джендов   06.03.2021  Задава се най-големият обир на българите за последните 30 години, като този път никой няма да бъде пропуснат. Това е кратката версия на голямата трагедия, наречена „технически паспорти на сгради“. Според Националния статистически институт над 95% от българите притежават имот, но около 40 на сто от тези имоти са по селата. image

 Какво представлява чудото „технически паспорт на сграда“? Експерти във всяка сфера на строителството ще проверяват дом по дом дали са спазени съответните изисквания за:

 

 • Механично съпротивление;
 • Устойчивост, безопасност при пожар;
 • Хигиена (каквото и да значи това);
 • Околна среда (и какво става, ако околната среда не е добра?);
 • Достъпност и безопасност при експлоатация (и ако общината не е направила добра достъпност, кой е отговорен?);
 • Защита от шум (разбирай дебела изолация – външна и вътрешна и висок клас дограма);
 • Икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.

 Въпрос към тази точка: А какво става с населените места, които от десетки години са на воден режим и токът им спира по няколко пъти на ден?

 В репортаж, излъчен по бТВ се казва, че „енергийните експерти твърдят, че техническият паспорт е важен, за да се разбере дали сградите са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна безопасност“ и забележете! – „колко коректни са нашите наематели и комшии“.

 Неведнъж са излъчвани репортажи за хора, които на своя глава, насред населено място, отглеждат добитък; правят приюти за животни, извършват търговска дейност в частен имот. Как точно ще бъде оценена тяхната „коректност“ и ако бъде установена „некоректност“, кой и по силата на кой закон ще промени това? Пак в графата за „коректните комшии“ се вписват и нерешените проблеми с хората с психически отклонения, превърнали домовете си в складове за отпадъци, населени от плъхове и излъчващи зловоние. Законодателството на България от десетилетия не може да се пребори с тях и такива жители тероризират цели блокове безнаказано. Когато започне паспортизацията на вход с подобен проблемен живущ, процедурата ще го заобиколи ли или темата ще се върне отново в Народното събрание, където на 31-та година от началото на демокрацията, някой да реши какво се прави с болните съседи-терористи?

 Следва най-забавната част:

 „Необходим е консенсус на живущите в блока за парите, фирмата, огледите, време за доклад от специалисти, а понякога – и ето къде е заровено кучето!: А ПОНЯКОГА РЕМОНТИ НА ТРЪБИ, ДОГРАМИ и КАБЕЛИ“.

 С десетилетия никой в големите градове не може по никакъв начин да задължи собствениците на кооперации да поддържат своята фасада, падат парчета, които трошат главите на минувачи, а собствениците отказват да се погрижат, защото нямали пари. Но сега същите тези хора ще се съгласят някой да обиколи домовете им отвътре, да им обясни, че цялата ел. инсталация е за смяна, че дограмите са изгнили, че гредоредът е несигурен при земетръс и че цялото здание е компрометирано?

 Втора част на трагедията е установяването на незаконни реконструкции, които са отслабили структурата на сградата. Ще задължат хората да издигат отново стени? Кой ще го направи?

 По силата на кой закон паспортизацията на сградите ще задължи собствениците да извършват цялостни ремонти? На някои места трябва да се стигне до самата структура на зданията. Изведнъж в комедията ще се намесят банките, които ще отпускат нисколихвени кредити за „паспортизационен ремонт“?

 Случайно или не, но темата тръгва от панелните блокове, които у нас са около 20 хиляди за цялата страна. Собствениците на жилища в тези блокове предстои да нахранят:

 

 • Електричари;
 • Специалисти по енергийна ефективност;
 • Архитекти;
 • Водопроводчици;
 • Пожарникари;
 • Инженери;
 • Продавачи на дограма;
 • Облицовкаджии;
 • Продавачи на китайски уреди, които уж предупреждават за нещо;
 • Консултанти;
 • Банкери.

 Според грубата сметка на „експерти“ – каквито и да са те, паспортизацията на едно жилище от около 60 квадрата, ще струва между 240 и 480 лева. Разликата между двете „възможни“ цени е точно два пъти. И то само в случай, че някой подава фиш, срещу който човекът си откупува поредната хартийка, наречена „технически паспорт“. Фирмата, която „дава“ тапията с какво се занимава всъщност? Дали тепърва ще се появят нови фирмени конгломерати за разделяне на парите, които трябва да бъдат смъкнати от собствениците на жилища, като те са изнудени да извършват ремонти и инвестиции, каквито дори не могат да си позволят?

 Всеизвестно е, че в преобладаваща част от жилищата са извършвани конструктивни промени – най-малко са усвоени тераси. След години на обяви, разлепени по входовете, за подмяна на водопроводни щрангове, на стотици, вероятно хиляди места, те са сменени, хората са завършили ремонтите си, но сега някой трябва да направи чертежи и да докаже, че те са сменени и къде се намират. А някой друг може да реши да ги „обследва“.

 Не е ясно какво се случва с жилищата, които са конструктивно променени с бутане на стени и промяна във функционалността на помещения – като пренасяне на кухнята на мястото на хола, например.

 А как се прави обследване на арматурата на жилище? Поради ниското търсене на подобна услуга, фирмите в България, които могат да направят това, без да разрушават стени, са общо седем. Иначе казано – на всяка от тях се падат по около 2800 апартамента за проверка за срок от една година или ако работят без почивен ден, това ще рече по около 8 апартамента на ден. А колко ли струва това?

 Следващо действие от комедията: установяване на пожарна безопасност. Да се сещате за жилищен блок, за модерна кооперация, за ново строителство, където в жилищата са монтирани противопожарни пръскачки или аларми? То е ясно, че в 100% от случаите ще липсва противопожарна защита. Една мъничка аларма в дома струва около 10 лева. Но тя само пищи. А самата противопожарна защита? Колко ще струва нейното обследване? Колко ще струва инсталацията й?

 Когато настоящият зам.-министър на регионалното развитие Валентин Йовев обяснява, че „до декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да с изготвени технически паспорти“, по странно мълчалив начин не става ясно: това включва или не включва селските къщи? Начинанието включва или не включва незаконните постройки?

 Как се издава технически паспорт на незаконно построена кооперация, дом, имот? Паспортизирането ще ги узакони или поради законова невъзможност да получат такъв, ще бъдат съборени? Какво ще се случи с огромните гета из цяла България, където са изникнали хиляди незаконни обекти? Как ще бъдат паспортизирани блоковете в жилищни комплекси, където живеят само малцинства и където често са останали само панелни стени и нищо друго?

 И за да е още по-забавно, как технически паспорт ще бъде издаден на стотици домове в жилищни квартали без отходна канализация? Баровският „Бояна“ е емблематичен пример, но всъщност 40 на сто от столицата е без отходна канализация. Къщите в тези квартали ще бъдат паспортизирани само на база външен изглед? Може би точно тук се задейства графата „хигиена“. Ще бъдат обследвани отходни ями или ще бъде проследена следата на мръсотиите по деретата?

 Дотук едно е сигурно: докато едни ще плащат под масата, над масата и както намерят за узаконяване, други ще бъдат принудени да дадат десетки хиляди за ремонти.

 На фона на всенародния подем за „паспортизация“, все още не ясно как държавата ще задължи собствениците на културни обекти да ги поддържат и запазват в автентичния им вид. Искате пример? – Къщата с ягодите. От колко години тя се руши, разпада и съсипва? Фантастичните исторически сгради, оставени да гинат под тежестта на времето ще получат ли „технически паспорт“, или там просто не се пипа? Излиза, че няма проблем да оставиш да гине историческо здание, но е проблем, че панелният блок няма чертеж на електрическата си инсталация.

 Накратко: предстои свиреп рекет, изнудване и най-гигантската кражба от най-добросъвестните собственици на имоти в историята изобщо – преди, по време, след Османското владичество – няма аналог!

 И забележете: този мащабен, всенароден проект започва в годината, когато българите изнемогват от чудовищния удар по икономиката, причинен от Ковид. Това не е проект, това е идиотски пир по време на чума!

 Единственият полезен ход на бъдещото правителство е да приеме решение, с което сградни технически паспорти да бъдат издавани на всички новостроящи се обекти и тези, чиито конструктивни планове са налични в общините, а те са издигнати след 2007 година. И това да започне да се случва от 2024 г., когато се очаква, че икономиките ще започнат плавно възстановяване. Всяко друго решение е нечовешко издевателство и план за пладнешки обир на всички българи.
Гласувай:
6
11. apostapostoloff - Ти, копеле, бегай!
11.03 09:40
Бегай овреме, напусни страната. Така тия гадове няма да могат да ти вземат паричките.
цитирай
2. dobrodan - Съгласен
11.03 09:55
по всички точки с автора.
цитирай
3. krumbelosvet - Дали най-вроятното или НАИСТИНА ПОЛЕЗНОТО ще се случи, ще видим.
11.03 12:21
Факт е обаче, че в сравнително нови блокове, с очаквани столетия използване, са правени просташки "преустройства", които са ПРЕМАХНАЛИ противопожарни системи и даже най-обикновени пожарни кранове и маркучи. Има съборени стени, които НЕ МОЖЕ да не отслабват конструкцията. Има хитрости за крадене на топлина и даже вода...
Може би трябва със закон да се въведат задължителни ЗАЕМИ (гарантирани от държавата?) които да бъдат тежест върху собствеността при продажба, наследяване и дарение.
Но главното, ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМО е да ИМА ПЕРИОДИЧЕН КОНТРОЛ върху частните имоти от гледна точка на лична и обществена БЕЗОПАСНОСТ и разкриване на кражби.
цитирай
4. zaw12929 - Всички ГРАДСКИ ИМОТИ СА ПОСТРОЕНИ ...
11.03 15:01
Всички ГРАДСКИ ИМОТИ СА ПОСТРОЕНИ ПО ПРОЕКТ. САМО ГЕТАТА СА СТРУПОПАНИ БЕЗ ПЛАН, ЗАКОН И ДОКУМЕНТИ ЗА СОБСТВЕНОСТ- ВЪРХУ ЧУЖДА ЗЕМЯ ЗА ДА СА В УДОБНО ЗА ГЛАСУВАНЕ СЪСТОЯНИЕ ОЩЕ ПО ЗЛЕ ТЕ ПОЛУЧАВАТ НАЙ МАЩАБНИТЕ ПОМОЩИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3081383
Постинги: 1633
Коментари: 823
Гласове: 1567
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Август, 2021  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031