Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2022 13:31 - Донецк: Открити са доказателства за плановете за атака на Украйна въз основа на данни на НАТО.
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 320 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Донецк: Открити са доказателства за плановете за атака на Украйна въз основа на данни на НАТО.
от  VT редактори - 7 март 2022 г

image

https://www.anti-spiegel.ru/2022/donezk-beweise-fuer-angriffsplaene-der-ukraine-auf-basis-von-nato daten-gefunden/

Главата на Донецката народна република заяви в изявление за пресата, че са открили доказателства в украински щаб, че Киев е планирал атака за 8 март.

Разбира се, когато има стрелба, трябва да се внимава с прясна информация. Въпреки това, тъй като западните медии разпространяват докладите на украинското правителство нефилтрирани като истина, аз виждам – както винаги – като мой дълг да докладвам и за докладите на руската страна. Само тези, които познават изявленията и на двете страни, могат да си съставят собствена картина. Какво стана

Денис Пушилин, глава на Донецката народна република, направи днес изненадващо изявление за пресата. За това бяха поканени журналисти, които бяха на място в Донецк. Пушилин, в едва петминутно изявление, което ще свържа по-долу, каза, че е заловен щаб на крайнодясната и националистическа украинска организация „Десен сектор“, където са открити доказателства за планирана украинска атака срещу Донбас, която трябваше да се проведе на 8 март.

Всеки мислещ човек трябва да мисли, че това е глупост, защото Украйна да атакува Русия в Крим изглежда като самоубийство. Затова първо трябва да се впусна в задната история, защото през 2021 г. Украйна записа в новата си военна доктрина насилственото отвоюване на Крим. Тези планове всъщност съществуваха в Киев и съвсем официално.

Следователно, за да разберем какво означават доказателствата, осигурени сега според Пушилин, трябва да погледнем задната история.

Украинската военна доктрина

След Майдана президентът Порошенко въведе новата украинска военна доктрина през 2015 г., в която Украйна първо определи Русия като свой основен враг и второ обяви привеждането на украинските въоръжени сили в съответствие със стандартите на НАТО до 2020 г.

След като това беше реализирано, новият украински президент Селенски прие „Стратегията за деокупация и реинтеграция на Крим“ на 24 март 2021 г. За това можеше да се прочете в прессъобщението на украинската президентска администрация, наред с други неща:

„Този ​​документ определя набор от мерки от дипломатически, военни, икономически, информационни, хуманитарен и друг характер, насочени към възстановяване на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна в рамките на международно признатите граници чрез деокупация и реинтеграция на Крим.

Западът не признава Крим за руски, но трябва да приемем (с неохота, ако мога), че Русия смята Крим за руски. Всеки, който иска да промени това, рискува война с Русия. Това са реалностите.

Украйна официално и публично обяви война с Русия за Крим с този документ. Така че изобщо не е пресилено, че Киев е планирал атака срещу Крим – и следователно война с Русия – защото това е, което президентът Селенски официално нареди с указ от 24 март 2021 г. Документът говори за „мерки на военните природа” – няма по-ясен начин да се каже.

Ден по-късно, на 25 февруари, президентът Селенски също въведе в сила новата военна доктрина на Украйна. Документът имаше за цел да интегрира Украйна в архитектурата на сигурността на НАТО и повтаряше искането за връщане на Крим, включително с военни средства.

Ескалацията веднага след това

Сътрудничеството на Украйна с НАТО беше значително разширено през последните години като част от процеса на привеждане на украинските въоръжени сили до стандартите на НАТО. Хиляди войници на НАТО бяха разположени в Украйна, официално на „учебни мисии“, и практически всеки месец се провеждаха маневри, по време на които силите на НАТО и Украйна открито се обучаваха за война срещу Русия.

Руският президент Путин започна да говори за „червените линии“ на Русия от април 2021 г. и приемането на Украйна в НАТО вероятно беше най-важното от тях.

Спомняме си: още през април 2021 г., тоест веднага след подписването на гореспоменатите украински документи, в Донбас настъпи ескалация, която едва не доведе до война. Украинските войски бяха разположени там и обстрелите на републиките на Донбас се увеличиха масово. Тогава Русия разположи 100 000 войници в необявено военно учение, за да сигнализира на Киев, че атака срещу Донбас или дори Крим, която Селенски току-що бе подписал, няма да е добра идея.

Хронологията беше следната: На 8 април 2021 г. съобщих, че един от ключовите съветници на президента Путин е обявил, че ще защитава Донбас в случай на украинска атака. На 13 април 2021 г. по инициатива на Белия дом имаше телефонен разговор между Байдън и Путин, а на 21 април Путин също се позова на „червените линии“ на Русия в своето годишно обръщение към нацията.

След това ситуацията отново се облекчи, Украйна частично изтегли войските, а обстрелите на Донбас утихнаха. През лятото на 2021 г. имаше срещата на върха на Байдън и Путин в Женева. По това време преведох пресконференциите на Путин и Байдън след срещата.

Взаимни гаранции за сигурност

Вече писах за факта, че трябва да се е случило или планирано нещо в Украйна наскоро, което е оставило руското правителство пред избора между чума и холера: или да приеме нещо, което се прави в Украйна, но което Русия възприема като екзистенциална заплаха за собствената си сигурност или да се намеси военна в Украйна.

През декември 2021 г. Русия изпрати своите предложения за взаимни гаранции за сигурност до САЩ и НАТО и също ги публикува паралелно, за да може целият свят да прочете какво предлага Русия и как реагира Западът. Едва в края на януари 2022 г. САЩ и НАТО отговориха писмено. САЩ и НАТО отхвърлиха основното искане на Русия да не приема Украйна в НАТО, нито да разположи американски ядрени ракети в Украйна. Всяка страна е свободна да избере своя съюз за сигурност, казаха те, и няма планове за разполагане на ядрени оръжия в Украйна, така че не е необходимо да се дават на Русия никакви гаранции в това отношение.

Ядрено оръжие за Украйна

На 19 февруари 2022 г. украинският президент Селенски открито заплаши в речта си на Мюнхенската конференция по сигурността, че страната му ще се оттегли от Будапещенския меморандум, в който Украйна обеща да се откаже от собствените си ядрени оръжия. Това не беше празна заплаха, защото Украйна разполага както с нужния радиоактивен материал, така и със знанията и техническото оборудване, за да го преработи в материал за ядрено оръжие. А Украйна разполага и с необходимата ракетна технология за изграждане на подходящи системи за доставка. Всички знания и оборудване все още са налични в Украйна от съветско време и могат да бъдат използвани по всяко време, поради което Украйна успя да произвежда ядрени оръжия, да не говорим за „мръсни бомби“, дори и в кратък срок след това съобщение.

На 21 февруари, само два дни след обявяването на Селенски, че Украйна ще възобнови ядреното въоръжаване, Путин призна републиките в Донбас и отправи силно предупреждение към Киев. Путин обяви сключването на договори за взаимопомощ с републиките на Донбас и завърши речта си с думите:

„От онези, които завзеха и държат властта в Киев, ние изискваме незабавното прекратяване на военните действия. В противен случай отговорността за евентуалното продължаване на кръвопролития ще бъде единствено на съвестта на режима, който управлява територията на Украйна.

Така беше ясно, че ако Киев не спре да обстрелва Донбас, Русия ще се намеси военна. Киев не само не спря да обстрелва, но и рязко го увеличи. В ежедневния си доклад от 23 февруари ОССЕ отчете общо близо 2000 нарушения на примирието и близо 1500 експлозии – за един ден, имайте предвид.

На 24 февруари Путин произнесе поредната реч, в която обяви началото на руските военни действия.

Това, което сега е намерено

Днес Денис Пушилин, глава на Донецката народна република, обяви изявление и покани журналисти да присъстват. Сред тях беше Алина Лип, която засне изявлението му и веднага ми го изпрати. Междувременно тя го публикува и в своя Telegram канал, можете да намерите видеото с петминутното изявление и извънредните новини на Алина в Telegram тук.

Пушилин каза пред журналисти, че в щаб на Десен сектор, украинска нацистка организация, воюваща в Донбас и свързана с така наречените доброволчески батальони, са открили тетрадка с регистрация в НАТО и съдържаща секретни данни. На него, каза той, има данни, събрани от американски шпионски дронове, които непрекъснато патрулират границата на Донбас, както може да се проследи дори на Flightradar. Така националистическите сили на украинските нацистки батальони имаха пряк достъп до разузнавателните данни на НАТО за военни обекти в Донбас, а също и в Крим. Иззети са подробни карти.

Това противоречи на изявленията на генералния секретар на НАТО Столтенберг, който винаги е твърдял, че няма такова сътрудничество между НАТО и силите в Донбас. Освен това в бележника са открити данни за контрола на американски дронове за атака, каза той.

Най-важното обаче според Пушилин е, че в тетрадката са открити и подробни планове за атака срещу Донбас и Крим, според които тя е била планирана за 8 март.

Какво обеща НАТО на Киев?

Вече съобщих, че НАТО изглежда обеща на Киев много повече, отколкото прави сега в случай на възможен конфликт с Русия. Селенски, в публичните си изяви след началото на руската военна операция, изрази изненада, че всички лидери на НАТО отказаха да му предоставят военна подкрепа след началото на руската интервенция. Тогава Селенски призова НАТО да създаде зона, забранена за полети над Украйна, което НАТО също отказа да направи. А украинският външен министър дори открито обяви разочарованието си от поведението на НАТО по украинската телевизия, говорейки за това как има „политическо споразумение“ с НАТО, че ще застане до Украйна. Той каза, че НАТО се е самоунищожила с отказа си от военна намеса. Пълни подробности можете да намерите тук.

Днес Селенски последва отново, заявявайки в Telegram на адрес на НАТО:

„Повтаряме го всеки ден: затворете небето над Украйна! Направете хуманитарна полетна зона без ракети, без бомби от въздуха! Ние сме хора и ваше хуманитарно задължение е да ни защитите, да защитите хората и вие можете да направите това. Ако не го направите и поне не ни дадете самолети, за да можем да се защитим, това само предполага, че искате и ние да бъдем убити много бавно.

Все по-отчаяните призиви от Киев към НАТО според мен са доказателство, че НАТО е обещало военна подкрепа на Киев при закрити врати в случай на конфронтация с Русия. Няма как по друг начин да обясня защо самият Киев провокира руската намеса, като увеличи обстрела на Донбас. Хората в Киев едва ли биха повярвали, че могат да се изправят срещу руската армия.

Същото важи – ако това, което представи Пушилин, се окаже вярно – за планирана украинска атака срещу Крим. Още веднъж напомням, че това не е руска пропаганда, а че военното възстановяване на Крим е записано в украинската военна доктрина и в отделен указ на украинския президент. Тези планове не могат да бъдат отречени, можете да ги прочетете на сайта на администрацията на украинския президент.

Въпросът не е дали, а само кога Киев е искал да приложи тези планове в действие. И точно тук се вписва информацията, представена от Пушилин, защото според нея НАТО е дало на Украйна достъп до нейните разузнавателни данни (а може би и още), което захранва надеждата в Киев, че НАТО ще бъде на страната на Киев в случай на конфронтация.

И не, че някои в Киев смятаха, че войната с Русия заедно с НАТО е реалистична и добрата идея също не е руска пропаганда, твърдолинейните в Киев казаха това открито отново и отново. Вероятно аз и вие осъзнаваме колко неземно е да мислим, че САЩ рискуват Трета световна война и възможна ядрена война заради Украйна, но в Киев някои хардлайнери смятат, че това е добра и реалистична идея. Ако твърденията на Пушилин се потвърдят, НАТО направи своята част, за да насърчи Киев в тази вяра.

геополитика

Защо е в геополитически интерес на САЩ да отприщи скъпа и кървава прокси война за Русия в Украйна, обясних подробно тук. Този подход не е нов, той беше направен по време на Студената война и от двете страни, т.е. и от САЩ: едната вкара противника в скъпи прокси войни. Това, че САЩ го направиха отново, не би било изненадващо, а просто продължение на политиката на Студената война. Може да ни звучи невероятно, че САЩ правят това в средата на Европа, но от гледна точка на САЩ, каква е разликата къде се провежда прокси войната, стига да не е на прага им?

Русия има най-доброто разузнаване от Украйна и знаейки всичко това, това обяснява защо Русия беше толкова настоятелна през последните месеци да изисква гаранции за сигурност и да набляга на своите „червени линии“. Русия открито каза как ще реагира, ако в Украйна се появят оръжия за атака на НАТО, как ще реагира, ако Киев атакува Донбас и как Русия ще реагира на атака срещу Крим, така или иначе не трябва да става въпрос.

Ако твърденията на Пушлини са верни и Русия е знаела за тези планове от разузнаването, предишната история от последните няколко месеца изведнъж придобива смисъл. Русия вероятно каза ясно на Съединените щати в преговорите през последните месеци, че се чувства принудена да предприеме действия в Украйна и да наложи военно сигурността си, ако е необходимо.

Във всеки случай в преговорите за взаимни гаранции за сигурност САЩ отхвърлиха всякакви разговори за Украйна, като по този начин съзнателно приеха руската намеса. Няма нужда да бъдем съпричастни към руската реакция, но трябваше да е ясно на всички, че САЩ наричат ​​своя блъф, вместо да повлияят на Киев да отмени военните си доктрини и да спре да обстрелва Донбас.

Преди година, по време на последната ескалация през април 2021 г., САЩ все още отменяха Киев. Този път явно не.

 Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4410993
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930