Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2013 10:25 - Групировката ВИС
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 2870 Коментари: 0 Гласове:
1Автор: kuklovodi

Наследници на убития президент на "ВАИ Холдинг" Георги Илиев са жена му Мая и племенничката Ивона. Трима решават съдбата на групировката - Николай Цветин, Асен Боянов и Иво Иванов-Гела. С хотелите и заведенията край морето ще продължат да се занимават Петър Лашов и Веселин Стоименов

Сцена от мафиотски филм. Стотици мъже, облечени в черно, с тъмни очила и с очертани под памучните фланелки мускули следват ковчега на своя бос. Георги Илиев щеше да остане доволен от един такъв край. Знаеше предварително какви ще са финалните надписи. Вдовицата на убития на 25 август в Слънчев бряг президент на "ВАИ Холдинг" Мая Илиева написа върху некролога: "Без думи!". "Сбогом, приятелю", изрече човекът, когото мнозина смятаха за негов враг. И се поклони пред ковчега му. Защото враждата помежду им беше част от сценария, който други пишеха вместо тях.
Десет години преди снайперистът да порази Георги Илиев с един-единствен куршум, същите тези мускулести мъже вървяха след ковчега на брат му Васил. Тогава мнозина очакваха, че това е краят на групировката ВИС. "Ликвидацията" на търговското дружество се отложи. Но този път връщане назад няма. ВИС остава в миналото. След убийството няма кой вече да поведе осиротялата армия.

Атентатът

Жоро Илиев пристига в комплекса "Мултиплейс" към 23.20 часа. Насочва се директно към ВИП-входа отзад, откъдето винаги влиза. Предварително е поръчал да му запазят любимото сепаре. "Мултиплейс" е открит официално през юни с грандиозен купон с 2000 души поканени. Това е събитието на сезона в Слънчев бряг. Върху площта от 3200 кв. м са разположени пет заведения: "Буда бар", ресторантът "Свети Георги", "Най клуб", дискотека "Екстрим" и "Домби бар". Георги Илиев е единият от двамата собственици на комплекса. Другият е Петър Лашов. Техни са и заведенията "Анду", "Дел Маре", "Елефант", "Мираж", "Какао", стопанисвани от фирмата "Ел Би Джей". Убиецът обаче е знаел, че Жоро Илиев и компанията му ще тръгнат тъкмо към "Буда бар". Това е било казано на висок глас в съблекалнята на футболистите от "Локомотив" (Пловдив) веднага след мача с ОФК "Београд". Президентът на клуба Илиев поканил всички футболисти, за да ги почерпи за победата. Около девет минути са минали от влизането му в "Мултиплейс". Разговаря по телефона. Чува се леко припукване, заглушено от фойерверки, които отбелязват откриването на друг хотел в курорта. Жоро Илиев се смъква на пода. Бодигардовете го покриват с телата си. След още десетина минути в здравната служба констатират смъртта му.

Коктейл от версии

В първите дни след убийството МВР забърка коктейл от различни версии. Отначало изтече информация, че стрелбата е произведена от намиращия се срещу "Мултиплейс" хотел "Хризантема". После разследващите обявиха, че са намерили не една, а две стойки, на които оръжието е трябвало да се закрепи. Чак на третия ден се намери флоберката. Още преди да е извършена експертизата, бе обявено, че престъплението е било извършено именно с нея. Двете стойки и флоберката са намерени на място, където вече са били извършвани претърсвания. Уликите са били на достатъчно видно място. Или полицаите са проявили непрофесионализъм. Или са подхвърлени допълнително. С категоричност може да се каже само едно - оръжието не е било изхвърлено от хотел "Хризантема". И едва ли убиецът е тичал по стълбите с него.

По време на аутопсията куршумът е открит вътре в тялото. Твърди се, че е минал отгоре надолу. Което потвърждава първоначалната версия за стрелба от хотела. Очевидци на убийството са станали над 30 души. Техните показания обаче се разминават относно това имало ли е преминаващ мотоциклет с двама души и паркиран бус в района. Двайсетина минути след убийството изходите на курорта са завардени от полицията. Нищо подозрително обаче не е било забелязано.

Наследството

В доклад от 1995 година, в който са изброени основните групировки и техните лидери, се твърди, че групировката ВИС разполага с около 5 милиарда лева (стари). Споменато е и в какво са инвестирани тези пари. Георги Илиев получава изградената от брат си структура наготово. Всички прогнози са, че буйният младеж ще се провали. Оказва се обаче, че силно са го подценили. Пред ковчега на брат си в родния дом в Кюстендил той се зарича за две неща - че ще открие убиеца и ще го ликвидира собственоръчно. И че няма да посрами брат си. Разликата им е само една година. На пръв поглед са били много различни. Но връзката между тях е била особено силна.
Жоро Илиев изпълнява обета си. Нещо повече - зад себе си той оставя много по-мощна организация от тази, която е наследил. Интригата сега е кой ще поеме щафетата.
Сестрата Мариана винаги е държана на дистанция от Васил и Георги. Въпреки това веднага след убийството в Слънчев бряг се разпространи абсурдният слух, че тя поема функциите на братята си, за да може бизнесът да остане в семейството.
Другият спряган като бъдещ "ликвидатор на фирмата" е Николай Цветин. Двамата с Георги Илиев бяха почти неразделни. Той е човекът, който има най-реална представа за всичко.
С бизнеса в сянка се очаква да се заеме дясната ръка на Жоро Илиев - Иво Иванов (Гела). Въпреки качествата, заради които убитият беше гласувал такова високо доверие на двамата, те обаче не са хора, които биха могли да го заместят. Няма и формално основание за това. Всичко, което е притежавал Георги Илиев, остава за неговата вдовица Мая и за двете им дъщери Андрея и Кристи, които са преките му наследници.
Преди месец Жоро Илиев прехвърля с нотариус имоти и фирмени дялове на племенничката си Ивона. Единствената дъщеря на починалия му брат е подсигурена. Чичото се е погрижил нищо да не й липсва. Дълго време се колебаел дали да я прави толкова независима. Ивона е създавала на семейството сериозни грижи.
Съпругата Мая Илиева има собствен бизнес и е доказала възможностите си. Най-важното нещо за нея сега са двете момиченца, за които ще продължи да се грижи сама. На нейно име се водят няколко хотела по морето, най-големият от които е "Дюн" в курорта Слънчев бряг. В София държи елитен фризьорски салон на бул. "Патриарх Евтимий". Фирмата й "М"
ЕООД е с предмет на дейност търговия на дребно с парфюмерийни, козметични изделия и тоалетни принадлежности. Подобни са и "ФАМ" ООД и "Контрадикт" ООД, в които държи по 50 процента. В агенцията "Ексграунд" си поделят собствеността с Розалия Тинкова.
Мая Илиева наследява от убития си съпруг фирмите "Съни сенд" (недвижими имоти) и "Георги Илиев" ЕТ (търговия на едро). Хазартната "Джорджио" ЕООД държи 50% в "Гранд геймс" ООД. Другата половина е на бащата на убития бос на "Мултигруп" Илия Павлов - Павел Найденов. "Джорджио" е акционер и в заложна къща "Карпатия" заедно с фирмата "Хърсев Ко". На Мая Илиева се полага още хотелският комплекс "Гладиола стар" (бившият "Акация") в курорта Златни пясъци. От Министерството на търговията и туризма холдингът на Георги Илиев е купил хотелите в Слънчев бряг "Астория" (взет за 250 хил. долара) и "Орел" (за 781 хил. долара).
Мая Илиева наследява и 31.60% от акциите на ПФК "Локомотив Пловдив-1936", собственост на съпруга й. Изпълнителният директор на клуба Емил Наков обяви, че занапред отборът е нейна грижа. Акционерите обаче не са се събирали след смъртта на Жоро Илиев и тя не е упълномощена от тях да взема каквито и да било решения. Много по-вероятно е футболът да бъде поет от Николай Цветин. Близнака има участия в пет фирми от структурата на ВИС, на едната от които - "БИГ-1", се явява и ликвидатор.
Сочен е като един от мозъците на групировката. След смъртта на Васил Илиев се сближава с брат му. До такава степен, че измества напълно силните до този момент фигури в групировката. През 2000 година двамата с Георги Илиев си поделят наполовина "ВАИ Холдинг", който държи собственост в девет фирми: "Ел Би Джей", "Оазис-Мусо", "Хепи 94", "Тони", "П.А.П-94", "Люси", "Брилянт-63", "Консултанти" и "Енджел".
Възходът на Николай Цветин е за сметка на няколко души, на които Васил Илиев е имал безрезервно доверие. Пенчо Младенов, с когото са учили заедно в училището "Олимпийски надежди" и който ръководеше пряко "ВИС-1", е изтикан в периферията. По времето на Жоро Илиев му се подхвърлят дребни трохи. Започва да се мярка все по-рядко в обкръжението му. Накрая изчезва напълно.
Шефът на "Вярност, инвестиции, сигурност - 2" Чавдар Писарски, зет на покойния дипломат Венелин Коцев, е лицето на застрахователната компания, докато Васил Илиев е жив. Запазва поста си след смъртта му, но постепенно също е изолиран от вземането на важни решения.
Преди да реши да се оттегли, функциите му са били ограничени до преустановяването на дейността на неполучилата лиценз "ВИС-2". Официален ликвидатор на дружеството е Йорданка Драгомирова Димитрова. На последното общо събрание на акционерите, проведено през декември миналата година в къпалнята "Мария-Луиза", е взето решение срокът за ликвидацията да бъде удължен до 31 август 2005 година.
Друг доверен човек на Васил Илиев - Йовчо Кьосев, е наказан от брат му да плати висока глоба. Поверяват му дял от бизнеса с горивата, като по-голямата част от печалбата отива за погасяване на наказанието - стил, въведен от Георги Илиев.
Третият, за когото в момента се твърди, че решава съдбата на групировката, е Асен Боянов. Той участва като собственик в 15 фирми с разнородна дейност, сред които "Инерт груп" (за добив на трошен камък, пясък и чакъл), "Лукафе" (търговско посредничество), "Патрай" (отглеждане на лозови, овощни и други трайни насаждения - със седалище в Кюстендил), "Теско трейдинг" и "Ганимед" (ресторантьорство), "Алпа" (търговия на едро).
Двама са наместниците на Георги Илиев в туристическия бизнес. Единият е Петър Лашов, съсобственик в "Мултиплейс". Името му фигурира в още 17 фирми, като "Пикадили 2000", "П и Д Брадърс", "Милениум 2002" (с Камен Червеняков) и други.
Веселин Стоименов е вторият човек, на когото е поверена грижата за инвестициите на ВИС по Черноморието. Собственик и съсобственик е в редица фирми, сред които "Сохо", "Венис", "Айсберг 02", "Алфа кар", "Интертур" - Несебър, и други.
За Иво Гела остава скритата част от висаджийския бизнес, която МВР така и не успя никога да осветли. "Мога да арестувам Георги Илиев", похвали се седмица след убийството на брат му тогавашният вътрешен министър Любомир Начев.
Всеки от министрите след него можеше, но не го направи.

По острието на бръснача

"Бяхме борци, вече сме бизнесмени", казва в единственото си интервю за "Труд" през 1995 година Георги Илиев. Пак там той заявява, че не се страхува от перспективата да го сполети съдбата на брат му: "То е Божа работа... Каквото ми е писано, ще стане." Георги Илиев обича да предизвиква съдбата. Не са един и двама хората, които е имало за какво да му отмъщават. Много вероятно е тъкмо това да е мотивът на поръчителя на неговото убийство.
Георги Андреев Илиев е роден на 22 юли 1966 година. Учил е в Първо основно училище в Кюстендил. На десетгодишна възраст започва да тренира борба с брат си Васил. Става окръжен и републикански шампион за пионери в категория до 34 килограма, класически стил.
През 1982 година постъпва в училището "Олимпийски надежди". Пак тогава е регистриран за кражба. Милицията вече си има едно наум за него. Добрите му спортни успехи обаче са причина органите на реда да са по-снизходителни с него. В казармата влиза през 1984 година. В категория до 82 килограма печели международен турнир в Париж. През 1985 година животът му се преобръща на 180 градуса. Военен съд го праща за 11 години в затвора заради участие в групово изнасилване на германка. Отначало е на строг режим в Белене. После го изпращат в Бобовдол. Шест години прекарва там. Освободен е предсрочно. Но престоят в затвора го е направил агресивен и отмъстителен. Налита на бой. Никога не успява да се отърве от този си навик.
През 1994 година се жени за приятелката си Мая Пенелова. Оттогава датира враждата му с небезизвестния Бранимир Григоров-Бранко, с когото тя е била, преди да се запознаят. Преди смъртта на Васил Илиев Бранко е една от влиятелните фигури в подземния свят. Благодарение на Георги Илиев се превръща в обикновен сводник, а впоследствие - шеф на група за "мокри поръчки". Винаги, когато Бранко е в издънка, човек на Жоро Илиев сътрудничи на полицията и изпява поредното престъпление. На 26 юли 2004 година се слага точката на тази дългогодишна игра на котка и мишка - Бранко е убит.
Георги Илиев не само обича да предизвиква скандали, но и участва активно. През юли 1995 година той и хората му са арестувани в Хасково заради нанесен побой над местните босове на подземния свят Валентин и Антоан Подмолови в района на ГКПП - Капитан Андреево. Това е наказателно мероприятие заради техен дълг от 50 000 долара. На 4 ноември 2002 година Валентин Подмолов е разстрелян в Хасково. "Има пряка връзка между убийството и Митьо Очите", каза тогавашният министър на вътрешните работи Георги Петканов.
Димитър Желязков, когото той споменава, е несебърският представител на трибуквената групировка. Преди да бъде екзекутиран, Валентин Подмолов е докаран дотам да се занимава с изкупуване на гъби и проституция по международния път Е-80. Загива, потънал в дългове.
През декември 1995 година самоковският бандит Юри Галев стреля по мерцедеса на Георги Илиев в Боровец.
През март 1997 година въоръжен отряд нахлува във вилата на президента на "ВАИ Холдинг" в село Веринско.
На 11 октомври 2000 година Илиев влиза в "БИАД". Охранителите на заведението го предупреждават, че има издадена заповед от собственика Слави Бинев, че мястото е "забранено за висаджии". Георги Илиев отговаря на предизвикателството - удря на Бинев шамар. Такива неща в тези среди не се забравят. Скоро става ясно, че Слави Бинев е завел дело срещу побойника. Обиденият на чест бизнесмен е изненадан неприятно в съдебната зала. Там той установява, че основните свидетели, на които е разчитал да разкажат правдиво какво се е случило въпросната вечер, един по един се отмятат от показанията си. Двама от бившите му гардове са вербувани да работят в охранителна фирма на ВИС.
Един от последните скандали, в който Георги Илиев попада, е със световния шампион по борба Рахмат Сукра. Той е под крилото на бизнесмена Младен Михалев (Маджо) и е наследникът на бизнеса с горивата на взривения шеф на "Интерпетролиум" Стоил Славов. Промяната е регистрирана в "Държавен вестник" само преди няколко месеца. Конфликтът между двамата става на 5 август. Стига се до сбиване в "Буда бар", в което Илиев лично участва. Това е нещото, което максимално вдига адреналина му. Не пропуска да се включи в забавлението. Рахмат Сукра отрича да е имало произшествие с него. Това обаче бе потвърдено от шефа на РДВР - Благоевград, генерал Красимир Петров.

Тънката струна

Единственият начин човек като Георги Илиев да бъде засегнат е, като му се отнеме нещо любимо. Босът на "ВАИ Холдинг" е дал свидна жертва. На 27 октомври 2003 г. пред дома му в софийския квартал "Хладилника" е намерен мъртъв неговият кум Румен Маринов (Нарциса). Преди това е направен опит да бъде ликвидиран близкият му приятел Николай Цветин. На 7 октомври 2003 година в ресторант "Пчела" в кв. "Лозенец", където е Цветин, има стрелба. Автоматичният откос поразява собственика на заведението Николай Иванов вместо адаша му Цветин.
Няколко дни след убийството на Нарциса "математикът на ВИС" Методи Методиев (Мето Илиянски) изчезва безследно. Единственият човек, който би могъл да му нареди да излезе привечер сам, без охрана, без да съобщи на никого къде отива, е Георги Илиев. По същия начин на повикване са били Константин Димитров (Самоковеца), Къро и Таки.
Бившият секретар на МВР Цвятко Цветков разви след убийството на Георги Илиев теорията, че Мето Илиянски е жив, крил се е в Южна Америка и сега се връща, за да оглави групировката. Доказателства за смъртта му няма, Илиянски продължава да се води изчезнал. Едно от възможните обяснения е, че Георги Илиев го е ликвидирал, тъй като е имало информация, че е замесен в убийството на Нарциса.

Сезонната разпродажба

Подобно на "Мултигруп" след отстраняването на президента й Илия Павлов конгломератът от фирми на бившата ВИС също ще се разпадне. Сезонната разпродажба започна още миналата година, когато Георги Илиев изненадващо сключи сделка със самоковския бизнесмен Христо Ковачки за супермаркетите "Оазис". Двамата са си стиснали ръцете срещу 10 милиона лева. "ВАИ Холдинг" продаде супермаркетите в столичните квартали "Люлин", "Дружба" и "Младост 1" на регистрираната специално за случая от Ковачки фирма "Данесто". Консултант по сделката е бил Емил Хърсев.
Всички обекти на убития президент на "ВАИ Холдинг" в Слънчев бряг обявиха, че в знак на траур преустановяват работа. Част от хотелите догодина може да преминат в чуждо владение. Инвестициите в тях са прекалено големи и трудно ще се възвърнат, така че по-добре ще е наследниците на Жоро Илиев да се освободят от това бреме. Което пък е добре дошло за хора и групировки, които отдавна точеха зъби за тях. Пръв на тезгяха най-вероятно ще бъде изкаран суперелитният хотел "Дюн", разположен до плажната ивица.
"Фирмите се управляват от Борд на директорите. Дори да се случи нещо с мен, те ще продължат да функционират с пълна сила", казва през 1995 година Георги Илиев. Към днешна дата това вече не е толкова сигурно. Групировката изгуби последния елемент, който я правеше толкова силна. Няма го авторитета, пред който всички в бившата ВИС се прекланяха.

 "Вижте кои не дойдоха на погребението на Георги Илиев и си правете изводите", каза писателят Христо Калчев. Според него поръчителят на убийството не е искал да си каже последно "Сбогом" с президента на "ВАИ Холдинг".
На 28 август градинката пред църквата "Свети Георги" на Петте кьошета в София беше препълнена с познати от телевизията лица. Футболното съсловие представляваха Христо Стоичков, Емил Костадинов, Георги Иванов-Гонзо, Наско Сираков, Валентин Михов, Борислав Михайлов, Иван Славков и много други. Там беше президентът на футболен клуб "Беласица" Костадин Хаджииванов. Покойният кумува на сватбата му с манекенката Радостина Чолова. Появиха се водещата на "Море от любов" Наталия Симеонова и съпругът й Денис Ризов. Звездите на фолка Кондьо и Бони също бяха сред опечалените. На излизане от църквата треньорът на "ЛУКойл - Академик" Тити Папазов се обля в сълзи.
Красимир Маринов (Големия Маргин) пристигна с венец. Дружеската прегръдка с Николай Цветин не впечатли мускулестите мъже, които придружаваха близките на убития. Те не реагираха и когато Димитър Джамов и Боян Петракиев-Барона минаха край ковчега.
Много хора не дойдоха на опелото. Липсата на няколко души обаче се коментираше най-много. Единият е собственикът на "БИАД" Слави Бинев, който съдеше Илиев за инцидента в заведението му през 2000 г. Неотдавна враждата между двамата е избухнала с нова сила.
Другият, който не дойде на погребението, е Маджо. Той бил в чужбина и по времето на инцидента със Сукра в "Буда бар", така че не е можело да вземе отношение. В скръбта си обаче хората на Георги Илиев не разсъждаваха трезво.
Отбелязано беше и отсъствието на президента на ФК "Славия" Венцеслав Стефанов, чийто син беше отвлечен миналата година и оттогава е в неизвестност. Някой от мъжете в черно обаче заяви, че Венци Стефанов е бил там. И коментарите отново се прехвърлиха към другите двама. "Аз съм казал отдавна, че никой от тези хора няма да доживее 40-ата си годишнина. Както виждате, ще се окажа прав", каза писателят Калчев, в чиито романи Георги Илиев се казва Калигула.
 Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3556876
Постинги: 1791
Коментари: 883
Гласове: 1785
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031