Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2018 18:51 - ЗАБРАВЕНИЯТ ДАРИТЕЛ
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 2043 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                        ЗАБРАВЕНИЯТ  ДАРИТЕЛ

                            image

    На 18-ти януари 2018 година се навършват 180 години от рождението на най-големият сливенски дарител – хаджи Мина Пашев.

    Роден в Йерусалим.  Завършил четвъртокласното сливенско училище. Работил в търговски къщи в Румъния и Цариград. С обявяването на Руско-Турската освободителна война хаджи Мина Пашев става основен доставчик на цялата руска армия в българските земи. След войната Пашев живее в Русия. През 1881 година, при уреждането на търговските си и парични взаимоотношения с руското правителство, умира внезапно в Петербург на 6-ти декември.

  

 Това е накратко – с няколко изречения – биографията на този необикновен българин.

   

 Хаджи Мина Пашев умира, но продължава да живее с това, което оставя на Сливен и своите съграждани. Наследството му е в размер на два и половина милиона златни рубли. Наследниците му – братята Коста и Михал Пашеви и сестра Мария Милкова - пристигнат в Петербург в началото на март 1882 г за да издирят и уредят наследството. Насочват се към Константин Кесяков, българин от Пловдив, завършил Московския университет и военно училище, участник в Руско-турската Освободителна война, като командир на І опълченска дружина. На 2 декември 1882 г., в присъствие на наследниците и пред Петербургски нотариус, Кесяков дава отчет за наследството на Пашев, приет от братята и сестра му. По тяхно искане се отделят 100 000 рубли в полза на образованието в Сливен – нещо което е било намерение на хаджи Мина Пашев още приживе. Оставените на съхранение 100 000 рубли при К. Кесяков са внесени в Руската държавна банка и годишната лихва от тях почти редовно се привежда в Цариград  на Сливенската община, която използва средствата за издръжка на сливенските училища.

На 10 юни 1884 г. се полага основния камък на девическото училище, наречено “Пашево”, поради факта, че се строи с лихвите от завещаните 100 000 рубли. През май 1898 г. представители на Сливенското българско училищно настоятелство и на наследниците на Мина Пашев постигат съгласие за начина, по който да се прехвърли в България дарената сума. Настоятелството се задължава при никакви условия да не намалява сумата, наследниците да могат да контролират разходването на приходите и на представители от Пашевия род да се отпускат стипендии за следване в чужбина.  

През 1899 г. в София се сключва  специален договор (съглашение)  между ген. Кесяков и Сливенската община .

Според съглашението, ген. Кесяков отстъпва на Сливенската община собственото си здание в София срещу Княжеския дворец от 539 кв. м  на стойност 167 000 златни лева и внася в БНБ на името на общината капитал от 100 000 лв. златни лева. Условието е  : от капитала да се използват само лихвите, а от зданието – приходите от наемите, които да се използват изключително за училищното дело в Сливен и за издръжка на младежи при образованието им в Русия. В началото на 1900 г. Сливенската община получава крепостен акт за зданието в София, което започва да носи от наеми 10 200 златни лева, а внесеният капитал носи от годишната лихва 6 000 златни лева. Тези средства се превръщат в значително перо в общинския бюджет.

Съгласно решение на Училищното настоятелство от май 1898 г., ежегодно се отделят средства и за стипендия за продължаване образованието на членове от Пашевия род. През 1929 г. Училищното настоятелство решава, че стипендията ще се ползва не само от представители на Пашевия род, а и от бедни и достойни сливенски младежи.

Бомбардировката на 30 март 1944 г. опожарява горният етаж на сградата и го прави негоден за използване. От протокол на Училищното настоятелство с дата 29 февруари 1948 г. се разбира, че имота в София е пред отнемане от Министерството на строежите и пътищата. Нещо, което неизбежно се и случва.

 

И ето идва времето на демокрацията…… Времето на разграбване и афери..

На Сливенска Община в лицето на нейното Училищно настоятелство трябва да се върне сградата,  която със специален договор й е предоставена от ген.  Кесяков. Сградата и имотът са доста апетитни – срещу бившия Княжески дворец, понастоящем Национална художествена галерия, на няколко метра от Българо-Американския културен център…. Днес същата се използва от правителството за мероприятия по време на Европредседателството ни…..

 

На плочата на Общинския пазар в Сливен пише, че за модернизирането на пазара са използвани средства от продадената след 1990 г. сграда, собственост на Сливенското училищно настоятелство и част от наследството, оставено от хаджи Мина Пашев.

Но дали е така?

Наистина ли сградата е продадена? Как е взето решението за това? Къде са решенията за продажбата от страна на Сливенското Училищно настоятелство и  Общински съвет Сливен ? Къде са решенията за покупка на сградата на Столичния Общински съвет? Къде е изповядана сделката? В коя банка са постъпили парите? Кои са лицата – от страна на Община Сливен и от страна на Столична Община – участници в тази афера?

Къде са парите от дарението на хаджи Мина Пашев?

 

Преди няколко месеца екипът на Център за Психологически Изследвания – Сливен се обърна към институциите в Република България за установяването на законността на сделката. Институциите мълчат…………

 

На 18-ти януари се навършват 180 години от рождението на хаджи Мина Пашев.

Обръщаме се към медиите да ни спомнят за този голям забравен български дарител…. Може би те ще се заинтересуват от поставените въпроси.

 

 Да си спомним с почит за един от най-големите сливенски дарители,  явяващ се днес  дарител на Столична община и България.

Забравен дарител….  Неговото име днес носи само едно училище в гр. Сливен със затихващи функции ….

 

 

Радка  Сиренкова

Сливен

13.01.2018 год.

Гласувай:
4Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3170400
Постинги: 1691
Коментари: 834
Гласове: 1585
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031