Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03 16:03 - СИГНАЛ за ПРОЕКТ в кв. Речица на Европейско финансиране до ОЛАФ!
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.03 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 СИГНАЛ за ПРОЕКТ на Европейско финансиране до ОЛАФ! 

ВОДАТА Е ПРАВО, А НЕ СТОКА ЗА НАРОДА !!! 

 Обръщаме се към Вас във връзка с проблемите във водния сектор в Община Сливен, с които се занимаваме с години. Не веднъж сме подавали сигнали до институциите на Република България – Главна прокуратура, Министерството на регионалното развитие и благоустройство, Министерството на околната среда и водите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Омбудсман, Община Сливен, Областна администрация – Сливен и други във връзка с всички нередности, свързани с водния сектор в Община Сливен, извършвани над 33 години.

       Обръщайки се към Вас, се надяваме сериозно да подходите към разрешаването им, защото проблемите с водата, опазването на водните ресурси и разумното управление на кризите в този сектор са изключително важни. Водата в реките и язовирите е на всички, тя е богатство и обществена собственост. Частните интереси във водния сектор не могат да бъдат над обществените, но за съжаление държавата не осъществява ефективен контрол върху изразходването на водните ресурси в Република България.

       Проблемите, които поставяме на Вашето внимание и настояваме да бъдат разрешени са следните :

През 2019-та год. отново обществеността на гр. Сливен бе уведомена, че над 112 млн. лева – по ОП „Околна среда“ ще бъдат инвестирани за подобряването на ВиК инфраструктурата на общини Сливен и Нова Загора, като МРРБ има готовност до 2020 год. да актуализира проекта за новата пречиствателна станция за питейни води и да възложи довършването й. До настоящия момент в гр. Сливен – вече почти 33 години имаме изграден един паметник на пречиствателна станция – построена и не пусната в действие – и можем да кандидатстваме и да  се класираме за рекордите на Гинес.

5.      През 2008-ма год. в гр. Сливен по проект на ИСПА – „Интегриран проект за водния цикъл на гр. Сливен“ – започна: 1. разширението и модернизацията на канализационната мрежа в гр. Сливен, 2. реконструкция и модернизация на съществуваща градска пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ) на гр. Сливен. Този проект – изключително корупционен - доведе Сливен да изглежда като град след извършени бомбардировки. Градът бе разкопан през 2008-ма година и оставен в положение на разруха до 2012-та година по вина на управляващите Община Сливен в лицето на ПП „ГЕРБ“ и техния кмет – г-н Йордан Лечков. След 2012-та год. историческият воден цикъл на гр. Сливен бе приключен по ОП „Околна среда“ – програмен период 2007-2013-та, като бе включено и разширение и модернизация на водопроводната мрежа в гр. Сливен. В резултат на това разширение и модернизация, по отчет на КЕВР за 2018-та год. процентът на общите загуби на ВиК в гр. Сливен по водоснабдителната система  е 83.28.

 С писмо изх. № ЗИ – 01 – 67/ 30.12.2019 год. АДФИ отказва да предостави достъп до доклад № ДИЗСЛ-3/18.06.2018 год. и заключението към него, отразяващ резултатите за извършената финансова инспекция на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД. В мотивите си за отказ  посочва, че редът за предоставяне на такава информация е регламентиран в чл. 198 от Наказателнопроцесуалния кодекс. Окръжна прокуратура Сливен със становище до АДФИ,  уведомява АДФИ, че не следва да  предостави по реда доклад № ДИЗСЛ-3/18.06.2018 год., отразяващ резултатите за извършената финансова инспекция на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД.

   Във връзка с подадения сигнал до МРРБ, до Областния управител на област Сливен, до кмета Радев – Сливен и до Управителя на ВиК – Сливен от 17.02.2023 год., в което се иска информация за разкопките в кв. Речица.

Преди дни споделям статия с поредната порция публично изказани истини за умишленото съсипване на Водоснабдяване и Канализация-Сливен. Изразявам нормалната гражданска надежда, че някой ще потърси отговорност от прокуратурата. Затрупва ме лавина коментари, от които лъха примирение. Сред хората, подписали песимизма си има овластени, амбициозни и според моите скромни представи решителни личности. Но всички въздишат невярващо. Не питам защо. Наслушал съм се на клишета. „Тук няма държава“, „Корумпираните началниците винаги се оправят“, „Българският съд слугува на крадците“, Гарван гарвану око не вади“.  Мама му стара кой е държавата? Кой позволява да го деребействат корумпирани началници? А пробвали ли сте да притиснете по граждански продажния съд? А ние не можем ли да извадим на гарваните очите вместо вечно да чакаме те са ми да го сторят? Примирение и глупост са ботушите, с които ни тъпче корумпираната прослойка от всякакви негодници – политици, депутати, началници, журналисти, съдии… Всички впрегнати за да легитимират ограбването като угодна на закона дейност. Докато ние смирено клатим глава и се оправдаваме, че няма какво да направим. Докато позволяваме пред очите ни да блудстват с обществената справедливост ще бъдем бедни. Потъпканата справедливост означава користно разпределение на обществените блага. Малко за примирените и изобилие грабителите. Нашето безсилие е тяхното алиби. А примирението си е чиста проба съучастие в оскверняването на справедливостта.

Хубаво е гражданите да знаят за какво плащат и как се харчат парите им от управлението на Рашев във Водоснабдяване и Канализация-Сливен. Разбира се не всеки граждани има време и знания как да получи информация. Затова хората си избират общински съветници /хрантутници/, които да ги представляват в дискусиите и решенията по общинските дела във ВиК. Пак по тази причини избраните представители (общински съветници) трябва да полагат максимално усилия за осведомяването на гражданите и защита на техните интереси. А прозрачността е най-добрата технология за осигуряване на информация и отстояване на гражданския интерес.

imageimage

      Във връзка с гореизложеното, настояваме:

1.             Да се извърши пълно разследване, свързано със строителството на Пречиствателната станция за питейни води в гр. Сливен от започването на строителството й до настоящия момент и се установи по какъв начин са изразходвани над 30 милиона лева за строителството и оборудването й. Къде са парите? Защо до настоящия момент Пречиствателната станция не е пусната в действие?

2.                Да се разследва проекта за водния цикъл по ИСПА и по ОП „Околна среда“. Да се установи защо след изпълнението им, процентът на общите загуби на ВиК в гр. Сливен по водоснабдителната система  е 83.28.

3.                Да ни бъде предоставен достъп до доклад № ДИЗСЛ-3/18.06.2018 год. на АДФИ и заключението към него, отразяващи резултатите от извършена финансова инспекция на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД. Настояваме виновните длъжностни лица, които се прикриват от Окръжна прокуратура Сливен във връзка с доклада на АДФИ, да бъдат подведени под наказателна отговорност.

4.                До кога инж. Петър Димитров Митев ще заема пост в Асоциацията на ВиК дружествата, без да притежава необходимата компетентност за това и заема поста в Асоциацията без проведен конкурс. Същият в периода от 2010-та до 2013-та година е бил управител на ВиК – Сливен и като такъв е довел дружеството да загуби от над три милиона лева.?

5.                Настояваме да бъде подведен под наказателна отговорност Управител на ВиК – Сливен инж. Севдалин Рашев. Причината за искането ни са нередностите, които се извършват във ВиК – Сливен. Констатациите за тези нередности са посочени в доклад № ДИЗСЛ-3/18.06.2018 год. на АДФИ и заключението към него, отразяващи резултатите от извършена финансова инспекция на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД и се прикриват от Окръжна прокуратура Сливен.

6.                Настояваме окръжния прокурор, който прекривя престъпленията на Рашев, за скъсаната пластмасова тръба на изкопите на Анфитеатър, същият да казва, че е КОРОЗИРАЛА. Този прокурор да даде обяснение на ИВСС, как пластмасата корозира и как два дена работа на техника и работници струва на извършителя 224 лева.

7.     Преди дни споделям статия с поредната порция публично изказани истини за умишленото съсипване на Водоснабдяване и Канализация-Сливен. Изразявам нормалната гражданска надежда, че някой ще потърси отговорност от прокуратурата. Затрупва ме лавина коментари, от които лъха примирение. Сред хората, подписали песимизма си има овластени, амбициозни и според моите скромни представи решителни личности. Но всички въздишат невярващо. Не питам защо. Наслушал съм се на клишета. „Тук няма държава“, „Корумпираните началниците винаги се оправят“, „Българският съд слугува на крадците“, Гарван гарвану око не вади“.  Мама му стара кой е държавата?  Кой позволява да го деребействат корумпирани началници? А пробвали ли сте да притиснете по граждански продажния съд? А ние не можем ли да извадим на гарваните очите вместо вечно да чакаме те са ми да го сторят? Примирение и глупост са ботушите, с които ни тъпче корумпираната прослойка от всякакви негодници – политици, депутати, началници, журналисти, съдии… Всички впрегнати за да легитимират ограбването като угодна на закона дейност. Докато ние смирено клатим глава и се оправдаваме, че няма какво да направим. Докато позволяваме пред очите ни да блудстват с обществената справедливост ще бъдем бедни. Потъпканата справедливост означава користно разпределение на обществените блага. Малко за примирените и изобилие грабителите. Нашето безсилие е тяхното алиби. А примирението си е чиста проба съучастие в оскверняването на справедливостта.

Хубаво е гражданите да знаят за какво плащат и как се харчат парите им от управлението на Рашев във Водоснабдяване и Канализация-Сливен. Разбира се не всеки гражданин има време и знания как да получи информация. Затова хората си избират общински съветници /хрантутници/, които да ги представляват в дискусиите и решенията по общинските дела във ВиК. Пак по тази причини избраните представители (общински съветници) трябва да полагат максимално усилия за осведомяването на гражданите и защита на техните интереси. А прозрачността е най-добрата технология за осигуряване на информация и отстояване на гражданския интерес.

 

 
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3811217
Постинги: 1817
Коментари: 905
Гласове: 1840
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031