Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2016 06:45 - Какво Гражданското общество на Сливен не знае за „ВиК“, иска да знае!
Автор: jivko1128 Категория: Регионални   
Прочетен: 2465 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.08.2016 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

              кликни върху снимката!!!
Единственият обективен начин за точното установяване на количествена характеристика е измерването с подходящо техническо средство. Липсата на водомерни устройства, както в някои квартали, така и при отделни абонати е обективна пречка за изпълнение на нормативната разпоредба. Съвременното българско законодателство е „намерило изход” от ситуацията. Разпоредбата не регламентира критериите, чрез които са възприетите точно тези конкретни количества.

Голяма част от измервателните устройства на подаваната питейна вода са остарели технически и изправността им не е гарантирана съобразно нормативните изисквания. Не се извършва периодичен метрологичен контрол за изправността на измервателните устройства, съгласно Закона за измерванията, което води до неточност при отчитане на подаденото количество питейна вода, а следователно и до неточност при формиране на крайната цена за абонатите, на територията на област Сливен. Установено е, че на група потребители не се отчитат изразходваните количества вода. Потребената, но неотчетена вода е отчетена като загуба на дружеството.

При липсата на национален специализиран контролен орган е невъзможно осъществяването на прозрачен и ефективен контрол в дейността на водните оператори. Резултатът винаги ще бъде на границата на научния абсурд. Посочените противоречия са свързани с „реално ползваните от абонатите водни количества” – „загуби на ВиК-операторите”; „рентабилно използване на природните води” – „величина на загубите на ВиК-оператора”; „качество на услугата” – „цена на услугата” ; „бизнес план на търговското дружество” – „кредитиране от потребителите”; „гравитачно водоснабдяване” – „смесено водоснабдяване”; „потребители с монтирани водомери” . Като „потребители без монтирани водомери” не трябва да има, както и „социалната поносимост на цената на ВиК услугите”, които са част от проблемите при реализирането на ефективна национална политика в използването на природните води. Води до обезсмисляне на всички стимули на потребителите за икономично и разумно ползване на питейно-битовата вода и не насърчава въвеждането на съвременни технически методи и постижения при предоставянето на ВиК-услугите. Необходими са измервателни уреди за входящите води ВиК,  като монтираните на водоизточниците измервателни уреди.  Измервателни уреди на вход населени места . .... пречиствани на питейни води и канални води, експлоатация на водоснабдителни. Програма за намаляване загубите на вода, която включва: Въвеждане измерване на водните количества във всички точки, необходими за получаване на данни за определяне на допустимите загуби на вода, съгласно методиката за определяне на допустимите загуби на вода във водоснабдителните системи, график за извършване на последващи проверки на водомерите на потребителите съгласно Закона за измерванията; мерки за подобряване ефективността на съществуващите мрежи и съоръжения, за закупуване на, който да измерва какво количество дебитомер, който да мери водата. Наличие на питейната вода, в селищната анализ на качеството на питейната вода, анализ на качеството и количеството на заустваните отпадъчни води, анализ на специфичните външни фактори, които оказват въздействие върху дейността на В и К оператора, обобщение на активите, собствеността, неописани активи, стратегия за събиране на данни, системи, капацитет и експлоатационни параметри /състояние на активите.

  ИСКАМ пречистването, съхранението, преноса, разпределението и измерването на водата до  вътрешната  водоснабдителна мрежа на потребителите да се знае. Ето затова ИСКАМ от „ВиК“, кмета и Областната управа да предоставят, по Закона за Достъп на обществена информация приложените заявления, и тогава ще се ЗАПОЧНЕ подписката от потребителите за да си знаят правата, каква вода консумират за да плащат.

imageimageimage
imageimageimage
Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4424948
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930