Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2022 06:22 - Кандидат за шеф на съд се яви пред ВСС, за да се оттегли заради „помията, изляла се върху него“
Автор: jivko1128 Категория: Новини   
Прочетен: 1199 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 18.04.2022 07:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image  

Кандидат за шеф на съд се яви пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), за да каже, че се оттегля от процедурата заради „помията, която се изляла върху него“, откакто решил да участва в надпреварата.

Става дума за районния съд в Сливен, а кандидатът е Иван Манчев – редови магистрат там. Той заедно с досегашния ръководител Живка Кирилова бяха претенденти за председателския пост.

След продължило близо три часа изслушване на Кирилова, Манчев влезе в залата на ВСС като се очакваше да представи концепцията си. Но той започна с думите, че ще направи изявление.

„През последните почти две години, откакто беше обявена процедурата, се изля толкова помия върху мен, колкото не е изливана през цялата ми професионална кариера“, каза Манчев. Той заяви, че не е наказван, вършел си е работата съвестно и бързо е изготвил документите си за надпреварата.

Манчев допълни, че с другия кандидат са се разбрали да не си пречат и да не се правят спънки. Но срещу него започнали да се подават различни сигнали, които целят да го дискредитират.

Ако не бях конкурент, нямаше да имам сегашните проблеми. Бях уличен в какви ли не грехове. Твърдо заявявам, че се оттеглям от участие в процедурата. Сега вече имам друг приоритет – да изчистя името си“, категоричен беше Иван Манчев.

След което напусна залата.

Съдийската колегия прекрати процедурата спрямо него, а Живка Кирилова не събра необходимото мнозинство. За нея гласуваха Атанаска Дишева, Даниела Марчева, Олга Керелска и Севдалин Мавров. Останалите шестима членове на СК на ВСС бяха против.

„Случаят е много странен“

Като много странна беше определена процедурата около избора за председател на районния съд в Сливен от членове на СК на ВСС.

През цялото време постъпвали най-различни документи от най-различни страни. Няколко неща обаче предизвикаха напрежение.

Най-напред това беше протоколът от общото събрание на съдиите в Сливен. Оказа се, че на него са присъствали и магистратите от Нова Загора и Котел, били са поканени и държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.

Според чл. 79, ал. 1 от Закона за съдебната власт „В районен съд, в който има най-малко трима съдии, общото събрание се състои от всички съдии, като командированите участват без право на глас. Когато броят на съдиите е по-малък от трима, те участват в общото събрание на друг районен съд от същия съдебен район, определен от председателя на окръжния съд. В общото събрание участват без право на глас и държавните съдебни изпълнители, и съдиите по вписванията, когато се разглеждат въпроси, засягащи дейността им“.

В Сливен по щат са 17 съдии и според кадровици не е имало никакво законово основание в общото събрание да участват магистратите от Котел и Нова Загора. „То се вижда защо са били поканени – ода на радостта за председателя Живка Кирилова“, заяви шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Същевременно в СК на ВСС имаше противоречиви мнения за това дали ДСИ и съдиите по вписванията трябва да участват в събранието, което изслушва кандидатите за ръководител на РС-Сливен.
image

От протокола от общото събрание става ясно, че по настояване на отказалия се кандидат Иван Манчев на събранието са били поканени държавните съдебни изпълнители. Но тъй като били равнопоставени със съдиите по вписванията, то и последните също били поканени от Живка Кирилова.

От същия този протокол се разбира и за напрежение в отношенията между Живка Кирилова и ДСИ Иван Киряков. Той бил изпратил на СК на ВСС няколко въпроса към Кирилова, които бяха зададени от Георги Чолаков.

От тях, както и от отговорите на Живка Кирилова стана ясно, че е имало проблем при издаването на акта му за встъпване в длъжност, след като е бил дисциплинарно уволнен и после възстановен. Освен това заради конфликт между Киряков и останалите му колеги ДСИ, Кирилова е била помолена да настани Киряков в отделен кабинет, което и направила.

При все това ДСИ се притеснявали, че Киряков влиза в тяхната стая и проверява делата им. Заради това Кирилова издала заповед помещението да се отваря от деловодителите, а хигиенистките да не допускат хора вътре.

Друг проблем е свързан с два сигнала срещу Иван Манчев, получени в последния момент. И двата подадени от граждани. Какво гласи единият, не стана ясно. Но в другия местен блогър описвал следната случка. Съпругата му била страна по дело, по което  докладчик бил Манчев. Явили се в съда на посочената дата, но не било проведено открито съдебно заседание, а въпреки това имало изготвен протокол от проведено такова. Този сигнал бил пратен не само на Живка Кирилова, но и на ИВСС, и на Съдийската колегия. Кирилова обясни, че при получаването на сигнала, е била под карантина заради контакт със заразен, но със съдията, който я замества, се разбрали да се отговори, че въззивната инстанция ще прецени законосъобразността на акта. Тя добави, че други мерки не е предприемала, за да „не се създава нелепа ситуация, защото с колегата бяхме в положение на съревнование“. От ИВСС обаче поискали аудиозапис от заседанието, но понеже такъв нямало, бил изпратен запис от съдебната охрана.

Към Живка Кирилова бяха зададени множество въпроси във връзка с проведеното общо събрание, сигналите, отношенията, концепциите ѝ в сегашната процедура и предходната.
image

А след изслушването ѝ и оттеглянето на Иван Манчев, председателят на ВАС Георги Чолаков заяви: „Случаят е доста странен, странен е с цялата процедура, която е продължила повече от две години. Едната атестация е изготвена за много кратко време, другата се е влачила две години. Странен е с това как лавинообразно започнаха да пристигат сигнали против един от кандидатите. По отношение на Живка Кирилова, освен въпросите на Киряков и протокола от общото събрание, друго няма.

Това е показателно, че има нещо нередно в този съд, вижда се и от протокола. Защо и как са се озовали там съдиите от Котел и Нова Загора. Законът е ясен и категоричен, само и единствено съдиите от РС-Сливен, които са повече от трима, трябва да присъстват. Те сами формират общо събрание. В останалите общи събрания не участват съдии от Котел и Нова Загора. Те са извикани персонално само за тази процедура. Вижда се защо са били поканени – ода на радостта за председателя Живка Кирилова“.

Чолаков заяви, че няма как кадровиците да кажат, че няма проблем в този съд. В подкрепа на думите си цитира изказвания на магистрати от РС-Сливен на общото събрание: „Единственият нормален период беше когато съдия Кирилова беше по майчинство“„Да дадем шанс, може да се оправи (Живка Кирилова – б.а.)“, „Трябват действия, а не дела“.

„Този председател не се е справил със задачата да създаде колектив, който да работи при нормални условия“, заключи Чолаков.

Атанаска Дишева на свой ред заяви, че ще подкрепи Кирилова. Тя също призна, че процедурата е станала смущаваща заради постъпващите непрекъснато документи, които създават неблагоприятен имидж на единия или другия кандидат.

„Създаде се впечатление, че има нещо различно, отделно странично от това, което е удостоверено в писмените ни документи. Аз не виждам основание да не подкрепя Жива Кирилова. В съда е имало конфликти, включително и към началото на първия мандат. Те обаче не са непреодолими или породени от Живка Кирилова“, каза Дишева.

Председателят на ВКС Галина Захарова се съгласи, че процедурата не е протекла както трябва и е създала огорчение и за двамата кандидати. „Ние някак позволихме с тези сигнали и материали да се изненадат кандидатите, да не могат да вземат становище по постъпилите срещу тях възражения, в някои случаи и обвинения. Имаше моменти, в които директно процедурата се доближи до дисциплинарно производство от особен вид. Колегите, които се явяват на подобни изслушвания, не трябва да бъдат огорчавани по такъв начини и процедурата да се превръща в свръхнатоварване“, каза Захарова.

По думите ѝ положението в РС-Сливен се нуждае от промяна. „Очевидно е генерирането на напрежение и втори мандат за съдия Живка Кирилова не би допринесъл за изглаждане на отношенията между съдиите. Очевидно е, че съдебният орган се нуждае от обновление, което би позволило да се изгладят отношенията между тях. Създаването на добър, нормален микроклимат за работа е една задължителна предпоставка и за добро и качествено правораздаване“, изтъкна шефката на ВКС.                       
Така не се стигна до избор на председател на районния съд в Сливен.

източник:https://news.lex.bg/Гласувай:
31. ivo1 - Съдебната ни система е прогнила до ...
18.04.2022 10:59
Съдебната ни система е прогнила до такава степен отвътре,че едва ли би имало доверие в правораздаването и?!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4410953
Постинги: 1904
Коментари: 943
Гласове: 1927
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930