Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 08:34 - КАК ДА СПАСИМ МЛЯКОТО НА БЪЛГАРИЯ
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 910 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

КАК ДА СПАСИМ МЛЯКОТО НА БЪЛГАРИЯ

На 29 и 30 май в Старозагорските минерални бани се събраха 150 отчаяни едри говедовъди да обсъждат своето спасение. Срещата беше организирана от НАГБ представлявана от нейните основни учредители а от дребните производители нямаше нито един представител, защото не са членове на НАГБ и нямат легитимна регистрация.

Бранша се представлява от председателя Димитър Зоров, Изпълнителен Директор М. Михайлов и председателя на РАЧШП гр. Добрич Ангел Йонов.

Това че са се събрали за първи път различните продуктови и браншови организации, няма нищо лошо дори е похвално лощото в случая е кой ги е събрал и кой се опитва да ги представлява и има ли това моларлно право, а за експертност да не говорим. Основният инициатор за това събиране е председателя на НАГБ Д. Зоров.

-         Кой е Димитъл Зоров?

Това е Председателя на млечния борд, в който влизаха четири организации млекопроизводители, млекопреработватели изкупвачи на мляко и търговци на мляко и  /той беше техният представител/. Така че, млечния борд решаваше каква да е изкупната цена на млякото и винаги в този мач печелеха с 3: 1 търговците и млекопреработвателите, които имаха интерес да изкупуват на ниска цена суровината. Това е онзи същия човек, който, през 2005 г. заедно с месопреработвателите си направиха партия и твърдеше, че той е Ваш работодател, че ако не е той, Вие няма къде да си продадете млякото.

Вие сте функция от него, а не той от Вас и като се замисля, разбирам че той е бил прав. Прав защото, Вие млекопроизводителите съществувахте благодарение на неговата "милост", да Ви плати произведеното с много труд мляко, на цена каквато той определи и във време когато на него му е угодно, като понякога това се случваше чак, след 5 - 6 месеца, а цената не мърдаше от 30 ст. и надолу.Това е този същият   човек който ликвидира хиляди малки и дребни животновъди, и  днес Ви предлага решения.

Този човек, които е създал проблема  в момента е самият  проблем. Той Ви предлага решения, които не го засягат като купувач, а всъщност решението е в неговите ръце: - просто започва да го изкупува на 75 - 80 ст. и толкова.

- Защо не го прави? - защото той е председател и на двете страни и на продавачите и на купувачите и няма Вашия проблем.

Млякото което произвежда и реализира в преработен вид - за него е с около 300 - 400 процента печалба. В момента идват и избори, а за ибори трябват пари и тези пари, ще трябва да ги вземе от Вас. Смешното на този форум е, да присъстват и се изказват експерти, които нямат Вашите проблеми.

Как стигнахме, до там, че един самозванец, да Ви смайва и залъгва и то доста зрели и умни хора като Вас и Вие да му се връзвате.

Все повече ми се натрапва мисълта, че между него /палача - Зоров/ и Вас /млекпроизводителите - жертвите/ -за толкова  дълъг период от време е възникнал  - "Стокхолмски синдром", където между палача и жертва се изгражда една обвързаност, една взаимовръзка. Крайно време е да се отървете от този синдром .  Това минава през създаването на нова реална стопанска структура, която да Ви представлява на всички нива и да решава всичките проблеми на сектора.

И двете организации НОА и НСГБ са създадени по един и същи начин, на базата на една доминираща развъдна организация. Това е направено така, защото през тези кухи, развъдни организации се усвояват и преразпределят държавни и европейски пари и тези парични потоци, трябва чрез тях да се насочват към правилните хора, а за Вас малките и дребните – нищо, само голи обещания и надежди за спасение.

С голям зор успях да събера информация, за самата среща. От доц. Иванов, получих презентацията, от Агро вестик прочетох докладите на Зоров, от М. Михайлов и Fermer.bg от събраната информация ще споделя с Вас моето мнение за срещата.

Събирането в Старозагорские минерални бани е чрез обичайно и то е продуктувано от зараждащото се недоволство на млекопроизводителите от драстично ниските изкупни цени на млякото 30 - 40 ст. Само няколко дни преди събирането Бойко Борисов привика своите кучета, за да им каже, че трябва по всякакъв начин, да спрат зараждащото се недоволство. Видяхме как всички бяха на протеста между Хасково и Димитровград и се надпреварваха, да грабнат мегафона и да Ви говорят глупости. След като не успяха, да си "свършат работата", предизвикаха тази среща в Старозагорските минерални бани.

Срещата има мото "Да спасим млякото на България" и идеята е чудесна, само че, не виждам спасителите.

- Кой, ще е спасителя? – Този, който Ви изкупува млякото по 30 - ст. – Димитър Зоров, той ли ще Ви спаси?

Не доумявам каква наглост и дебелоочие, трябва да имаш, че да се представиш за спасител и да предлагаш някакви глупости, а нещата, да са прости и ясни. Просто започваш да изкупуваш на реалната цена 75 - 80 ст. и толкова и понеже не желаеш, да го направиш, тези хора, които си ги събрал да ги будалкаш, - трябва да те принудят да го сториш.

Само това е изхода.

Какво трябва да се направи, при изкупуването на сурово мляко, че да се извадят на светло онези 600 хил. тона мляко които се губят .За да се осветли млекопреработвателният бизнес трябва някой да го принуди да го направи и това е лицензиране на деиноста и създаването на национална млечна кооперация. Всеки които иска да се занимава с тази дейност, трябва да е член на кооперацията и да спазва приетите изисквания, постигането на критериите за качествено мляко. Кооперацията има ангажимент да представи на млекопреработвателите, мляко с определените качествени показатели. Така, когато кооперацията е фактурирала на Димитър Зоров – „Х“ тона мляко и му е сложила 20 % ДДС, проверяващите органи, ще търсят от това мляко продукция и тогава всичко, ще стане ясно, че големи обеми от готова продукция се реализират без документи.

Единственото нещо, което исках тогава от   Г-н Моллов, беше да се върнат 10 % от ДДС - то в млекопроизводителите  и 10 % да останат за държавата, защото ние им правим тази  услуга и събираме тези 28милиона които държавата неиска да ги събере и той ми отказа. Познайте защо постъпи така? - защото чрез тези пари се финансират политическите партии и на всеки му е ясно за това Уважаеми производители, не очаквайте тези хиени, така лесно да се разделят с тези добри пари. Основният доклад изнесен на тази среща е на Доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика към ССА.  Доц. Иванов беше добър с мен и ми изпрати неговите таблици и диаграми от проучването на пазара на сурово мляко в ЕС. Всичко това навярно е така, че има спад на цената, че след падането на квотите и енбаргото над Русия има засилен натиск, и внос на сухо мляко. Единственото нещо с което не мога да се съграся с доц. Иванов са изводите и препоръките които прави към сектора както и липсата на анализ за въздействие върху сектора през първия програмен период на ПРСЗ 2007 - 2013 г. а това е най - важното, да се знае от къде тръгва проблема и какъв е генезиса. Няма как учен и то доцент, които наблюдава сектора да пропусне толкова важни и съществени/ дори исторически неща/ и смятам, че това е направено умишлено за да се угоди на вожда и да му се засвидетелстват признателност и вярност.Изводите които прави доц.Иванов че спасението на говедовъдството е в повишаване на млечноста и броя на отглежданите крави че само то може да  повиши доходността на фермерите е подвеждащо и невярно. За да се направят такива смели твърдения без да се ползват математически методи на програмиране и оптимиране на производствените процеси в говедовъдството е присъщо само на врачките и шаманите , а доц. Иванов се представя за учен. Само с твърдението му, че нямаме подготвени генерални менажери които да ръководят ферми съм съгласен. Този период /2007 - 2013/ е преломен в животновъдството и той постави началото на втората ликвидация след ликвидационните съвети и може да се нарече периода М. Найденов, а това което направи може да се нарече "Золумите на Миро".

Какво направи Миро?

Първата колосална идиотщина е обявяването на критерия за допустимост и обвърза качеството на млякото с бройките животни, което е тотална глупост и престъпление срещу млечния сектор и собствения си народ. Само с този акт бяха ликвидирани 292190 души земеделски производители, основно малки ферми, а това е около 43 % от ЗП, които отглеждаха до10 крави и до 50 овце. Тези хора произвеждаха 68 % от млякото и никой не им даде шанс да произвеждат храни от животински произход, и ги обяви за ненужни и излишни. За това днес в селата има най - висока безработица 22 % при средна за страната 11 %, а в селските общини, като Борован и Хайредин  тя е 87 %.

С ликвидацията на толкова много животновъди и животни производството на мляко падна с 50 % или от 986 хил. тона годишно - бяха изпълнении само 600 хил. тона. И ако погледнем кривата за внос на млека на Доц. Иванов ще видим че пика на вноса съвпада по - време с ликвидацията на малките производители, но това Доц. Иванов го не вижда. Той свързва намаляването на цената със световната икономическа криза,  Руското ембарго, а защо не и със световното затопляне и топенето на ледовете и наводненията в страната. Има още много фактори, които оказват влияние, но за мен те са толкова малки и незначителни, че за тях не трябва да си губим времето да ги обсъждаме.

Другият золум на М. Младенов се нарича въвеждане на данък, "мизерия". За първи път е въведен 10 % данък върху загубата, защото така му беше  наредил великия икономист С. Дянков. За получени 100 лв. приходи от мляко или продажба на животни Дянков ти признава 60 лева допустими разходи, а за останалите 40 лв., ще платиш 10 - 15 % данък. Когато на теб млякото ти струва 1 лв., а Зоров ти го купува за 30 ст., Дянков ти признава 18 ст. разходи, и ще платиш, 2 ст. и 2 милиминки  данък за всеки литър това се нарича данък върху загубата. За да докара, още 20 мил. в държавния бюджет М. Найденов направи платена туберкулинизацията на кравите, и само след една година в много градове като Монтана Разград и др. се появи туберкулоза. Туберколоза в 21 век така М.Найденов се "погрижи" за здравето на нацията. За да бъде гадорията и простотията напълно бяха премахнати, като държавна дейност и екарисажите и извозването на отпадъци от кланниците и сега хиляди трупове се разлагат по европейските ни мери и пасища. Като Ветеринарен лекар успя тотално да разбие една система, която работеше в следствие на което допуснахме появата на син език и това удоволствие днес ни струва доста скъпо, но нека не се отчайваме, а да гледаме напред.Така за четири  години успя да ликвидира животновъдството и обрече на глад и мизерия селата. Неговата загрижаност за качеството на храните се изразяваше  с въвеждането на измислени стандарти, пренареждането на витрините, етикирането на продуктите и назначаването на 3000 души инспектори към НАБХ. Да гледаме напред, но вече изгубихме тотално ориентация и не знаем дали гледайки напред не вървим назад.

Другата презентация която е била изнесена е на Доц. Теодора Ангелова. С тази презентация не можах да се запозная но като погледнах в интернет и разбрах за лабораторията която тя ръководи и ми стана ясно, защо точно тя се изявява на този форум Доц. Ангелова е ръководител на най - голямата лаборатория за изследване на млякото и лаборатория за изследване на фуражите , а основната деиност на развъдните организации е вземането на млечни проби и тяхното лабораторно изследване. Това разнасяне на куфари с млечни проби някои го наричат селекция, усвояват се държавни пари и се имитира някаква работа от която само те имат полза-вземат едни добри заплати и се правят на велики селекционери, ефекта за стопаните и за държавата е нулев.  

Понеже срещата се явява един каламбур, където всеки говори каквото си знае. Събралите се животновъди да търсят решения на своите проблеми, трябваше да изслушат отчетният доклад на Ангел Йонов, председател на развъдната асоциация Черношарената порода - гр. Добрич. Зашо точно Ангел Йонов, а не някоя друга асоциация?

Защото зооинженера за 2000 год. А. Йонов и неговата асоциация,  са идентични с НСГБ. Защо тази асоциация приема за член Д. Зоров, през 2010 г. и го прави Зам. Председател  и по - късно асоциацията се явява като основател н НСГБ. /на кои точно говедовъди не е ясно/. На срещата трябваше  "великия селекционер" на вносни крави, да отчете какви "постижения" и какви заслуги има родното говедовъдство. Само че, не казва нито една дума по въпроса за ефективността и доходността на отрасъла, а основното мото в неговия устав и  цел номер едно е-ПОВИШАВАНЕ НА МЛЕЧНОСТТА И ДОХОДНОСТТА В ГОВЕДОВЪДСТВОТО. В доклада няма нито една дума за доходност, рентабилност и ефективност видяхме само кои са пъвенците по млечност и те си заслужиха наградите. Ако трябва да бъдем честни трябваше да се каже че това са вносни крави и за високата млечност великия селекционер няма никакви заслуги.

За какво ни е целия, този маскарат и тези празни приказки на празноглавци и самозванци.

Страдащите животновъди трябваше да присъстват и на още един маскарат да чуят глупостите на главния селекционер Проф. Николов и мъдрите съвети на Живко Кръстанов и мисията не свършава с това тя продължава, защото само глупостта е безкрайна.

Когато прочетох че Проф. Радослав Славов и няколко други участници са чели поздравителни телеграми, към кого и защо не ми стана ясно, но това е факт. Представете си да си поканен на погребение /нещо много тъжно/, а ти да се чувстваш като на сватба - е това е върхът. Как ли са се чувствали фермерите пропатували стотици километри да търсят свото сасение и вместо решние на проблема  да слушат поздравителни приветствия. Аз се почувствах зле.   А ВИЕ КАК ГО ПРИЕМАТЕ можете да го споделите с нас.

Написах всичко това за да насоча вниманието Ви, да Ви запозная със знанията и опита на Вашите  спасители. Те не могат, не знаят и не искат да бъде решен Вашия проблем те гледат на Вас  като на донори които им носят добри печалби. Спасението е в създаването на НАЦИОНАЛНА СТОПАСКА СТРУКТОРА която да обедини всички браншови, развъдни и продуктови НПО –та. Времето е кратко за да не изпуснем последният шанс –участие в новия програмен период на ПРСР-2014-2020  

Изготвил

Йордан Малджански
Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 3170550
Постинги: 1691
Коментари: 834
Гласове: 1585
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031